Κόσμος

Κίνημα της Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης: Οι ακτιβιστές που θέλουν να σταματήσουν τις γεννήσεις – Η απίστευτη θεωρία τους

Το Κίνημα της Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης προσπαθεί να πείσει την ανθρωπότητα να… εξαφανιστεί διαπαντός, για πάνω από 30 χρόνια.
Ιδρύθηκε το 1991 από τον Les U. Knight, έναν Αμερικανό περιβαλλοντικό ακτιβιστή, το Voluntary Human Extinction Movement (VHEM) πιστεύει ότι η ανθρωπότητα είναι «ασύμβατη με τη βιόσφαιρα» και ότι η εξαφάνιση του ανθρώπου είναι η καλύτερη λύση σε μερικά από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα που μαστίζουν τον πλανήτη μας.

Πολλοί οπαδοί της ιδεολογίας πιστεύουν ότι «το χειρότερο περιβαλλοντικό έγκλημα που μπορεί να διαπράξει ένα άτομο είναι να κάνει περισσότερους ανθρώπους». Και ενώ αυτή η ιδέα μπορεί να ακούγεται παράλογη, ο Les U. Knight και άλλοι ομοϊδεάτες του έχουν κάποια επιχειρήματα για να την υποστηρίξουν. Εκτός από την καταστροφική μας φύση σε σχέση με άλλα είδη και τον πλανήτη μας γενικότερα, υπάρχει και το ζήτημα της αδυναμίας μας να φροντίσουμε τα μέλη του δικού μας είδους.

«Η σκόπιμη δημιουργία ενός ακόμη ανθρώπου από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σήμερα, όχι όσο δεκάδες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό ή έλλειψη φροντίδας και όσο τα είδη εξαφανίζονται σε μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι έχουν εξαφανιστεί ποτέ τα τελευταία 65 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Knight στο CBC Canada.

Το Κίνημα Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης πιστεύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας αυτή τη στιγμή είτε προκαλούνται άμεσα από εμάς είτε επιδεινώνονται σημαντικά από τον αυξανόμενο αριθμό μας. Και εφόσον ο αριθμός μας αυξάνεται, τα προβλήματα αυτά θα γίνουν όλο και μεγαλύτερα.

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα η εκούσια εξαφάνιση; Όχι, το κίνημα δεν ζητά από τους ανθρώπους να βάλουν τέλος στη ζωή τους προς όφελος άλλων ειδών. Αντιθέτως, θέλει όλοι να ζήσουν μακρά και γεμάτη ζωή, αλλά θέλει επίσης να σταματήσουν να αναπαράγονται. Αν συμφωνούσαμε όλοι σε αυτό, τα είδος μας θα εξαφανίζονταν μια μέρα, αφήνοντας τον πλανήτη σε είδη που δεν προσπαθούν να τον καταστρέψουν. Τουλάχιστον αυτή είναι η ιδέα που πουλάει η VHEM.

«Feed ’em don’t breed ’em», ήταν το σλόγκαν που χρησιμοποίησε ο Les U. Knight σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του Dr. Phil. «Αν σταματήσουμε όλοι να αναπαράγουμε θα εξαφανιστούμε, σιγά σιγά, θα καθαρίσουμε τα χάλια μας καθώς θα φεύγουμε και η βιόσφαιρα – ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει».

Παρά το γεγονός ότι αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην προώθηση του Κινήματος της Εθελοντικής Ανθρώπινης Εξαφάνισης, ο Les U. Knight παραδέχεται ότι οι πιθανότητες μιας εθελοντικής ανθρώπινης εξαφάνισης είναι «ελάχιστες έως μηδαμινές».

«Διότι όσο υπάρχει ένα αναπαραγωγικό ζεύγος homo sapiens, θα επιστρέψουμε ακριβώς εκεί που είμαστε [τώρα]… Είμαστε απλά απίστευτα γόνιμοι», δήλωσε ο Knight. «Η ακούσια εξαφάνισή μας είναι αυτό για το οποίο πραγματικά εργαζόμαστε συλλογικά».

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυριότερη πρόσβαση στο Μάτσου Πίτσου – Εκατοντάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι

Κλειστή παραμένει η πρόσβαση μέσω τρένου στο Μάτσου Πίτσου, το φημισμένο μνημείο των Ίνκας ψηλά…

31 Ιανουαρίου 2024

«Όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις από το πανεπιστήμιο Πάτρας – Φόβοι για μαζικές αντιγραφές με τη βοήθεια AI

Η μαζική εξέταση μαθημάτων διαδικτυακά δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων λόγω των δυνατοτήτων που…

31 Ιανουαρίου 2024

Δεν θα χειρουργεί μέχρι τη δίκη του ο γιατρός που τοποθέτησε γαστρικό δακτύλιο σε ανήλικη και πέθανε

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπεται για κακούργημα ο χειρουργός που είχε τοποθετήσει γαστρικό δακτύλιο σε…

31 Ιανουαρίου 2024

«Στο τέλος θα φταίμε εμείς που μπήκαμε στο τρένο»: Η Ευδοκία Τσαγκλή για το δυστύχημα στα Τέμπη

Για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη και την ζωή της σήμερα μίλησε η επιζήσασα της…

31 Ιανουαρίου 2024

Γαλλία: Σε δίκη παραπέμπονται δύο άνδρες που έριχναν ποδηλάτες στα χαντάκια για πλάκα

Δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι έσπρωχναν ποδηλάτες σε αγροτικές περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας μέσα σε…

31 Ιανουαρίου 2024

Google: Μήπως το email σας ή το κινητό σας έχουν διαρρεύσει στο dark web; Πώς να το δείτε με λίγα «κλικ»

Η Google με ένα δωρεάν εργαλείο της μπορεί να εντοπίσει εάν το email σας βρίσκεται στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark…

31 Ιανουαρίου 2024