Κόσμος

Καθυστερήσεις, ιοί και ISIS απειλούν τη γιορτή

assets_LARGE_t_420_54726808_type13145

Τον δικό τους αγώνα δρόμου δίνουν οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές του μεγάλου αθλητικού ραντεβού στο Ρίο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που απειλούν να αμαυρώσουν τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες, η αυλαία των οποίων ανοίγει την Παρασκευή με την τελετή έναρξης.

Στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων -έξαρση της βίας, πολιτική πόλωση για την παραπομπή της προέδρου Ρούσεφ, κοινωνική δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση, ακρίβεια, φτώχεια, υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης σε μια Πολιτεία που έχει χρεοκοπήσει, επιδημία του Ζίκα και φόβος μιας τρομοκρατικής επίθεσης- προστίθενται και μια σειρά προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα, με κυριότερο αυτό της καθυστέρησης στην αποπεράτωση του Ολυμπιακού Χωριού και της επέκτασης του μετρό.

Σχολιάζοντας μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί στο Ρίο, Αμερικανός δημοσιογράφος του CNN είπε πως τα «προβλήματα που είχε η Αθήνα το 2004 μοιάζουν αστεία μπροστά σε αυτά του Ρίο».

Οι διοργανωτές παραδέχτηκαν πως 19 από τα 31 κτίρια που θα φιλοξενήσουν τις αποστολές των ομάδων στο Ολυμπιακό Χωριό δεν έχουν περάσει ακόμα τα απαραίτητα τεστ ασφαλείας. Οι αθλητές που έχουν ήδη φτάσει στο Ρίο έχουν σοκαριστεί, καθώς φιλοξενούνται σε κτίρια με πλημμυρισμένα πατώματα, χαλασμένους ανελκυστήρες και μουχλιασμένους τοίχους.

 assets_LARGE_t_420_54726810_type13145

Μάλιστα, κάποιες αποστολές (όπως αυτή της Αυστραλίας) αποχώρησαν από τα κτίρια, ζητώντας να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις για να επιστρέψουν. Τα απαραίτητα τεστ ασφαλείας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μήνες πριν, φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ μόλις πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η παροχή νερού, ρεύματος και αερίου.

Στις μετακινήσεις, οι διοργανωτές έχουν επίσης καθυστερήσει σημαντικά. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου με τη δημιουργία λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας και η επέκταση του μετρό με τη νέα γραμμή, μήκους 10 μιλίων, που θα ενώσει τα ξενοδοχεία της Κοπακαμπάνα και της Ιπανέμα με το δυτικό προάστιο της Μπάρα ντα Τιχούκα, όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Πάρκο, έχουν καθυστερήσει στα όρια… εγκεφαλικού για τους διοργανωτές.

Το συγκεκριμένο έργο -η χρησιμότητα του οποίου για τη μετά Ολυμπιακών ζωή αμφισβητείται έντονα από τους κατοίκους του Ρίο που θεωρούν ότι οι φτωχότερες συνοικίες χρειάζονταν περισσότερο την επέκταση του μετρό- θα παραδοθεί αύριο (καλώς εχόντων των πραγμάτων), χωρίς να υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας. Απλώς οι διοργανωτές θα… προσεύχονται ότι δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα σαν αυτό που έγινε τον Απρίλιο σε υπερθαλάσσια γέφυρα-ποδηλατόδρομο που κατέρρευσε, όταν τη χτύπησε κύμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Ο ποδηλατόδρομος είχε μόλις ολοκληρωθεί με κόστος 12,6 εκατ. δολ., ενώ η νέα γραμμή του μετρό αναμένεται να στοιχίσει 2,8 δισ. δολ. από τα αρχικά 1,6 δισ.

«Σούπερ βακτήρια»
Κι ερχόμαστε στο νερό. Μία ομάδα επιστημόνων εντόπισαν στις ακτές του Ρίο βακτήρια ανθεκτικά σε φάρμακα, μόλις πριν από έναν μήνα. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνητών, Ρενάτα Πικάο, τα «σούπερ βακτήρια» εισήλθαν στα νερά της πόλης από τα λύματα των τοπικών νοσοκομείων: «Παρακολουθούμε τα εν λόγω βακτήρια εδώ και έναν χρόνο σε παράκτια ύδατα πέντε παραλιών και ανακαλύψαμε ότι ο αριθμός συγκέντρωσης είναι τόσο μεγάλος που η απειλή σοβαρής μόλυνσης είναι τεράστια», τόνισε. Το γεγονός δε ότι στις αρχές Ιουλίου βρέθηκε στα προπονητήρια της Ολυμπιακής εγκατάστασης του μπιτς βόλεϊ ένα ακρωτηριασμένο σώμα, το οποίο ξεβράστηκε από τη θάλασσα, δεν… καθησύχασε και πολύ τους αθλητές.

Κι αν γλιτώσουν από μολύνσεις, έχουν να φοβούνται και τον ιό Ζίκα (μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω του τσιμπήματος ενός κουνουπιού του είδους Aedes). Οι αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, εξαιτίας της πτώσης των κρουσμάτων, τα οποία από τον μέσο όρο των 3.500 την εβδομάδα, τον Φεβρουάριο στο Ρίο, (16.000 σε όλη τη χώρα), έχουν πέσει κάτω από τα 300. Ομως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται, κυρίως, στην πτώση της θερμοκρασίας λόγω της χειμερινής περιόδου, κάτι που μπορεί να αλλάξει εύκολα αν κάποιο θερμό ρεύμα αυξήσει τη θερμοκρασία.

Οπως, όμως, συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, τα θέματα ασφάλειας αποτελούν και τον μεγαλύτερο και ακριβότερο «πονοκέφαλο» των διοργανωτών και ειδικά στο Ρίο που είναι πόλη με μεγάλη εγκληματικότητα, στην οποία έρχεται να προστεθεί και ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα.

Στις 21 Ιουλίου, οι Αρχές συνέλαβαν 10 Βραζιλιάνους ύποπτους για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στη διάρκεια των Αγώνων. Ανήκουν σε μια ομάδα -την πρώτη στη Λατινική Αμερική- που έχει δηλώσει πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Ανάμεσα στα μηνύματα που αντάλλασσαν, ένα έγραφε πως «είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε και να γίνουμε μάρτυρες». Εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερώσει από τον περασμένο Μάιο τις Αρχές για απειλή απόπειρας στο Ρίο από Βραζιλιάνο, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ενώ και οι βραζιλιάνικες αρχές ασφαλείας ανακάλυψαν στην εφαρμογή Telegram ένα κανάλι επικοινωνίας σχετικά με το ISIS στα πορτογαλικά.

assets_LARGE_t_420_54726811_type13145

Εγκληματικότητα

Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα, το πρώτο πεντάμηνο φέτος οι φόνοι στην πόλη αυξήθηκαν κατά 15,4% σε σχέση με πέρσι κι έφτασαν τους 2.083. Μόνο τον Απρίλιο σημειώθηκαν 565 βίαιοι θάνατοι, 6.797 ληστείες και επιθέσεις στους δρόμους και 3.263 κλοπές αυτοκινήτων: 19 φόνοι την ημέρα, μία κλοπή ή επίθεση κάθε τρία λεπτά. Και ήδη θύματά της σχετίζονται με τους Αγώνες: τον Ιούνιο Αυστραλή παραολυμπιονίκης δέχτηκε επίθεση από ένοπλους ληστές, το ίδιο συνέβη τον Μάιο σε τρία μέλη της ισπανικής ομάδας ιστιοπλοΐας, ενώ πριν από λίγες ημέρες εκλάπη φορτηγό που μετέφερε στο Ολυμπιακό Πάρκο εξοπλισμό δύο γερμανικών τηλεοπτικών σταθμών αξίας άνω των 400.000 δολαρίων.Θα διατεθούν πάντως 85.000 άτομα -μέλη σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων- για τη φύλαξη των Αγώνων, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το Λονδίνο το 2012.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ξέφυγε κατά 51% το μπάτζετ που θα φτάσει τα 10 δισ. δολ.

Ολα τα Ολυμπιακά έργα καθυστέρησαν σημαντικά και ξέφυγαν από τον αρχικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο προϋπολογισμός του Ρίο κινείται σχεδόν 51% πάνω από το αναμενόμενο κόστος των 4,6 δισ. δολαρίων (οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί ήταν αυτοί του Λονδίνου με κόστος σχεδόν 15 δισ.), ενώ συνολικά, αν υπολογιστούν και τα έργα υποδομής και η ασφάλεια, το κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 10 δισ. Ολα αυτά σε μια Πολιτεία που έχει στην ουσία χρεοκοπήσει.

Τον προηγούμενο μήνα, ο κυβερνήτης του Ρίο Φρανσίσκο Ντορνέλες κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση ανάγκης για άμεση οικονομική βοήθεια, ενώ το έλλειμμα της Πολιτείας φτάνει τα 6 δισ. δολάρια. Η κεντρική κυβέρνηση ενέκρινε δάνειο 870 εκατ. δολαρίων βάζοντας σκληρούς όρους, μεταξύ των οποίων να πουλήσει η Πολιτεία το δίκτυο ύδρευσής της. Παρ’ όλα αυτά, το Ρίο ακόμα περιμένει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, την ώρα που η αστυνομία δεν έχει χρήματα ούτε για βενζίνη για τα περιπολικά.

assets_LARGE_t_420_54726813_type13145

Περικοπές 
Στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας οι εργαζόμενοι στο Ρίο έχουν υποστεί μεγάλες μισθολογικές περικοπές και παράλληλα τους χρωστούν δεδουλευμένα μηνών.

Συνολικά στη Βραζιλία, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει τα επτά από τα τελευταία δέκα τρίμηνα, και η χώρα, από πέμπτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, έχει πέσει στη δέκατη θέση στη σχετική λίστα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% την τρέχουσα χρονιά.

Σε πολιτικό επίπεδο, το πολύκροτο σκάνδαλο που αφορά τη διαπλοκή της κρατικής πετρελαϊκής επιχείρησης Petrobras με καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών έχει οδηγήσει σε βαθιά πολιτική κρίση τη Βραζιλία, ενώ η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά της, μέχρι να κριθεί η απόφαση για την οριστική ή μη αποπομπή της. Η απόφαση αναμένεται λίγες μέρες μετά την τελετή λήξης των Αγώνων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το