Ελλάδα

«Όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις από το πανεπιστήμιο Πάτρας – Φόβοι για μαζικές αντιγραφές με τη βοήθεια AI

Η μαζική εξέταση μαθημάτων διαδικτυακά δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων λόγω των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, αποφάσισε η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πάτρας και θα κάνει διευρυμένη εξεταστική στο εαρινό εξάμηνο. Η αξιολόγηση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα.

Το ίδιο ισχύει και για το Οικονομικό πανεπιστήμιο ενώ στο Πάντειο οι εξετάσεις θα διενεργηθούν κανονικά (δια ζώσης). Ανεξάρτητα πάντως από τις αποφάσεις, που παίρνει το κάθε πανεπιστήμιο η διενέργεια εξεταστικής εξ΄ αποστάσεως έχει εξελιχθεί σε πραγματικό πονοκέφαλο καθώς οι διοικήσεις βλέπουν ότι πρέπει να κάνουν «τεχνολογικό αγώνα» προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι εξετάσεις θα γίνουν με αδιάβλητο τρόπο.

Η απόφαση του πανεπιστημίου Πάτρας
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθ. 229/31.1.2024 έκτακτη συνεδρίαση) διαπιστώνει ομόφωνα ότι: Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και αποφασίζει ομόφωνα ότι:

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών
Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.
Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.
Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων.
Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ)

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 31/01/2024 και αποφάσισε:

Η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.
Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.

Πάντειο πανεπιστήμιο
Το Πρυτανικό Συμβούλιο ενημερώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας με ακαδημαϊκά κριτήρια ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών και το κύρος των πτυχίων.

Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων λόγω κατάληψης και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της εξεταστικής, στο Πάντειο η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μην διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία.

Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Οικονομικό πανεπιστήμιο
Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου επισημαίνει: ότι η κατάληψη είναι αντιακαδημαϊκή και αυταρχική πρακτική που ακυρώνει την εκπαιδευτική, ερευνητική, και διοικητική λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου και στην πραγματικότητα υπονομεύει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου, διαπιστώνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 και αποφασίζει ομόφωνα: οι εξετάσεις Περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 με εξ’ αποστάσεως μεθόδους θα διενεργηθούν από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 έως και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου 10/2/2024 και του Σαββάτου 17/2/2024 σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Εξετάσεων που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεν θα χειρουργεί μέχρι τη δίκη του ο γιατρός που τοποθέτησε γαστρικό δακτύλιο σε ανήλικη και πέθανε

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπεται για κακούργημα ο χειρουργός που είχε τοποθετήσει γαστρικό δακτύλιο σε…

31 Ιανουαρίου 2024

«Στο τέλος θα φταίμε εμείς που μπήκαμε στο τρένο»: Η Ευδοκία Τσαγκλή για το δυστύχημα στα Τέμπη

Για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη και την ζωή της σήμερα μίλησε η επιζήσασα της…

31 Ιανουαρίου 2024

Γαλλία: Σε δίκη παραπέμπονται δύο άνδρες που έριχναν ποδηλάτες στα χαντάκια για πλάκα

Δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι έσπρωχναν ποδηλάτες σε αγροτικές περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας μέσα σε…

31 Ιανουαρίου 2024

Google: Μήπως το email σας ή το κινητό σας έχουν διαρρεύσει στο dark web; Πώς να το δείτε με λίγα «κλικ»

Η Google με ένα δωρεάν εργαλείο της μπορεί να εντοπίσει εάν το email σας βρίσκεται στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark…

31 Ιανουαρίου 2024

ΕΛΓΑ: Στις 20 Φεβρουαρίου ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες

Στις 20 Φεβρουαρίου ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που υπέστησαν…

31 Ιανουαρίου 2024

«Έχετε αίμα στα χέρια σας»: «Σφυροκόπημα» στους CEO των Meta, TikTok, X για την προστασία των ανηλίκων

Αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών…

31 Ιανουαρίου 2024