Τοπικά

Κιρκινέζι βρήκε καταφύγιο σε γραφείο της Δευτεροβάθμιας

Έναν σπάνιο «επισκέπτη» είχε για περισσότερες από δύο ημέρες στο κτίριό της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας καθώς ένα γεράκι, και συγκεκριμένα ένα αρσενικό κιρκινέζι ύψους περίπου 25 εκατοστών, «τρύπωσε» σε γραφείο του κτιρίου.
Η παρουσία του έγινε γνωστή το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής όταν ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης, κλείδωνε το κτίριο. Στον 6ο όροφο του κτιρίου, στο γραφείο της προϊσταμένης Προσωπικού εντόπισε το κιρκινέζι. Τόσο ο διευθυντής όσο και υπάλληλοι της Διεύθυνσης το πλησίασαν με πολύ προσοχή για να μην το τρομάξουν και στη συνέχεια του έβαλαν νερό για να πιει. Πολλοί ήταν μάλιστα και οι υπάλληλοι της Δευτεροβάθμιας που θεώρησαν την παρουσία του κιρκινεζιού ως γούρι.
Οι υπάλληλοι άνοιξαν την μπαλκονόπορτα στον όροφο για να φύγει μόνο του αλλά το κιρκινέζι προσπαθούσε να φύγει από τα τζάμια. Έτσι έκλεισαν το γραφείο και άφησαν όλο το Σαββατοκύριακο ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου, το πρωί της Δευτέρας διαπίστωσαν ότι είχε φύγει.
Το κιρκινέζι είναι είδος γνήσιου γερακιού (γένος Falco), που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Στη Θεσσαλία συχνά τα κιρκινέζια εντοπίζονται να φωλιάζουν σε περιστερώνα, μαζί με δεκάδες περιστέρια. Πολύ λίγα εξακολουθούν να φωλιάζουν σε άγρια περιβάλλοντα, όπως σε τρύπες βράχων, σε ορθοπλαγιές, σε τρύπες δέντρων και σε παλιές φωλιές από κουρούνες.
Το κιρκινέζι αποτελεί «δείκτη υγείας» του περιβάλλοντος στον ελλαδικό χώρο, όσον αφορά στα πτηνά και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει προτείνει σειρά μέτρων για την προστασία του.

Φωλιές στην ταράτσα της Δευτεροβάθμιας
Στις 21 Ιουνίου είχαν βρεθεί στον Βόλο προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την εξάλειψη της μαθητικής διαρροής διευθυντές σχολείων από την Τουρκία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία και συναντήθηκαν με τον κ. Σαβελίδη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο ομότιμός του στην πόλη Osmaniye της Τουρκίας και οι εκπαιδευτικοί του πρόσφεραν ως δώρο τέσσερις φωλιές που τις είχαν κατασκευάσει Τούρκοι μαθητές. Αυτές οι φωλιές θα τοποθετηθούν στην ταράτσα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να βρίσκουν εκεί καταφύγιο πουλιά. Παρόμοια δράση είχε εφαρμόσει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τοποθετώντας φωτιές σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Αρμένιο

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το