Οικονομία

Κρίσιμο Eurougroup το σημερινό – Αγωνιά το Μαξίμου, τι ευελπιστεί για το χρέος

Εν αναμονή των αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους τελούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ο πρωθυπουργός είναι σε ανοικτή «γραμμή» με τον υπουργό των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που θα πάρει μέρος στο κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου επιθυμούν με τη σημερινή συμφωνία να μετατοπίσουν τη συζήτηση από τη συμφωνία με τα Σκόπια και τις αντιδράσεις, στην οικονομία, και να «σφραγίσουν» το νέο κυβερνητικό αφήγημα που δεν είναι άλλο από το ότι «αυτή η κυβέρνηση που δίνει λύσεις και στα εθνικά προβλήματα και στην οικονομία, βγάζοντας τη χώρα έξω από τα μνημόνια». Συν τοις άλλοις, μια ικανοποιητική ρύθμιση για το χρέος θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία για τον κυβερνητικό συνασπισμό που τις τελευταίες ώρες (όχι σε επίπεδο ουσίας) κλονίζεται επικοινωνιακά. Το στίγμα, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συνέδεσε χθες την επιτυχία μιας ιστορικής -όπως την χαρακτήρισε- συμφωνίας με τους Βόρειους γείτονες λέγοντας ότι περιμένει και μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους «που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας της Ελλάδας και το τέλος της λιτότητας».

Τι θέλει η κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά στο μαθηματικό στόχο και τις επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων η ελληνική πλευρά κατά πληροφορίες του iefimerida θα είναι ευχαριστημένη με μια ουσιαστική επιμήκυνση περί τα 8 με 10 χρόνια (οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει από τα 3 χρόνια), την επιστροφή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ( τα λεγόμενα SNP’s και ANFA’s) και ένα σεβαστό ποσό για το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και η έξοδος στις αγορές να μη γίνει υπό πίεση.
Ωστόσο, σε ότι αφορά τις επιμηκύνσεις των δανείων τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι διφορούμενα, με κάποιους να μιλάνε για οριστική διευθέτηση χρέους και άλλους για μια μεσοβέζικη λύση με μικρές επιμηκύνσεις για να μπορέσει και η Γερμανίδα καγκελάριος να περάσει στη βουλή της. Οσο για το μαξιλάρι ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 12 δισ. ευρώ.

«Σκληρή» μεταμνημονιακή εποπτεία
Όλα τα βλέμματα, τέλος, στρέφονται και στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας το οποίο θα προβλέπει ενισχυμένη παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, συγκριτικά με άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν ανάλογα προγράμματα. Καθώς οι αποστολές και οι εκθέσεις των θεσμών θα γίνονται κάθε 3 μήνες. Ο μηχανισμός, θα προβλέπει να γίνονται εκθέσεις από τους τέσσερις θεσμούς (EC – ECB – ESM – IMF) που θα ζητούν στοιχεία και ακολούθως θα προχωρούν σε έκθεση συστάσεων προς το Eurogroup. Ενώ ο βασικός λόγος για την πιο σφιχτή εποπτεία συνίσταται στην ελάφρυνση χρέους που θα αποφασιστεί σήμερα.

Πηγή: iefimerida

Share
Ετικέτες: Eurougroupχρεος

Πρόσφατα άρθρα

Τέμπτη: Έρχονται έως και πέντε νέες διώξεις

Ο εφέτης - ανακριτής για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών συνεχίζει το έργο του…

27 Μαρτίου 2024

Πόσες ημέρες θα είναι κλειστά τα σχολεία λόγω ευρωεκλογών – Για ποιους δεν θα χτυπήσει το κουδούνι

Κλειστά για δύο ημέρες θα είναι τα σχολεία την Κυριακή 9 Ιουνίου λόγω των ευρωεκλογών…

27 Μαρτίου 2024

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε η πληρωμή της πρώτης δόσης

Την τελευταία ημέρα του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Συγκεκριμένα, η πρώτη πληρωμή…

27 Μαρτίου 2024

Ζ. Μακρή: «Πορεία εργασιών για τα ΚΥ Σκοπέλου, Αλμυρού, Βελεστίνου και Αργαλαστής και το ΠΠΙ Αλοννήσου»

Νέος ανάδοχος κατακυρώθηκε για το έργο της επισκευής, αποκατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας…

27 Μαρτίου 2024

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση Φεβρουαρίου – Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας από ΑΑΔΕ, για τις συναλλαγές Φεβρουαρίου 2024. Σημειώνεται πως ένας…

27 Μαρτίου 2024

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών 2024: Δείτε όλα τα ονόματα – Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2024, από το υπουργείο Παιδείας. Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να…

27 Μαρτίου 2024