Ροή

Κλείνει και η Αρκτική οδός για τους πρόσφυγες -Συμφωνία της Φινλανδίας με τη Ρωσία

Η Φινλανδία και η Ρωσία, με μεταξύ τους συμφωνία, απαγορεύουν πλέον τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορα των δύο κρατών, σε μία προσπάθεια να κλείσει η Αρκτική Οδός που ακολουθούσαν για να μπουν στη ζώνη Σένγκεν.

Πλέον θα επιτρέπεται μόνο σε υπήκοος της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να περνούν από τις συνοριακές διελεύσεις Σάλα και Ράγια-Γιοοσέπι της βόρειας Φινλανδίας, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική κυβέρνηση. «Ο σκοπός αυτών των περιορισμών είναι να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη παράνομη μετανάστευση», επισημαίνεται ακόμη.

Η συμφωνία έχει ισχύ έξι μήνες και θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μόλις επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, για την τυπική επικύρωσή της από τις δύο χώρες. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, περισσότεροι από 1.700 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Σύροι, μπήκαν στη ζώνη Σένγκεν από αυτά τα δύο συνοριακά φυλάκια. Η Φινλανδία, υποδέχθηκε 32.000 αιτούντες άσυλο την περασμένη χρονιά.

Στη φινλανδική Λαπωνία άρχισαν να φθάνουν στις αρχές της χρονιάς αιτούντες άσυλο στους οποίους δεν επιτρεπόταν πλέον να περάσουν τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας, βορειότερα. Την Αρκτική Οδό, με κατεύθυνση τη Νορβηγία ακολούθησαν περίπου 5.500 άνθρωποι την προηγούμενη χρονιά.

Αυτές οι ροές ανακόπηκαν τον Δεκέμβριο, όταν η χώρα απαγόρευσε την είσοδο σε μετανάστες που ζούσαν νόμιμα στη Ρωσία ή διέρχονταν από αυτή τη χώρα, προχωρώντας στην επαναπροώθησή τους.

Μετά από τις επικρίσεις που δέχθηκε από ΜΚΟ και τον ΟΗΕ, επειδή άφηνε τους πρόσφυγες στην τύχη τους, σε πολικές θερμοκρασίες, ανάμεσά τους και ανθρώπους που είχαν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, τελικά η Νορβηγία σταμάτησε αυτές τις απελάσεις στα τέλη του Ιανουαρίου.

Πηγή www.iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση λευκώματος Κερασιωτών Πηλίου

Πλήθος κόσμου τίμησε χθες με την παρουσία του την παρουσίαση του Ημερολογίου 2024 και του…

19 Ιανουαρίου 2024

Αυξημένος κατά 2.800.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Βόλου

  Αυξημένος κατά 16,44% είναι σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος ο αρχικός προϋπολογισμός του…

19 Ιανουαρίου 2024

Συγκέντρωση και πορεία αύριο Σάββατο για τον Βασίλη Μάγγο

Η Antinazizone Βόλου απευθύνει κάλεσμα γι αύριο Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, στις 12:00 στη συγκέντρωση-πορεία στα…

19 Ιανουαρίου 2024

Σε διεθνή τουριστική έκθεση στο Βουκουρέστι ο Δήμος Βόλου

Σε τουριστική έκθεση στο εξωτερικό θα συμμετάσχει ο Δήμος Βόλου όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή της…

19 Ιανουαρίου 2024

Παραμένει ο υποστράτηγος Θωμάς Καρανάσιος στο “τιμόνι” της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, έγιναν οι τοποθετήσεις των Υποστρατήγων…

19 Ιανουαρίου 2024

Αναβαθμίζεται τεχνολογικά το δικαστικό μέγαρο Βόλου

  Νέες οθόνες και κάμερες τοποθετούνται εδώ και λίγες ημέρες στο δικαστικό μέγαρο του Βόλου,…

19 Ιανουαρίου 2024