Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα 

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Αλκυονίδες ημέρες, καλημέρα συμπολίτες! Ανακατεμένες ημέρες, χωρίς αρχή και τέλος, όπου ο καθένας παίρνει τον λόγο δημοσίως και λέει ό,τι του καπνίσει εντός, εκτός και επί τα αυτά. Και η ΔΕΥΑΜΒ βγάζει ανακοίνωση και χρησιμοποιεί τον όρο «ευάριθμη ομάδα δημοτών» και ελπίζω εγώ τώρα ότι ξέρει η ΔΕΥΑΜΒ ότι «ευάριθμη» σημαίνει «μικρή σε αριθμό, ολιγάριθμη» – ψύλλος στα άχυρα. Και το συμπαθές Υπουργείον υπερηφάνως ανακοινώνει ότι θα (κρατάμε το θα…) κάνει τα 300 εμβολιαστικά κέντρα 700 όταν θα στείλει η AstraZeneca πολλά εμβόλια, τα οποία εμβόλια κατ’ άλλους καλύπτουν τις μεταλλάξεις, κατ’ άλλους δεν, κι εκείνη η αμέτρητη αισιοδοξία-καραμελίτσα για να περάσουμε οι ιθαγενείς καλά Χριστούγεννα και να αποκτήσει δισεκατομμύρια η καλή Pfizer πάει, πέταξε. Και οι επιχειρηματίες της πάσης φύσεως εστίασης δεν ξέρουν κατά πού να κάνουν, κι έχουν και τον κύριο Άδωνη να τους απειλεί καθημερινώς και αδιακρίτως.
Μέρες παράξενες, «μέρες αδέσποτες» που λέει κι ένα τραγούδι. Όπου το μόνο πραγματικά ευχάριστο γεγονός είναι η θάλασσα που αστράφτει στη λιακάδα. Πάμε να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη.

Πεζοδρομείται, λέει το ρεπορτάζ, η οδός Πλαστήρα, στο τμήμα από Αθανασάκη μέχρι Ιατρού Τζάνου. Αλλά η οδός Πλαστήρα κατασκευάστηκε (1989-90, αν δεν κάνω λάθος) εξ αρχής ως πεζόδρομος, εξ ου και έχει όλη αυτή τη διαμόρφωση που κατάφερε να φτάσει έως το σήμερα, αλλιώς θα ήταν άσφαλτος, όπως όλοι οι κυκλοφορούμενοι δρόμοι. Όμως τότε λειτουργούσε ακόμη η κάτω πόρτα του Νοσοκομείου και ήταν αδύνατο να μην υπάρχει διέλευση οχημάτων. Είναι και η Αγία Τριάδα, είναι δίπλα κι ο ξενώνας φιλοξενίας για απόρους συγγενείς ασθενών, άνοιξαν και καναδυό μαγαζιά προς τη θάλασσα, που χρειάζονται πρόσβαση και στάθμευση για τους πελάτες τους, αυτά, τέρμα ο πεζόδρομος. Τώρα έγιναν-γίνονται κάποιες επισκευές στις πλακόστρωτες επιφάνειες, κυρίως μπροστά στην εκκλησία, και μακάρι να διατηρηθεί το σύνολο του δρόμου ως πεζόδρομος. Και ελπίζω να ξέρουν αυτοί που το είπαν τι σημαίνει πεζόδρομος…

Στον Λιμένα του Βόλου, ο οποίος, για να ξέρετε, είναι ένα ΣΣΔ (Συνοριακό Σημείο Διέλευσης), σχεδιάζεται να κατασκευαστεί νέος επιβατικός σταθμός, εμβαδού 1.032,40 τ.μ., κατά πληροφορίες στον ίδιο, τον κεντρικό, προβλήτα. Διότι υπάρχουν νέες απαιτήσεις για τα Συστήματα Εισόδου-Εξόδου (ΣΕΕ) των κρουαζιεροπλοίων, θαλαμηγών και ταχυπλόων σκαφών αλλά και των υδροπλάνων (ψυχραιμία!…). Στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 παρουσιάστηκε στους φορείς, υποψήφιους βουλευτές (για τις εκλογές 4 Οκτωβρίου 2009) κ.λπ. ολοκληρωμένος ο επιβατικός σταθμός επιφάνειας 5.500 τ.μ. σε δύο ορόφους, που χαρακτηρίστηκε «πραγματικό κόσμημα» και περιλαμβάνει επί λέξει από ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας «Ειδικότερα το ισόγειο που είναι 2.750 τ.μ. αποτελείται από το Τμήμα Α’ που είναι 1.133 τ.μ. (νότιο τμήμα) που αποτελείται από Σταθμό Επιβατών Διεθνών Πλόων, που περιλαμβάνει αίθουσες ελέγχου αφίξεων – αναχωρήσεων, χώρους αναμονής, γραφεία των Αρχών (λιμενική Αστυνομία, Τελωνείο, Έλεγχο Διαβατηρίων), ιατρείο, αίθουσα VIPS, κατάστημα αφορολόγητων ειδών (duty free), χώρους υγιεινής, χώρος φύλαξης αποσκευών, γραφείο παροχής πληροφοριών, σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο κ.λπ.» και το υπόλοιπο με άλλες χρήσεις και όλα μια χαρά. Τώρα αυτό το τότε κόσμημα θεωρείται ότι είναι «δύσχρηστος και δεν πληροί τις προδιαγραφές», τον έχουμε νοικιασμένο σε διαφόρων ειδών επιχειρήσεις και πάμε να χτίσουμε έναν καινούργιο επιβατικό σταθμό. Και τα κρουαζιερόπλοια συνεχίζουν να δένουν στον προβλήτα με τα σκραπ.

Ερωτώ: Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω; Και με την ευκαιρία, εκείνη η εδώ και χρόνια έτοιμη και οσονούπω καταρρέουσα, καθότι άδεια και εκτεθειμένη στην αρμύρα και το αγιάζι, Ιχθυόσκαλα, πού παραμένει σκαλωμένη και δεν αρχίζει να λειτουργεί; Να αδειάσει κι εκείνο το οικόπεδο μπροστά από τα παλιά σφαγεία, πού ξέρεις, μπορεί να προταθεί κι αυτό μια μέρα για Δικαστικό Μέγαρο – διότι το σήριαλ, κατά την γνώμη μας, δεν έχει τελειώσει.
Αχ! Μαρία μου, πόσο δίκιο έχεις κι εσύ, όντως θα είχε γκρεμιστεί ολόκληρη η Πλατεία Ρήγα Φεραίου…

Και καλά, ρε παιδιά, ο Άρχων δεν είναι από ’δω, το ξέρουμε, δεν ξέρει το παρελθόν του Βόλου. Είναι αυτό που λέει ο Μανόλης Αναγνωστάκης «δεν έφταιγεν αυτός, τόσος ήτανε». Δεν υπάρχει κανείς κοντά του, π.χ. ένας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, που κάποτε μαζί διαδηλώναμε για τη μη-διάσπαση του Πανεπιστημίου μας, να τον ενημερώσει σχετικά; Ή κάποιος άλλος που να πέρασε από τα έδρανα αυτού του Συμβουλίου, το οποίο Συμβούλιο καταρρακώνεται σήμερα κατ’ αυτόν τον τρόπο και θα τρέχει να διεκδικεί στα σοβαρά (;) ένα οικόπεδο από το Πανεπιστήμιο, τη στιγμή που μπορεί και πρέπει να διεκδικεί τα οικόπεδα της Οινοπνευματικής, του Γκλαβάνη, του Βάκατου κι ένα σωρό άλλα, που βρίσκονται κυρίως στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών. Κι ακόμα, επί χρόνια σε αυτό το «σίριαλ» μιλούσαμε για το οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων, στον Ξηρόκαμπο, πίσω από το Πολυκλαδικό Σχολείο, γιατί ξαφνικά «χάθηκε» από τη συζήτηση; Και τέλος, τι απέγινε με την περίφημη ένταξη στα ΣΔΙΤ, δεν είδα κάτι να δημοσιεύεται.
Μέρες δύσκολες. Και τα κρούσματα έγιναν 4ψήφια πάλι. Ο Θεός βοηθός μας, γεια σας.
Στην φωτογραφία, τελείως άσχετο (ή μήπως όχι;;), η ποδοσφαιρική ομάδα των Αθανάτων (από το ίντερνετ).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Ιδιωτικά ΑΕΙ και στο βάθος καταργήσεις & συγχωνεύσεις τμημάτων δημόσιων ΑΕΙ»

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια…

8 Μαρτίου 2024

Χειροπέδες σε 52χρονη που φιλοξενούσε 94 σκυλιά υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής

Κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής ζούσαν 94 σκυλιά τα οποία φιλοξενούσε μία 52χρονη στο σπίτι…

8 Μαρτίου 2024

Το καλωσόρισμα των Λιμενικών στο νέο Λιμενάρχη Βόλου Πλοίαρχο ΛΣ Τσίκλο Δημήτριο

Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει ο νέος Λιμενάρχης Βόλου Πλοίαρχος ΛΣ Τσίκλος Δημήτριος από τις…

8 Μαρτίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας καλούν σε…

8 Μαρτίου 2024

Οι αγώνες βόλεϊ του Γ.Σ. Βόλου

Τη συμπολίτισσα Νίκη υποδέχεται ο Γ.Σ. Βόλου αύριο Σάββατο στις 16.30 στο κλειστό γυμναστήριο Αγριάς, στο…

8 Μαρτίου 2024

Γιορτή Τσικνοπέμπτης από το ΚΔΑΠμεΑ Ν.Ιωνίας με τον Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας

Σε αποκριάτικο κλίμα γιόρτασαν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης τα παιδιά και το προσωπικό του ΚΔΑΠμεΑ…

8 Μαρτίου 2024