Οικονομία

Κρίσιμο Eurougroup το σημερινό – Αγωνιά το Μαξίμου, τι ευελπιστεί για το χρέος

Εν αναμονή των αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους τελούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ο πρωθυπουργός είναι σε ανοικτή «γραμμή» με τον υπουργό των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που θα πάρει μέρος στο κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου επιθυμούν με τη σημερινή συμφωνία να μετατοπίσουν τη συζήτηση από τη συμφωνία με τα Σκόπια και τις αντιδράσεις, στην οικονομία, και να «σφραγίσουν» το νέο κυβερνητικό αφήγημα που δεν είναι άλλο από το ότι «αυτή η κυβέρνηση που δίνει λύσεις και στα εθνικά προβλήματα και στην οικονομία, βγάζοντας τη χώρα έξω από τα μνημόνια». Συν τοις άλλοις, μια ικανοποιητική ρύθμιση για το χρέος θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία για τον κυβερνητικό συνασπισμό που τις τελευταίες ώρες (όχι σε επίπεδο ουσίας) κλονίζεται επικοινωνιακά. Το στίγμα, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συνέδεσε χθες την επιτυχία μιας ιστορικής -όπως την χαρακτήρισε- συμφωνίας με τους Βόρειους γείτονες λέγοντας ότι περιμένει και μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους «που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας της Ελλάδας και το τέλος της λιτότητας».

Τι θέλει η κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά στο μαθηματικό στόχο και τις επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων η ελληνική πλευρά κατά πληροφορίες του iefimerida θα είναι ευχαριστημένη με μια ουσιαστική επιμήκυνση περί τα 8 με 10 χρόνια (οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει από τα 3 χρόνια), την επιστροφή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ( τα λεγόμενα SNP’s και ANFA’s) και ένα σεβαστό ποσό για το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και η έξοδος στις αγορές να μη γίνει υπό πίεση.
Ωστόσο, σε ότι αφορά τις επιμηκύνσεις των δανείων τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι διφορούμενα, με κάποιους να μιλάνε για οριστική διευθέτηση χρέους και άλλους για μια μεσοβέζικη λύση με μικρές επιμηκύνσεις για να μπορέσει και η Γερμανίδα καγκελάριος να περάσει στη βουλή της. Οσο για το μαξιλάρι ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 12 δισ. ευρώ.

«Σκληρή» μεταμνημονιακή εποπτεία
Όλα τα βλέμματα, τέλος, στρέφονται και στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας το οποίο θα προβλέπει ενισχυμένη παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, συγκριτικά με άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν ανάλογα προγράμματα. Καθώς οι αποστολές και οι εκθέσεις των θεσμών θα γίνονται κάθε 3 μήνες. Ο μηχανισμός, θα προβλέπει να γίνονται εκθέσεις από τους τέσσερις θεσμούς (EC – ECB – ESM – IMF) που θα ζητούν στοιχεία και ακολούθως θα προχωρούν σε έκθεση συστάσεων προς το Eurogroup. Ενώ ο βασικός λόγος για την πιο σφιχτή εποπτεία συνίσταται στην ελάφρυνση χρέους που θα αποφασιστεί σήμερα.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το