Τοπικά

«Κάθισε» 55 εκατοστά το έδαφος γύρω από την Κάρλα

Επικίνδυνη καθίζηση του εδάφους που φτάνει σε ύψος τα 55 εκατοστά παρατηρείται στην περιοχή του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου, με τον κίνδυνο να προκληθούν καταστροφές στα δύο χωριά και στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας να είναι ορατός.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάση Γκανά, τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύτηκε σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό έρευνα του ιδίου σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στην οποία συνοψίζονταν δεδομένα δεκαετίας. Η περίοδος αναφερόταν από το 2008 και κατέληγε στο 2019, ενώ μελετήθηκαν για καθιζήσεις περιοχές όλης της Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και ταυτόχρονα δημιουργούσαν προβληματισμό, καθώς η περιοχή των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λάρισας έδειξαν πως έχουν σταθερά υψόμετρα και δεν υπάρχει κάποια καθίζηση του εδάφους, κάτι που δεν ίσχυε για τη Μαγνησία και συγκεκριμένα την περιοχή της Κάρλας.

Δεν προχώρησε μελέτη για το πρόβλημα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης αναφέρει ο Αθ. Γκανάς

Γύρω από το Στεφανοβίκειο παρατηρήθηκε, όπως τονίζει ο κ. Γκανάς μιλώντας στη «Θ» αλλαγή υψομέτρου 55 εκατοστών που εντάθηκε κυρίως την περίοδο από το 2012 έως και το 2017, εξαιτίας και της υπεράντλησης υδάτων για τις αγροτικές καλλιέργειες. Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου σημειώνει πως το 2017 επρόκειτο να αρχίσει μια μελέτη για την περιοχή της Κάρλας, αλλά όμως δεν βρέθηκε χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα όλα να «μείνουν στον αέρα». «Δεν θέλησε κανένας φορέας, τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στη Μαγνησία να χρηματοδοτήσει τη μελέτη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, με το ενδιαφέρον των τοπικών παραγόντων να είναι μηδαμινό» υπογραμμίζει ο κ. Γκανάς που συμπληρώνει πως «στο πλαίσιο της μελέτης θα εξετάζονταν η παραμόρφωση του εδάφους και τι θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να αποφευχθούν καθιζήσεις και ρωγμώσεις, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να περάσει κάποια ρωγμή μέσα από το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο, προκαλώντας καταστροφές στα σπίτια…».

Κανένας κίνδυνος από μικροσεισμούς
Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας ερωτηθείς από τη «Θ» αναφορικά με τον κίνδυνο δραστηριοποίησης κάποιου επικίνδυνου ρήγματος στη Μαγνησία, μετά και από τους πρόσφατους μικροσεισμούς στη θαλάσσια περιοχή της Σκιάθου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σοβαρό σεισμό στη Μαγνησία».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στην παραλία του Βόλου – Πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε.

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, προχθές το απόγευμα, επί της παραλιακής οδού Αργοναυτών στο Βόλο, εντός της…

28 Δεκεμβρίου 2023

Το Ημερολόγιο 2024 του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

28 Δεκεμβρίου 2023

Σημαντικές «ανάσες» στην εμπορική αγορά της πόλης – -Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία

Σημαντικές «ανάσες» από την κατανάλωση των Χριστουγέννων έλαβε η εμπορική αγορά, με τις κεντρικές οδούς…

28 Δεκεμβρίου 2023

To Σάββατο το 6ο Volos Santa Run για ενίσχυση ιδρυμάτων

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με την…

28 Δεκεμβρίου 2023

“Κλείδωσαν” οι νέες τιμές των διοδίων

Πιο «τσουχτερό» γίνεται από την 1η Ιανουαρίου το κόστος μετακίνησης στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Οι…

28 Δεκεμβρίου 2023

Ταξίδι τέχνης για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου

Ξεκινώντας μια πολιτιστική περιπέτεια, μαθητές και μαθήτριες με τους καθηγητές και καθηγήτριες τους, Αθανασίας Κινδαλή,…

28 Δεκεμβρίου 2023