Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Ιδιωτικά ΑΕΙ και στο βάθος καταργήσεις & συγχωνεύσεις τμημάτων δημόσιων ΑΕΙ»

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

«Η κυβέρνηση έρχεται να επιταχύνει και να ολοκληρώσει με το νομοσχέδιο τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης που εκκίνησε από την κ. Κεραμέως. Άλλωστε εδώ και χρόνια η ΝΔ επιδιώκει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η διατύπωση του α.16 του Συντάγματος είναι ρητή και απόλυτη. «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση». «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Οποιαδήποτε ερμηνεία δεν μπορεί το «απαγορεύεται» να το κάνει «επιτρέπεται». Επομένως, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τη ρητή αυτή απαγόρευση με έναν τυπικό νόμο» ανέφερε ο Βουλευτής.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει αποδομήσει ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτοντας την πραγματική του στόχευση. Όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση, πρέπει να πούμε και ποιες ανάγκες έρχεται αυτή να καλύψει. Δεν έχουμε αρκετά πανεπιστήμια και ικανοποιητικό αριθμό εισακτέων και αποφοίτων; Γιατί θυμόμαστε την κ. Κεραμέως να καταργεί και να συγχωνεύει τμήματα δημόσιων πανεπιστημίων επικαλούμενη την τάση της αγοράς και τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας των αποφοίτων. Έτσι έβαλε τέλος στην ίδρυση Τμημάτων Νομικής στην Πάτρα και Ψυχολογίας στον Βόλο.

Το πιο αυθαίρετο επιχείρημα που πρόβαλε η κυβέρνηση είναι ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ωφελήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον Αλ.Μεϊκόπουλο. Αν λειτουργήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά θα διεκδικήσουν δημόσια χρηματοδότηση και θα τη λάβουν. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση των προϋπολογισμών των δημόσιων πανεπιστημίων και στο βάθος καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, ιδιαίτερα σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

Λέει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο θα ανακόψει τη ροή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Γνωρίζει η κυβέρνηση, ότι ένα μονοψήφιο μόνο ποσοστό Ελλήνων φοιτητών που πηγαίνουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν είναι προπτυχιακοί. Η πλειοψηφία είναι μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί φοιτητές. Επικαλείται, μάλιστα το παράδειγμα της Κύπρου παραλείποντας να αναφέρει ότι η Κύπρος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με τα αυστηρότερα κριτήρια στην Ευρώπη. Από τον συνδυασμό άρθρων του νομοσχεδίου προκύπτει το εξής: Ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα μπορεί να δημιουργήσει παράρτημα στη Ελλάδα αρκεί να έχει ένα αυτοτελές κτίριο, πρόγραμμα σπουδών εγκεκριμένο από το μητρικό πανεπιστήμιο, 9 καθηγητές που θα προσλαμβάνονται με κριτήρια του μητρικού πανεπιστημίου, 1 μέλος ειδικού σκοπού, 1 φύλακα και 1 γραμματέα. Το ιδιωτικό αυτό πανεπιστήμιο θα μπορεί να χορηγεί πτυχία με τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με εκείνα των δημόσιων ιατρικών της χώρας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» είπε ο Υπουργός Παιδείας, όταν τα δημόσια πανεπιστήμια περιμένουν εδώ και χρόνια λύσεις στα προβλήματα υποχρηματόδοτησης και υποστελέχωσης. Ας μας εξηγήσει τι είναι αυτό που επιτάσσει αυτήν την εσπευσμένη νομοθετική πρωτοβουλία κατά παράβαση ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος της χώρας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χειροπέδες σε 52χρονη που φιλοξενούσε 94 σκυλιά υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής

Κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής ζούσαν 94 σκυλιά τα οποία φιλοξενούσε μία 52χρονη στο σπίτι…

8 Μαρτίου 2024

Το καλωσόρισμα των Λιμενικών στο νέο Λιμενάρχη Βόλου Πλοίαρχο ΛΣ Τσίκλο Δημήτριο

Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει ο νέος Λιμενάρχης Βόλου Πλοίαρχος ΛΣ Τσίκλος Δημήτριος από τις…

8 Μαρτίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας καλούν σε…

8 Μαρτίου 2024

Οι αγώνες βόλεϊ του Γ.Σ. Βόλου

Τη συμπολίτισσα Νίκη υποδέχεται ο Γ.Σ. Βόλου αύριο Σάββατο στις 16.30 στο κλειστό γυμναστήριο Αγριάς, στο…

8 Μαρτίου 2024

Γιορτή Τσικνοπέμπτης από το ΚΔΑΠμεΑ Ν.Ιωνίας με τον Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας

Σε αποκριάτικο κλίμα γιόρτασαν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης τα παιδιά και το προσωπικό του ΚΔΑΠμεΑ…

8 Μαρτίου 2024

Ο Ι. Εκίζογλου για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων από φιλόζωους

Αναφορικά με την προηγούμενη ανακοίνωσή του ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος στον Δήμο Αλμυρού για τη σίτιση…

8 Μαρτίου 2024