Κόσμος

Κοροναϊός: Ψεκάζουν επιβάτες αεροπλάνων – Ελπίδες για το εμβόλιο από την Ιταλία

Την ώρα που τα θύματα από τον κοροναϊό αυξάνονται και ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξάπλωση του, επιστήμονες στην Ιταλία φαίνεται ότι απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα που έχει ο ιός. Πρόκειται για τους επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλατσάνο στη Ρώμη.
Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, «με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για τη διεθνή έρευνα για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο κοροναϊός και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Ταυτόχρονα, αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο ψεκάζουν τους επιβάτες κατά την έξοδό τους από τα αεροπλάνα. «Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να χτυπήσουμε τον ιό» αναφέρουν μεταξύ άλλων. Η φωτογραφία που δείχνει το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία έφτασε ακόμα ένα αεροπλάνο από την Κίνα, στο οποίο επέβαιναν 250 επιβάτες. Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας ο οποίος βρισκόταν στην Ουχάν. Περίπου 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα σε ένα θέρετρο στο Καρί Λε-Ρουέ, στη νότια Γαλλία, ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών κοντά στην Εξ-αν-Προβάνς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Παιδικής Προστασίας Αντριέν Τακέ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως το αεροπλάνο μεταφέρει υπηκόους 30 χωρών και πως οι περισσότεροι μη Γάλλοι θα συνεχίσουν για τις πατρίδες τους.

Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι πέντε πολίτες της επιβαίνουν στο αεροσκάφος και ότι θα μεταβούν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες απ΄όπου θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τσεχικό αεροπλάνο. Η Σουηδία ανέφερε πως περίπου 10 πολίτες της επιβαίνουν στο γαλλικό αεροπλάνο και θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Σουηδία. Στη γαλλική πτήση επιβαίνουν και Βρετανοί πολίτες.

Στο μεταξύ, πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη θα απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από την Κίνα μετά το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού, ανέφεραν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως περίπου 130 Ρώσοι είναι έτοιμοι να φύγουν από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα στη Γερμανία
Θετικά στον νέο κινεζικό κοροναϊό βρέθηκαν δύο από τα 124 άτομα που επαναπατρίσθηκαν χθες το βράδυ από την Ουχάν στη Φρανκφούρτη. Οι επιβάτες του αεροσκάφους της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν άμεσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου, όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες, ενώ 11 εξ αυτών μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, με ύποπτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης επέβαιναν 100 Γερμανοί, 22 Κινέζοι, ένας πολίτης ΗΠΑ και ένας Ρουμανίας. Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην Γερμανία ανέρχεται στους δέκα, με τους οκτώ να βρίσκονται στη Βαυαρία και να συνδέονται με την εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, την οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί συνεργάτιδα της εταιρείας από την Κίνα, θετική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στον κοροναϊό.

Κικίλιας: Δεν αποκλείεται να έρθει στην Ελλάδα
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κοροναϊού και στη χώρα μας, όμως είμαστε αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», τόνισε το πρωί της Κυριακής ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει πάρει εντολές για την αντιμετώπιση περιστατικού για τον ιό της Κίνας. Όπως είπε για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωναϊό έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός. Ακόμη είπε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο ιός δεν θα φτάσει στην Ελλάδα, καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, με το νόμο των πιθανοτήτων ο κορωναϊός ενδέχεται να έρθει και στην χώρα μας.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Καρράς: «Δεν έχω κουράγιο να μιλήσω» λέει ο αδελφός του – Δείτε βίντεο

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Χριστουγέννων σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη…

26 Δεκεμβρίου 2023

“JAZZ BAND” – Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου συναυλία τζαζ και σύγχρονης μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας

“JAZZ BAND” - Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου συναυλία τζαζ και σύγχρονης μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Νέας…

26 Δεκεμβρίου 2023

Σύσκεψη νέων αγροτών στη Ζαγορά

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλει σε σύσκεψη τους νέους αγρότες, στην κεντρική πλατεία Ζαγοράς…

26 Δεκεμβρίου 2023

«Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν γιατί»: Το τραγούδι που είπε μόνο 1 φορά ο Καρράς και δεν το τραγούδησε ποτέ ξανά

Dailymedia Newsroom Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η λέξη φιλία για τον Βασίλη Καρρά ήταν…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ιερέας υποστήριξε ότι ο Χριστός ήταν «Παλαιστίνιος Εβραίος σε χώρα υπό κατοχή»

Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ένας ιερέας, ο οποίος προσπάθησε να συνδέσει την…

26 Δεκεμβρίου 2023