Θ Plus

Κέικ με πιπερόριζα και πορτοκάλι – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Κακά τα ψέματα, είναι λίγοι αυτοί που θα αρνηθούν ένα κομμάτι λαχταριστό, φρεσκοψημένο φουσκωτό κέικ ανεξάρτητα από την γεύση του. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν την σοκολάτα περισσότερο από το λεμόνι και άλλοι τα αμύγδαλα από την καραμέλα ή τα φρούτα, όμως σε συνδυασμό με έναν αχνιστό καφέ ή τσάι ένα κομμάτι κέικ γλυκαίνει στιγμές χαλάρωσης με ένα βιβλίο ή την απογευματινή παρέα σε ένα ανθισμένο μπαλκόνι.

Υλικά για το κέικ
250 γρ. βούτυρο ανάλατο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
110 γρ. ζάχαρη καστανή
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
1 κ.κ. εκχύλισμα βανίλιας
435 γρ. αλεύρι μαλακό
¼ κ.κ. αλάτι
1 ½ κ.κ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.κ. πιπερόριζα σε σκόνη
½ κ.κ. πορτοκάλι σε σκόνη
1 κ.κ. σόδα σε σκόνη
220 ml. γάλα φρέσκο
½ κ.κ. εκχύλισμα αμυγδάλου
Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Για να ψήσετε σωστά ένα πλακοῦς, τουτέστιν κέικ στην αρχαία ελληνική (βλέπετε η ιστορία του έχει ξεκινήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια) ο φούρνος πρέπει να είναι πάντα καλά προθερμασμένος. Βάλτε τον διακόπτη στους 175°c.
Για να βουτυρώσετε μία φόρμα για κέικ 22 εκ. με τρύπα και σχέδια λιώστε λίγο βούτυρο και απλώστε το παντού με ένα μικρό πινέλο. Εάν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτήν την διαδικασία, στο εμπόριο κυκλοφορούν ιδικά σπρέι με λάδι για περισσότερη ευκολία.
Το βούτυρο καλό είναι να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για να δώσει αργότερα στο μείγμα σας κρεμώδη υφή και όταν ψηθεί αφράτο αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει για τα αυγά και το γάλα. Ξεκινήστε λοιπόν χτυπώντας το με ένα μίξερ χειρός ή ένα επιτραπέζιο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει αέρα και να αφρατέψει. Ρίξτε τις ζάχαρες τμηματικά συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 5-10 λεπτά.

Προσθέστε τα αυγά σε πέντε με έξι δόσεις, χτυπώντας κάθε φορά το μείγμα μέχρι το βούτυρο να απορροφήσει εντελώς την ποσότητα αυγού. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια.
Κοσκινίστε το αλεύρι, το αλάτι, την μπέικιν πάουντερ, την πιπερόριζα, την σκόνη πορτοκαλιού και την σόδα.
Σε ένα μπολ αναμίξτε το γάλα, το εκχύλισμα αμυγδάλου και τον χυμό πορτοκαλιού.
Αναμίξτε το αλεύρι με το βούτυρο σε δύο δόσεις, προσθέτοντας κάθε φορά το μισό από το υγρό. Ανακατέψτε λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Βάλτε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε το για 40-50 λεπτά ή ωσότου ένα καλαμάκι βγει καθαρό από το κέικ. Αφήστε το στην φόρμα για 15 λεπτά και κατόπιν ξεφορμάρετέ το σε μία σκάρα για να κρυώσει εντελώς.
Εάν θέλετε να τονίσετε τα ανάγλυφα σχέδια του κέικ σας, πασπαλίστε ζάχαρη άχνη. Απολαύστε το σκέτο, με βούτυρο ή με μαρμελάδα πιπερόριζας.

Προετοιμασία 25 λεπτά
Ψήσιμο 50 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το