Τοπικά

«Λίφτινγκ» σε τρία γήπεδα του Δήμου Αλμυρού – Σε Ευξεινούπολη, Σούρπη και Πλάτανο με 215.000 ευρώ

Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση χλοοτάπητα και κατασκευή αρδευτικού δικτύου γηπέδων» θα υπογράψει ο Δήμος Αλμυρού, με προϋπολογισμό 215.567,60 ευρώ.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου Αλμυρού συνέταξε και θεώρησε σχετική μελέτη, η οποία αφορά στην εκτέλεση εργασιών αντικατάστασης χλοοτάπητα καθώς και κατασκευής αρδευτικού δικτύου στα Δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου Ευξεινούπολης, Σούρπης και Πλατάνου.

Ειδικότερα για τα παραπάνω γήπεδα προβλέπεται να γίνουν τα ακόλουθα:
– Γήπεδο Ευξεινούπολης: Αντικατάσταση χλοοτάπητα, νέο δίκτυο άρδευσης και κατασκευή αποστραγγιστικού δικτύου απορροής και παροχέτευσης ομβρίων υδάτων.
– Γήπεδο Σούρπης: Αντικατάσταση χλοοτάπητα και νέο δίκτυο άρδευσης.
– Γήπεδο Πλατάνου: Κατασκευή δικτύου άρδευσης (το γήπεδο διαθέτει χλοοτάπητα).

Ειδικότερα:
Αποστραγγιστικό δίκτυο: Στο γήπεδο της Ευξεινούπολης προβλέπεται η κατασκευή υπεδάφιου αποστραγγιστικού δικτύου.
Αρδευτικό δίκτυο: Θα κατασκευαστεί εκ νέου το πρωτεύων και δευτερεύων σύστημα άρδευσης με σωλήνες από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) διατομής Φ90, Φ75 και Φ50 και στα τρία γήπεδα.
Αντικατάσταση χλοοτάπητα: Εκτός από την εγκατάσταση του νέου αυτόματου συστήματος άρδευσης, στα γήπεδα Ευξεινουπόλεως και Σούρπης προβλέπεται η αναμόρφωση της επιφάνειας του αγωνιστικού χώρου των γηπέδων, με αντικατάσταση του υποβαθμισμένου υφιστάμενου φυσικού χλοοτάπητα συνολικού εμβαδού (για τα δύο γήπεδα) 15.750 τ.μ.

Η εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα στις παραπάνω αθλητικές υποδομές κρίνεται απαραίτητη διότι:
α) Ο αγωνιστικός χώρος σε όλες τις περιπτώσεις σήμερα παρουσιάζει στο μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασής του ανάπτυξη ζιζανίων (κυρίως αγριάδα) και ο χλοοτάπητας προδιαγραφών αγωνιστικής χρήσης, έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.
β) Παρατηρούνται πολλές και διάσπαρτες εδαφικές ανωμαλίες σε όλη την έκταση του αγωνιστικού χώρου οι οποίες καθιστούν τον χλοοτάπητα ακατάλληλο και επικίνδυνο για τραυματισμούς παικτών.
γ) Το εδαφικό υπόστρωμα είναι υπερσυμπιεσμένο από τη χρόνια χρήση, παρεμποδίζοντας το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα να αναπτυχθεί σωστά και σε βάθος, ενώ η συμπιεσμένη υπόβαση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους αθλητές εξαιτίας της σκληρότητας της επιφάνειας. Η υπερσυμπίεση δημιουργεί στο γήπεδο της Ευξεινούπολης πρόβλημα στην ομαλή αποστράγγιση των ομβρίων.

Επιλέγεται η μέθοδος εγκατάστασης μοσχευμάτων χλοοτάπητα αντί της σποράς, λόγω της μικρής χρονικής περιόδου κατά την οποία οι παραπάνω υποδομές δεν χρησιμοποιούνται. (από αρχές Ιουνίου έως τέλος Αυγούστου περίπου).

Στο γήπεδο της Ευξεινούπολης σε περίοδο βροχοπτώσεων, παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα του γηπέδου, πρόβλημα στην αποστράγγιση των όμβριων υδάτων και ο αγωνιστικός χώρος γίνεται λασπώδες και ακατάλληλος για την ασφαλή διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει κατασκευή αποστραγγιστικού δικτύου.
Επιβεβλημένη επίσης κρίνεται η αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης στα γήπεδα Ευξεινουπόλεως και Σούρπης. Στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Πλατάνου δεν υπάρχει εγκατεστημένο υπόγειο αυτόματο σύστημα άρδευσης, ενώ το υπάρχον στα άλλα δύο γήπεδα είναι πεπαλαιωμένο με προβληματική λειτουργία, η δε επιδιόρθωσή του κρίνεται ασύμφορη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το