Τοπικά

«Κατάδυση» στα μυστικά και προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού

Ο Αλιευτικός Τουρισμός αποτελεί ειδική μορφή τουρισμού η οποία συνίσταται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών συνδεδεμένων με την αλιεία και τις σχετικές με αυτές πρακτικές και τεχνικές. Προωθεί τις παραδόσεις και τα τοπικά έθιμα, τοπικά προϊόντα την παραδοσιακή κουζίνα και την τοπική γαστρονομία. Ο αλιευτικός τουρισμός είναι το κομμάτι εκείνο του τουρισμού, όπου ο αλιέας έπειτα από ειδική άδεια που λαμβάνει, επιβιβάζει επισκέπτες στο σκάφος του, και βγαίνει μαζί τους για ψάρεμα, δείχνοντάς τους τον τρόπο ψαρέματος με παραγάδι ή στατικά δίχτυα, ενώ οι επιβάτες μπορούν να ψαρέψουν και αυτοί με καλάμι, συρτή ή καθετή. Μιλήσαμε τον κ. Άγγελο Κωνσταντέλια, τοπικό αλιέα που ασχολείται εδώ και κάποια χρόνια με τον αλιευτικό τουρισμό στη Μαγνησία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Ο Αλιευτικός τουρισμός περιλαμβάνει την επίδειξη τεχνικών αλιείας και της χρήσης συγκεκριμένων μεθόδων και εργαλείων από τους ίδιους τους επισκέπτες-τουρίστες, την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας κι εστίασης, σε παράκτιες, παρόχθιες και παραλίμνιες περιοχές αλιευτικών κοινοτήτων. Την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δράσεις, ενέργειες ή δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν με στόχο την ψυχαγωγία και την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών του επισκέπτη.
Ο αλιευτικός τουρισμός, αποτελεί ένα επιπλέον εισόδημα για το αλιέα, ενώ παράλληλα γίνεται και μια ήπια μορφή αλιείας. Προστατεύει τα ιχθυαποθέματα, καθώς κατά την συγκεκριμένη δραστηριότητα πέφτουν ελάχιστα εργαλεία στη θάλασσα ώστε να μπορέσει ο αλιέας μόνο και μόνο να πιάσει κάποια ψάρια τα οποία στη συνέχεια θα τα μαγειρέψει για τους επισκέπτες. Δεν πρέπει να συγχέεται με το άλλο κομμάτι που αφορά την τουριστική περιήγηση δηλαδή την επιβίβαση τουριστών σε ένα σκάφος και την μετακίνηση τους σε κάποια ακτή ώστε να κάνουν μπάνιο ή να δουν κάποιους χώρους πολιτισμού μια παραλία κλπ. Ο αλιευτικός τουρισμός περιλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα ψάρεμα που συνοδεύεται από γεύμα με τα ψάρια που πιάστηκαν. Το σκάφος είναι διαμορφωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να μαγειρέψεις, αλλά και να φας. Αναφέρεται αποκλειστικά στους επαγγελματίες ψαράδες που έχουν τα κατάλληλα διαμορφωμένα σκάφη.

Διαδικασία
Ο αλιέας λοιπόν, αφού έχει λάβει ειδική άδεια για τον σκοπό αυτό επιβιβάζει τον επισκέπτη έλληνα ή ξένο και ξεκινούν μαζί για ψάρεμα. Κατά την διάρκεια της ήπιας μορφής ψαρέματος , του δείχνει κάποια από τα επαγγελματικά μυστικά. Σκοπός είναι να γνωρίσει ο καθένας το δύσκολο κι επίπονο επάγγελμα του ψαρά, να ψαρέψουν από κοινού με διάφορα είδη και τεχνικές ψαρέματος και στο τέλος να φάνε μαζί τα ψάρια που πιάσανε. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κάποια επίσκεψη σε απομακρυσμένες παραλίες ή νησάκια, και επισκέψεις σε παράλιους αρχαιολογικούς χώρους, φάρους ή και ναυάγια. Σκοπός είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει από κοντά την ελληνική θάλασσα και ψάρια και τους τρόπους αλιείας. Την ώρα που η παρέα θα κάνει το μπάνιο της, ο καπετάνιος θα ξύσει τα ψάρια που έπιασαν και θα τα μαγειρέψει πάνω στο σκάφος με τον μοναδικό τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει. Γι’ αυτό κατά κοινή ομολογία τα ψάρια που μαγειρεύονται από τον ψαρά είναι και πιο νόστιμα. «Ρίχνω εργαλεία, βγάζω ίσα-ίσα την τηγανιά μου και τρώω τα ψαράκια μου» μας δήλωσε ο κ. Κωνσταντέλιας που δραστηριοποιείται εδώ και κάποια χρόνια στον τόπο μας με την συγκεκριμένη δραστηριότητα. «Παρέχεται η δυνατότητα ο επισκέπτης να δει και να ζήσει μοναδικές και ανεπανάληπτες εμπειρίες που δεν είχε την δυνατότητα να ζήσει από οποιαδήποτε άλλη μορφή θαλάσσιου τουρισμού. Μαζί του θα πάρει την φιλοξενία την εμπειρία και την αγάπη που απλόχερα του προσέφερε ο έλληνας ψαράς».
Οι επισκέπτες που απολαμβάνουν αυτή την δραστηριότητα είναι και Έλληνες, αλλά κυρίως ξένοι. Το όλο πακέτο ψάρεμα-μαγείρεμα-γεύμα-μπάνιο κλπ μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες, μέχρι και όλη την ημέρα . Στην Μαγνησία σήμερα υπάρχουν αρκετά αλιευτικά σκάφη που έχουν λάβει τις σχετικές άδειες για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το ανώτατο όριο ατόμων επιβίβασης είναι τα 12 άτομα. Υπάρχουν σχετικές Ιστοσελίδες, αλλά και ξενοδοχεία, που διαφημίζουν και προωθούν τον αλιευτικό τουρισμό.

Ποια είναι τελικά τα οφέλη για τον αλιέα;
Ο αλιευτικός τουρισμός παρέχει ένα επιπλέον εισόδημα στο έλληνα ψαρά που είναι απαραίτητο για να μπορέσει να ζήσει την οικογένεια του. Απαιτεί μικρότερη προσπάθεια για απολαβή ίδιου εισοδήματος. Τέλος χρησιμοποιείται πολύ μικρότερο μήκος διχτυών και λιγότερα παραγάδια, με αποτέλεσμα να πιάνονται πολύ λιγότερα ψάρια. Σε βάθος χρόνου δίνεται η δυνατότητα στα ιχθυοαποθέματα να ανακάμψουν.

Τοπική γαστρονομία
Ο αλιευτικός τουρισμός προβάλει την τοπική γαστρονομία. Μαζί με τα ψάρια υπάρχουν τοπικά συνοδευτικά όπως τσιτσίραβλα, κρίταμα, φούσκες , αχινοί, ντόπιο τυρί, ντοματοσαλάτα και φυσικά σπιτικό τσίπουρο και κρασί.

Το επόμενο βήμα είναι να επιβιβάζονται φοιτητές…
Είναι μέσα στα πλάνα μας την περίοδο που δεν είναι high season δηλαδή μετά τον Σεπτέμβρη και κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών μέχρι την άνοιξη να μπορούν να επιβιβάζονται στα σκάφη μας φοιτητές αλλά και μαθητές μεγάλων τάξεων με ένα πολύ μικρό αντίτιμο ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν κι αυτοί την ομορφιά της ελληνικής θάλασσας , να ψαρέψουν, να φάνε και γιατί όχι να κάνουν και κάποιες επιστημονικές έρευνες στα πλαίσια των εργασιών τους. Αυτό θα ωφελήσει τα νέα παιδιά ώστε να έρθουν κοντά στη θάλασσα.

Δράσεις παράλληλες με τον αλιευτικό τουρισμό
Παράλληλα με τον αλιευτικό τουρισμό εφαρμόζονται και κάποιες άλλες δράσεις όπως είναι:
Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις προστασίας οικοσυστήματος (καθαρισμός παραλιών , ακτών, θαλάσσια απορρίμματα κλπ)
Απελευθέρωση θαλασσίων ειδών εγκλωβισμένων στα αλιευτικά εργαλεία (χελώνες, caretta-caretta δελφίνια , φώκιες)
Παρατήρηση θαλασσίων θηλαστικών (δελφίνια, φώκιες) και σπάνιων θαλασσοπουλιών

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το