Θ Plus

Λαζάνια με σολομό και μελιτζάνες – H σημερινή πρόταση από τους BLUE GREY Cooks

Αν υπάρχει μια κουζίνα της μεσογείου που είναι συνεχής πηγή έμπνευσης και αγαπητή σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτή σίγουρα είναι η ιταλική. Τα λαζάνια είναι μία παραδοσιακή συνταγή της γείτονος χώρας που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, άλλα πήρε την τελική της μορφή τον 19 αιώνα. Η δική μας βερσιόν μπορεί να μην είναι από την Εμίλια-Ρομάνια, τόπος καταγωγής της, αλλά από την μία στρώση της λαχταριστής σάλτσας στην άλλη, της αφράτης και κρεμώδους μπεσαμέλ, θα σας μεταφέρει σε γευστικούς κόσμους ονειρεμένους μέχρι την τελευταία μπουκιά. Τα διαβατήρια και φύγαμε!

300 γρ. φρέσκα λαζάνια
150 γρ. γραβιέρα
20 ml. ελαιόλαδο
2 μικρές μελιτζάνες

Υλικά για την σάλτσα σολομού
500 γρ. φιλέτο σολομού κομμένο σε κύβους ενός εκατοστού
30 ml. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι χυμό
2 κ.κ. τομάτα πελτέ
500 γρ. τομάτα κονκασέ
2 τομάτες φρέσκες τριμμένες
70 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
50 γρ. ελιές μαύρες κομμένες σε κομματάκια
25 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα μπεσαμέλ
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
950 ml. γάλα
4 κρόκους αυγού
100 γρ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα)
1 κ.κ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι και πιπέρι

Τα σπιτικά λαζάνια είναι χωρίς αμφιβολία γευστικότερα και με καλλίτερη υφή από τα τυποποιημένα. Αν όμως η επένδυση για έναν καλό παρασκευαστή ζυμαρικών σας φαίνεται εξεζητημένη, στην αγορά υπάρχει πια μια μεγάλη γκάμα επιλογής φρέσκων ζυμαρικών. Όποια και αν είναι η τελική απόφαση, σας συμβουλεύουμε να βράσετε τα λαζάνια πριν τα χρησιμοποιήσετε στην τελική φάση της ετοιμασίας, ανεξάρτητα από τις οδηγίες που ενδεχομένως να αναγράφονται στην συσκευασία και αυτό διότι αν δεν είναι βρασμένα τα ζυμαρικά θα απορροφήσουν όλα τα υγρά από τις σάλτσες και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι στεγνό και αυτό είναι κάτι που κανένα λαζάνι που σέβεται τον εαυτό του δεν το θέλει!

Βάλτε λοιπόν κάθε φύλλο λαζάνι ξεχωριστά σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, εξαρτάται αν είναι φρέσκο ή τυποποιημένο οπότε θα αυξήσετε τον χρόνο βράσης, κατόπιν βυθίστε το σε ένα μπολ με κρύο νερό με παγάκια για να σταματήσετε την βράση και τέλος απλώστε το επάνω σε μία πετσέτα κουζίνας.

Κόψτε τις μελιτζάνες σε μικρές ροδέλες πάχους τριών χιλιοστών και στρώστε τις σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Ραντίστε τις με το λάδι ελιάς και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Αφήστε τις να μαλακώσουν καλά για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°c.

Σε ένα τηγάνι και επάνω σε μέτρια φωτιά σοτάρετε για 4-5 λεπτά τους κύβους του ψαριού. Πολύ ελαφρά ουτοσώστε να παραμείνουν μαλακοί και να κρατήσουν όλο το ζουμί τους. Διατηρήστε τους ζεστούς σε ένα δοχείο.

Χωρίς να ξεπλύνετε το τηγάνι, βάλτε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Ρίξτε το χυμό από το λεμόνι και μετά από 3 λεπτά προσθέστε τον πελτέ. Προσθέστε τον χυμό τομάτας καθώς και τις φρέσκιες τομάτες και ανακατέψτε για να σχηματιστεί μια απίθανη κόκκινη συγχορδία. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και τον σολομό και αλατοπιπερώστε με φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα, αφήστε να πάρουν όλα μαζί μια βράση για 15 λεπτά και αποσύρετέ τα από την φωτιά.
Για την σάλτσα μπεσαμέλ αφήστε το βούτυρο να λιώσει σε σιγανή φωτιά και ρίξτε το αλεύρι. Ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα χωρίς να αφήσετε το μείγμα από τα μάτια σας μέχρι να χρυσίσει. Με ένα σύρμα χειρός σε ετοιμότητα προσθέστε το γάλα σε δόσεις και ανακατέψτε με δύναμη μέχρι το αλεύρι να το απορροφήσει.
Όταν όλο το γάλα θα έχει ενωθεί με τον χρυσό πολτό η σάλτσα θα είναι βελούδινη και παχύρευστη. Εκτός φωτιάς αναμίξτε τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώστε ανάλογα με την αρέσκειά σας.

Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί βάλτε μια στρώση από τα λαζάνια, μια σάλτσα τομάτας, κατόπιν μια στρώση μελιτζάνες, μια σάλτσα μπεσαμέλ και τέλος το τριμμένο τυρί. Επαναλάβετε τις στρώσεις ακόμα μια φορά.

Ψήστε τα λαζάνια για 45 περίπου λεπτά στους 180°c, προσέχοντας να σταματήσετε έγκαιρα το ψήσιμο μόλις η επιφάνεια ροδοκοκκινίσει.

Προετοιμασία 70 λεπτά
Ψήσιμο 45 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το