Κατηγορίες: Τοπικά

Κύμα ψύχους προβλέπουν για την Πρωτοχρονιά οι μετεωρολόγοι -Ήπιος καιρός με λιακάδες τα Χριστούγεννα

 

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε χθες το πρωί στα ορεινά του Πηλίου, πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, κανονικά ωστόσο για την εποχή. Από σήμερα και κυρίως το Σαββατοκύριακο ο καιρός βελτιώνεται, ενώ μέχρι και τις 28 του μήνα δεν προβλέπεται κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Τα φετινά Χριστούγεννα δηλαδή θα είναι ηλιόλουστα, παρά τις αρχικές προβλέψεις και μάλιστα με θερμοκρασίες παραπάνω από τις κανονικές για την εποχή. Οι μετεωρολόγοι πάντως προβλέπουν κύμα ψύχους πριν την Πρωτοχρονιά, όπως είχε συμβεί και πέρυσι, χωρίς ωστόσο ακόμη να είναι 100% σίγουροι για το πότε ακριβώς και ποια θα είναι η ένταση της εν λόγω κακοκαιρίας.

Στα Χάνια το ύψος του χιονιού που έπεσε χθες, έφθασε τα 10 εκατοστά περίπου, ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η πολύ χαμηλή θερμοκρασία, καθώς το θερμόμετρο έδειξε από -4 μέχρι -2 βαθμούς Κελσίου. Και σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες προβλέπεται ασθενής χιονόπτωση, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από -3 μέχρι +2.

Στα πεδινά η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα από 3 μέχρι 10 βαθμούς, ενώ από αύριο θα σημειώσει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι βοριάδες, από την Τρίτη όμως θα γίνουν μεταβλητοί, ενώ θα σημειωθούν και τοπικές ομίχλες. Γενικά ο αίθριος καιρός με κατά διαστήματα τοπικές νεφώσεις και ομίχλες, θα είναι το χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι και τις 28 περίπου του μήνα.

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας εδώ και 20 περίπου ημέρες έχει επεκταθεί σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, εμποδίζοντας τη δημιουργία χαμηλών πιέσεων και συνάμα κακοκαιριών.

Ο αντικυκλώνας αυτός αναμένεται να σπάσει πριν την Πρωτοχρονιά, με συνέπεια η κακοκαιρία που θα επέλθει από την εισβολή των χαμηλών πιέσεων μέσα στις υψηλές πιέσεις, να επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα με ψύχος, χιονοθύελλες, αλλά και καταιγίδες. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία, μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ιδιαίτερα ισχυρές χαμηλές πιέσεις από τη Ρωσία θα καταφέρουν να σπάσουν τις υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα, μεταφέροντας δριμύ ψύχος, χιονοπτώσεις και πολλές βροχές προς τη χώρα μας, μετά τις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις. Στην πρόβλεψη αυτή συνηγορεί και ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης, που προβλέπει κακοκαιρία με ψύχος από τις 29 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου τουλάχιστον στη Θεσσαλία.

Χριστουγεννιάτικη πανσέληνος

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εξαιρετικά φωτεινά. Ένα φαινόμενο που έχει να συμβεί 38 ολόκληρα χρόνια, θα «σηματοδοτήσει» τα φετινά Χριστούγεννα. Η νύχτα των Χριστουγέννων θα «φωτιστεί» από πανσέληνο, η οποία φυσικά είναι και η τελευταία του χρόνου.

To εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι ορατό σχεδόν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Στις 25 Δεκεμβρίου θα έχουμε πανσέληνο, φαινόμενο που έχει να συγχρονιστεί με την ημέρα των Χριστουγέννων από το 1977. Το φεγγάρι θα αρχίσει να γεμίζει σταδιακά από τις 22 του μήνα. Η τελευταία πανσέληνος του έτους ονομάζεται «Full Cold Moon», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Ολόγιομο Παγωμένο Φεγγάρι» και καθιερώθηκε προς τιμήν του ψυχρού Δεκεμβρίου.

Η κάθε πανσέληνος έχει το δικό της παρατσούκλι σύμφωνα με το μήνα που πραγματοποιείται. Μια «παράδοση» που έχει τις ρίζες της στους πρώτους ιθαγενείς της Αμερικής. Αρχικά η πανσέληνος ονομαζόταν «Full Long Night», δηλαδή «Ολόγιομη Μεγάλη Νύχτα» λόγω της θέσης που είχε η Σελήνη στον ουρανό σε σχέση με τη Γη και τον Ήλιο. Στο βόρειο ημισφαίριο, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την εποχή κατά την οποία ο ήλιος εμφανίζεται χαμηλότερα στον ουρανό. Επειδή το φεγγάρι είναι διαμετρικά αντίθετο με τον ήλιο αυτή την εποχή του έτους, η πανσέληνος του Δεκεμβρίου έχει ένα μακρύ τόξο και υψηλή τροχιά κατά μήκος του ουρανού. Το φαινόμενο θα εμφανιστεί και πάλι στον ουρανό τα Χριστούγεννα του 2034, 2053 και του 2072…

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γιοβάνοβιτς: Δεν ήταν εύκολο το παιχνίδι με τον Βόλο

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, στις δηλώσεις του για το ματς με τον Βόλο ανέφερε…

22 Δεκεμβρίου 2023

Μουσική βραδιά με τον Στέλιο Τσουκιά

  Σήμερα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 21.30 ο Στέλιος Τσουκιάς έρχεται για πρώτη φορά στον…

22 Δεκεμβρίου 2023

Λόπεθ: Έπαιξαν ρόλο η κούραση και ο τραυματισμός του Τσοκάνη

Ο τεχνικός του Βόλου, Άνχελ Λόπεθ μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στάθηκε στην αναγκαστική…

22 Δεκεμβρίου 2023

Επιτέθηκε στη μητέρα του και την τραυμάτισε στον λαιμό

Επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (21/12) σε διαμέρισμα της οδού Ρούμελης στην…

22 Δεκεμβρίου 2023

1.100 στεφανιογραφίες στο Νοσοκομείο Βόλου

Στις 1.100 ανέρχονται οι στεφανιογραφίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου Βόλου το…

22 Δεκεμβρίου 2023

Το εορταστικό μήνυμα της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου

Για να νιώσουμε Χριστούγεννα αυτές τις γιορτινές ημέρες πρέπει να έχουμε μεριμνήσει επίσης για τους…

22 Δεκεμβρίου 2023