Τοπικά

Καταπέλτης το ΤΕΕ Μαγνησίας εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ για τον Βιολογικό – Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και τον Παγασητικό

Καταπέλτης το Τεχνικό Επιμελητήριο εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ για τον Βιολογικό Καθαρισμό. Το ΤΕΕ και η Αντιπροσωπεία των μηχανικών τεκμηρίωσε και τυπικά, με βάση τις αναλύσεις από τις μετρήσεις, ότι η ΔΕΥΑΜΒ στέλνει ανεπεξέργαστο λύμα στο αντλιοστάσιο επεξεργασμένων, που οδηγείται στο Αγκίστρι.

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας επεσήμαναν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία και τόνισαν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορεί το υδάτινο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου, να οδηγηθεί σε πολύ δυσμενείς, ενδεχομένως και μη αντιστρεπτές καταστάσεις.

Το ΤΕΕ και η Αντιπροσωπεία του, που συνεδρίασε χθες, αναμένει από τη ΔΕΥΑΜΒ τεχνικά και επιστημονικά, αποδεκτή εξήγηση για όσα συμβαίνουν στον βιολογικό και επικαλέστηκαν τα μέλη δηλώσεις του π. προϊσταμένου της εγκατάστασης Δ. Κουτσιφέλη, ο οποίος κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνεται παράκαμψη ποσότητας μη επεξεργασμένων λυμάτων (By Pass) από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τροφοδοσίας, απευθείας στο αντλιοστάσιο επεξεργασμένων. Η εξήγηση δόθηκε από τον Δ. Κουτσιφέλη σε προηγούμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ως ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο επεσήμανε πως δεν γνωρίζει αν ισχύει γιατί δεν εργάζεται πλέον στην εγκατάσταση.
Όπως τονίστηκε η ΔΕΥΑΜΒ παρότι έχει κληθεί αρνείται να δώσει εξηγήσεις.


Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας συνεδρίασε σε πρώτη φάση για το θέμα του Βιολογικού την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και συζήτησε το μείζον θέμα που αναδείχτηκε μετά τη δημοσιοποίηση από τη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» των αναλύσεων τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων, όσο και της ΔΕΥΑΜΒ, των σχετικών δηλαδή φορέων με την λειτουργία των εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου.
Χθες στην Αντιπροσωπεία καταγγέλθηκε το γεγονός ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας εκδιώχθηκε παρανόμως από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά όπως επισημάνθηκε, η Αντιπροσωπεία με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη, ανέλυσε όλα τα γεγονότα και τις μετρήσεις.
Σύμφωνα με το ιστορικό, οι μετρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας και της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ, πρακτικά ταυτίζονται και οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας διαρκώς από τον Σεπτέμβριο του 2016, μέχρι σήμερα. Επισημάνθηκε πως η παραχώρηση σε ιδιώτη που αποφάσισε η διοίκηση αλλά και που στηρίζει ο σύμβουλος της Δ. Κουτσιφέλης δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές. Για τον σύμβουλο της ΔΕΥΑΜΒ και μηχανικό Δ. Κουτσιφέλη, που στήριξε την πρόταση παραχώρησης σε ιδιώτη, επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού τονίστηκε πως δεν ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα οι απόψεις ενός υπαλλήλου.

Τα δεδομένα σύμφωνα με τα στοιχεία
Τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 18/8/2016, από έλεγχο που διενήργησε η Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα των επεξεργασμένων λυμάτων, στην έξοδο του Βιολογικού (Δεξαμενή επεξεργασμένων) και στο αντλιοστάσιο επεξεργασμένων, (το οποίο βρίσκεται μετά τη δεξαμενή επεξεργασμένων και θα έπρεπε να είναι ίδια), ήταν εντελώς διαφορετική και συγκεκριμένα τόσο οι φυσικοχημικοί παράμετροι των δειγμάτων του αντλιοστασίου, όσο και η μικροβιολογική, βρέθηκαν πολύ μεγαλύτεροι από τις αντίστοιχες της εξόδου.
Με δεδομένο ότι η λήψη των δειγμάτων από τα δύο αυτά σημεία έγινε την ίδια χρονική στιγμή, σε όλες τις δειγματοληψίες, απαιτείται από τη ΔΕΥΑΜΒ τεχνικά και επιστημονικά, αποδεκτή εξήγηση της ασυνάφειας τους. Και σε αυτό το σημείο έγινε επίκληση των δηλώσεων στην Αντιπροσωπεία του Δ. Κουτσιφέλη για ενδεχόμενη παράκαμψη ποσότητας μη επεξεργασμένων λυμάτων (By Pass).
Από τις χρονοσειρές των μετρήσεων, τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, όσο και την ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτοελέγχου της, που διαβιβάζει κάθε μήνα στην Περιφερειακή Ενότητα, προκύπτει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016, μέχρι και σήμερα, ο Βιολογικός υπολειτουργεί, σε σχέση με τον προβλεπόμενο βαθμό επεξεργασίας των λυμάτων. Η κατάσταση είναι παγιωμένη, τουλάχιστον για τους τελευταίους έξι μήνες, χωρίς να διαφαίνεται καμία τάση βελτίωσης, αλλά αντίθετα συνεχούς επιδείνωσης, σημειώθηκε μέσα στα κείμενα που κατέθεσαν οι παρατάξεις της Αντιπροσωπείας για να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα.

Τεράστιες ποσότητες αμμωνίας και κολοβακτηριδίων καθημερινά στον Παγασητικό
Το πρόβλημα σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν εντοπίζεται στην αδυναμία, του συστήματος, να ελέγξει τη νιτροποίηση – απονιτροποίηση του οργανικού αζώτου των λυμάτων, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται καθημερινά στον Παγασητικό Κόλπο, ποσότητες αμμωνίας, τουλάχιστον 600 έως 1.000 Kg περισσότερες των προβλεπόμενων (που είναι έως και 30 Kg) και μολυσματικών παραγόντων (κολοβακτηρίδια) σε ποσότητες δεκάδων εκατομμυρίων στελεχών ανά 100 ml, έναντι του προβλεπόμενου ορίου των 500.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμμωνία αποτελεί ένα εξαιρετικά τοξικό παράγοντα για το περιβάλλον, με δυνητικά υψηλό και μη στοχαστικό (προβλέψιμο) κίνδυνο για την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας και της παραγωγικότητας του Κόλπου, ενώ η παρουσία των υψηλών φορτίων κολοβακτηριδίων, αποτελεί ένα αυξημένο δείκτη, μόλυνσης και απειλής της δημόσιας υγείας, όπως τονίστηκε.
«Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της απονιτροποίησης οφείλεται σε ανεπαρκή επεξεργασία των λυμάτων, στο στάδιο δευτερογενούς επεξεργασίας, στη δεξαμενή αερισμού, είτε λόγω ανεπαρκούς οξυγόνωσης, είτε λόγω κακού ισοζυγίου – ποιότητας των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στη βιοχημική αυτή διεργασία, ή στην ανεπάρκεια χειρισμού του συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί, πριν το τέλος της υγράς περιόδου και μεταβολής των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια, που υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί το υδάτινο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου, να οδηγηθεί σε πολύ δυσμενείς, ενδεχομένως και μη αντιστρεπτές καταστάσεις για το περιβάλλον, την οικονομία και τη δημόσια υγεία.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας είναι επιτακτικό καθήκον όλων, καθήκον που επιμερίζεται όμως συγκεκριμένα σε καθένα από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το ΤΕΕ είναι σταθερά στη διάθεση όλων όσων διαχειρίζονται τα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ και του Βιολογικού Καθαρισμού, για την παροχή επιστημονικής βοήθειας, υπό την προϋπόθεση να έχει πρόσβαση στις ΕΕΛ με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΥΑΜΒ» σημειώθηκε στην Αντιπροσωπεία και θα εκδοθεί και ψήφισμα που θα κατατεθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από τη δικαιοσύνη.

Ολόκληρο το ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΑΤ. ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Τραμπ προειδοποιεί για κίνδυνο «χάους» αν συνεχιστούν οι εις βάρος του διώξεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η άσκηση διώξεων εις βάρος ενός πρώην προέδρου κινδυνεύει να…

9 Ιανουαρίου 2024

ΟΣΕ: Αλλάζει όνομα και ενσωματώνει ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ – Η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων και οι αλλαγές

Με νέο λογότυπο και καινούριο όνομα παρουσιάστηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό…

9 Ιανουαρίου 2024

Παγκόσμια Τράπεζα: Η παγκόσμια οικονομία οδεύει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιβράδυνσης

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 δεν αφήνει…

9 Ιανουαρίου 2024

Σοκάρει η τραγωδία στη Βέροια με το νεκρό βρέφος – Τι ισχυρίζεται η μητέρα που συνελήφθη

Το μεσημέρι της Τρίτης (9/1), ο παππούς και η γιαγιά του έξι μηνών βρέφους, που…

9 Ιανουαρίου 2024

ΑΑΔΕ: Στα 5,64 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το 11μηνο του 2023

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους πάνω από 5,6 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου –…

9 Ιανουαρίου 2024

Τζέιμς Δαλαμάγκας: «Στην Ελλάδα» ο καταζητούμενος για δολοφονία ομογενούς μας στην Αυστραλία

Η αστυνομία της Αυστραλίας απηύθυνε παγκόσμια έκκληση για τον εντοπισμό ενός από τους πιο καταζητούμενους…

9 Ιανουαρίου 2024