Τοπικά

«Κιβωτός» μνήμης σκιαθίτικης ναυτιλίας

Το προσεχές Σάββατο 3 Ιουλίου στις δύο το μεσημέρι από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής θα προβληθεί το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Έλληνες Αειναύτες», που θα είναι αφιερωμένο στο Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου, αλλά και την πλούσια παράδοση του νησιού με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Γιάννης Παρίσσης, βρέθηκε μεταξύ άλλων μπροστά από τις κάμερες και μίλησε για την ιστορία και εξέλιξη της ναυτοσύνης και της ναυπηγικής τέχνης στη Σκιάθο, που το πέρασμα του χρόνου σπρώχνουν στην άκρη της μνήμης.

Τους «Έλληνες Αειναύτες» παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Μαρία Βασσάρα και Σέργιος Τράμπας, αμφότεροι με μεγάλη εμπειρία στο ναυτιλιακό ρεπορτάζ και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια από το κανάλι της Βουλής έχουν κάνει εξαιρετικά αφιερώματα που αφορούν στους Έλληνες και τη θάλασσα. Το επιτελείο της εκπομπής επισκέφτηκε το νησί του Παπαδιαμάντη τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά η εμφάνιση του κορωνοϊού και ιδίως η απαγόρευση στις μετακινήσεις έφερε τα πάνω-κάτω και καθυστέρησε το μοντάζ του πλούσιου υλικού από τα γυρίσματα που έγιναν τότε στη Σκιάθο.
Ο 81χρονος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, «ψυχή» του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου από το 2015, που ιδρύθηκε, μέχρι και σήμερα, δεν παύει στιγμή να μιλάει με καμάρι για τη λειτουργία του στο Μπούρτζι. «Το Μουσείο είναι ένα όνειρο. Και όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, όλοι εμείς που βλέπουμε ότι εκπληρώνονται, έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε χαρούμενοι», εξομολογήθηκε ο κ. Παρίσσης, για να συμπληρώσει: «Βέβαια στην περίπτωση του Ναυτικού Μουσείου, περισσότερο με χαροποιεί η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Εάν πριν από λίγα χρόνια δεν ήμασταν μία χούφτα ρομαντικοί, δεν θα είχε σωθεί τίποτε απολύτως. Ξεκινήσαμε από όλα εκείνα που αφορούσαν στους σκιαθίτικους ταρσανάδες, αφού στο παρελθόν οι ναυπηγοί του τόπου μας συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους της χώρας και σήμερα για να επισκευάσουμε μία ξύλινη βάρκα, καλούμε τεχνίτη από τη Σκιάθο. Εκεί καταντήσαμε, αφού ο εύκολος πλουτισμός από τον τουρισμό μας έκανε να εγκαταλείψουμε όλα τα άλλα. Ελπίζω μόνο το «χαστούκι» που δεχτήκαμε από τον κορωνοϊό, να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα».
Στο ημίωρο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε λίγες ημέρες, θα φιλοξενηθούν δηλώσεις από αναγνωρίσιμα πρόσωπα της Σκιαθίτικης κοινωνίας, πέρα του Γιάννη Παρίσση. «Εμφανίζονται αρκετοί ακόμη. Ο παπα-Γιώργης Σταματάς, ο οποίος είναι απόγονος ναυπηγών. Η οικογένεια Σταματά πρωτοπόρησε στη Σκιάθο στον ναυπηγικό τομέα. Ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, Γιώργος Χρήστος, ο οποίος στο παρελθόν είχε ναυλομεσιτικό γραφείο (σ.σ. τώρα έχει παραδώσει τη σκυτάλη στα παιδιά του), ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, αλλά και ο Θωμάς Επιφανιάδης, απόγονος της οικογένειας εφοπλιστών, ο οποίος είναι εγγονός του συνονόματου Σκιαθίτη πλοιοκτήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο απόμαχος καπετάνιος.
Άγνωστες πτυχές της ναυτικής ιστορίας των Σκιαθιτών θα παρουσιαστούν από το κανάλι της Βουλής, με τον κ. Παρίσση να λέει: «Στα χρόνια της μεγάλης ακμής της σκιαθίτικης ναυτιλίας, είχαμε σκάφη που ήταν φτιαγμένα στο νησί και με υλικά αποκλειστικά εγχώρια. Ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη, το «Ολόγυρα στη λίμνη» επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, αφού το συγκεκριμένο κείμενο περιέχει πολλές λεπτομέρειες για το πώς δούλευαν κάποτε οι αρχιμάστορες στους ταρσανάδες της Σκιάθου».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου 30/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Περιστέρι-Κολοσσός -Ζ- (Α1…

30 Μαρτίου 2024

Καλλωπισμός των σχολικών αιθουσών στο ΓΕΛ Αλμυρού

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε ομάδα μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου Αλμυρού,…

30 Μαρτίου 2024

Τροχαίο στην Σκιάθο – Στο Νοσοκομείο Βόλου ένα άτομο

Τροχαίο τα ξημερώματα στην Σκιάθο με έναν 49χρονο τραυματία. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων…

30 Μαρτίου 2024

Επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 120 χρόνων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»

  Η συμπλήρωση 120 χρόνων δράσης και προσφοράς στην εκπαίδευση στον Βόλο και τη Μαγνησία…

30 Μαρτίου 2024

Προς ματαίωση η διαγωνιστική διαδικασία για το έξυπνο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας

Eκτάκτως θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 1 Απριλίου, το μεσημέρι, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βόλου…

30 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΟΛΑΤΙΔΗ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, προπάππου,…

30 Μαρτίου 2024