Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση λευκώματος Κερασιωτών Πηλίου

Πλήθος κόσμου τίμησε χθες με την παρουσία του την παρουσίαση του Ημερολογίου 2024 και του 1ου Λευκώματος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου. Το ημερολόγιο, είναι αφιερωμένο στη νομαδική παραδοσιακή κερασιώτικη κτηνοτροφία και το λεύκωμα, στο έργο του Κερασιώτη λογοτέχνη Ηλία Λεφούση, ενώ είναι επιχορηγούμενο και βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Όπως δήλωσε στην «Θ» ο Βασίλης Μητσάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και εισηγητής της εκδήλωσης, πρόκειται για μία παρουσίαση ενός πολύ φιλόδοξου λευκώματος φτιαγμένο με μεράκι και ευγενή άμιλλα, από έναν πολιτιστικό σύλλογο που θα πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας, του Βόλου, της Μαγνησίας και ίσως όλης της Ελλάδας. «Είναι ένα θαυμάσιο λεύκωμα, που πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω ένα λεύκωμα με τόσο μεράκι και φιλοδοξία. Πρόκειται για ένα κόσμημα για κάθε άνθρωπο που αγαπάει το ωραίο και το ευγενικό για τον τόπο του», τόνισε.


Η Παπαδημητροπούλου Ελένη, χημικός και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κερασιάς, δήλωσε στη «Θ» πως το λεύκωμα, το οποίο κρύβει μία εργασία τριών ετών, περιέχει κείμενα του συγγραφέα Ηλία Λεφούση και φωτογραφίες του τόπου από κοινωνικές εκδηλώσεις και τοπία, μεταξύ άλλων. Όπως αναφέρει, η συλλογή των φωτογραφιών, ξεκίνησε από τα μέλη του προηγούμενου συμβουλίου, αφήνοντάς το στα χέρια του τωρινού. Όσον αφορά το ημερολόγιο, σύμφωνα με την κ. Παπαδημητροπούλου, η Κερασιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κτηνοτροφία, καθώς οι πρώτοι κάτοικοι και ιδρυτές του χωριού ήταν κτηνοτρόφοι, ενώ μεταξύ του 1930 και του 1940, ο αριθμός των αιγοπροβάτων της περιοχής είχε φθάσει τα 33.000. Όπως ανέφερε «αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το αφιέρωμα στην κτηνοτροφία επειδή έχει ακολουθήσει μία φθίνουσα πορεία, με μόνο τρεις οικογένειες πλέον να την ασκούν. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα μάς δικαιώνει όλους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αυξημένος κατά 2.800.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Βόλου

  Αυξημένος κατά 16,44% είναι σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος ο αρχικός προϋπολογισμός του…

19 Ιανουαρίου 2024

Συγκέντρωση και πορεία αύριο Σάββατο για τον Βασίλη Μάγγο

Η Antinazizone Βόλου απευθύνει κάλεσμα γι αύριο Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, στις 12:00 στη συγκέντρωση-πορεία στα…

19 Ιανουαρίου 2024

Σε διεθνή τουριστική έκθεση στο Βουκουρέστι ο Δήμος Βόλου

Σε τουριστική έκθεση στο εξωτερικό θα συμμετάσχει ο Δήμος Βόλου όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή της…

19 Ιανουαρίου 2024

Παραμένει ο υποστράτηγος Θωμάς Καρανάσιος στο “τιμόνι” της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, έγιναν οι τοποθετήσεις των Υποστρατήγων…

19 Ιανουαρίου 2024

Αναβαθμίζεται τεχνολογικά το δικαστικό μέγαρο Βόλου

  Νέες οθόνες και κάμερες τοποθετούνται εδώ και λίγες ημέρες στο δικαστικό μέγαρο του Βόλου,…

19 Ιανουαρίου 2024

Υποχρεωτική από 1η Μαρτίου η διασύνδεση των POS στις λαϊκές αγορές με το my data της ΑΑΔΕ

Από την 1η Μαρτίου του νέου έτους, θα είναι πλέον υποχρεωτική η διασύνδεση των ταμειακών…

18 Ιανουαρίου 2024