Άρθρα

Ένα πασχαλινό ταξιδιωτικό πριν 100 χρόνια (Απρίλιος 1924) στην εφημερίδα «Θεσσαλία» 

 

 

της 

Μαρίας Σπανού

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξιδιωτικό χρονικό καταγράφει σε δύο συνέχειες στα φύλλα της 26 και 30 Απριλίου 1924 η εφημερίδα «Θεσσαλία», προβάλλοντας την φυσιολατρική και πολιτιστική κίνηση του Βόλου και του Πηλίου, αλλά και τη μόλις αρχόμενη τουριστική. 

Μια πολυάριθμη ομάδα 60 ατόμων-μέλη του Οδοιπορικού Συνδέσμου Αθηνών, ανάμεσά τους και προσωπικότητες της πνευματικής ζωής, όπως και της πολιτικής, φτάνουν με τρένο στη Λάρισα, στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, για να επισκεφθούν τα Τέμπη και να συνεχίσουν σιδηροδρομικώς το ταξίδι τους στον Βόλο και το Πήλιο. Εδώ έρχονται τη Μ. Παρασκευή, όπου κατευθύνονται στο Δημαρχείο (τότε μέγαρο Σκενδεράνη) για να τους υποδεχτούν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ο ίδιος ο δημαρχεύων Δ. Κουκιάδης και να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα της διαμονής τους. Η υποδοχή που τους επιφυλάχτηκε όπως και η προς τιμήν τους ξενάγηση και φιλοξενία δεν έχει προηγούμενο. Έχει στηθεί ένας εντυπωσιακός οργανωτικός μηχανισμός από τους εκπροσώπους της κατά τόπον αυτοδιοίκησης με συντονιστή το νεοσύστατο Όμιλο Εκδρομέων Βόλου. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω τοπικός φορέας με ιδρυτή και πρόεδρο τον μετέπειτα γνωστό τραπεζίτη Νίκο Πορφυρογένη (1901-1984) έχει την ευκαιρία να δώσει εξετάσεις στον ήδη δραστήριο Οδοιπορικό Σύνδεσμο Αθηνών, τον αρχαιότερο εκδρομικό σύλλογο της χώρας, που είχε ιδρυθεί το 1921 από ομάδα Ελλήνων διανοουμένων.

Μάλιστα για να αισθανθούν οι φιλοξενούμενοι μεγαλύτερη οικειότητα, αρκετά μέλη του Ομίλου Εκδρομέων Βόλου είχαν παραλάβει τους Αθηναίους από τη Λάρισα, συνοδεύοντάς τους σε όλο το διάστημα της παραμονής τους. Οι ντόπιοι επιθυμούν διακαώς να δείξουν στους υψηλούς προσκεκλημένους τα φυσικά κάλλη του τόπου και την πνευματική ανάπτυξή του, που, ομολογουμένως, βρισκόταν τότε σε πλήρη άνθηση. 

Ως εκ τούτου, οι εκδρομείς απολαμβάνουν δεόντως την εξαιρετική αυτή περιήγηση, προκαλώντας μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Τάκη Οικονομάκη. Την επομένη, Μ. Σάββατο, η ομάδα των εκδρομέων χωρίζεται στα δύο. Η πρώτη, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Καλαδούκα και μέλη του βολιώτικου Ομίλου εξορμούν με το τρενάκι προς τα Λεχώνια και από εκεί στις Μηλιές. Απολαμβάνουν κάθε λεπτό του ταξιδιού τους με τον θρυλικό Μουτζούρη και τη μηλιώτικη φιλοξενία που τους επιφυλάσσουν ο τότε πρόεδρος της κοινότητας Αργύριος Φιλιππίδης, οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Φιλιππίδης και ο Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης. Στις προπόσεις τους εκ μέρους των Αθηναίων απαντά ο γνωστός Αλέξανδρος Σβώλος που είναι στη συντροφιά, «εξαίροντας τα αγαθά και την λαμπράν δράσιν των κοινοτήτων επί τουρκοκρατίας, ων λαμπρόν δείγμα ήτο η κοινότητα Μηλεών και εκφράσας την ελπίδα ότι πάλιν δια του κοινοτικού πνεύματος θα ανατείλουν νέαι λαμπραί ημέραι». Από τις Μηλιές συνεχίζουν για τη μαγευτική Τσαγκαράδα ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι του βουνού. 

Η δεύτερη ομάδα ακολουθεί δυσκολότερη διαδρομή. Ανεβαίνουν στην Πορταριά, συνοδευόμενοι από τον γραμματέα του Συνδέσμου και γνωστό ποιητή Στέλιο Χιλιαδάκη, και από εκεί στη Δράκεια. Εκεί, στο χάνι του χωριού τους περιμένει ο Τζων Κασσαβέτης που τους προσφέρει ένα αξέχαστο γεύμα μέσα στο χιονισμένο δάσος. Μετά τη σύντομη ξεκούρασή τους συνεχίζουν την οδοιπορία μέσω του Κισσού και του Μούρεσι. Οι κάτοικοι γνωρίζουν για την επίσκεψη και παντού τους καλωσορίζουν. Τα κορίτσια στέκονται στα σταυροδρόμια και τους προσφέρουν λουλούδια. Οι τοποθεσίες και τα χωριά τους μαγεύουν. Φτάνουν στην Τσαγκαράδα, όπου συναντιούνται με τους υπόλοιπους. Το βράδυ συγκεντρώνονται όλοι μαζί στην Αγία Παρασκευή για την Ανάσταση. Γεύονται την εξαιρετική φιλοξενία και το πασχαλινό τραπέζι του τότε κοινοτάρχη Τσαγκαράδας Β. Κουτσόπουλου. 

Επιστρέφουν εντυπωσιασμένοι, μέσω Μηλεών πάλι με το τρενάκι με έκτακτο μάλιστα δρομολόγιο, το βράδυ του Πάσχα στον Βόλο. Την δεύτερη ημέρα τους περιμένει μια άλλη έκπληξη. Το ατμόπλοιο «‘Έλλη» τους περιμένει για να τους περιηγηθεί στον Παγασητικό, το Τρίκερι και την Μηλίνα, συνοδευόμενοι από πολλές βολιώτικες οικογένειες. Η εκδρομή αυτή εξελίσσεται σε μια απρόσμενα δυνατή κοινωνική και πολιτιστική επικοινωνία. Το βράδυ, η τότε Εταιρία Εξωραϊσμού στο Μέγαρο της Εξωραϊστικής, όπου μάλιστα έχει οργανωθεί και έκθεση έργων του Κων. Ζημέρη,  τους δεξιώνεται παρόντων πλήθους Βολιωτών. Οικοδεσπότης της βραδιάς είναι ο πρόεδρος Κ. Χρυσοχοΐδης αλλά και ο Ν. Πορφυρογένης, ο οποίος τους απευθύνει θερμό χαιρετισμό. Προηγείται εσπερινή μουσική εκδήλωση προς τιμήν τους. Η Κ. Οικονομάκη στο βιολί και η Κ. Κόντη στο πιάνο αποδίδουν θαυμάσια κομμάτια. Στη συνέχεια, ακούγεται η «μαγική δοξαριά της Σ. Ποιμενίδου, η οποία προκαλεί θύελλα ενθουσιασμού. Η γνωστή καλλιτέχνης του Ωδείου Αθηνών, δις Παπαϊωάννου παίζει επίσης στο πιάνο. Είναι και αυτή στη συντροφιά της υπέροχης αυτής ταξιδιωτικής εξόρμησης μαζί με τους κ. Ζυγομαλά, Αλέξανδρο Σβώλο, Γαλάτεια Καζαντζάκη, το γνωστό λογοτέχνη Μάρκο Αυγέρη και άλλους εκλεκτούς των γραμμάτων και των τεχνών. Επικρατεί ενθουσιασμός. Τη βραδιά κλείνει με ομιλία του από την πλευρά των Αθηναίων φιλοξενουμένων ο Σίμος Μενάρδος πανεπιστημιακός, συγγραφέας, ποιητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, δηλώνοντας γοητευμένος κι απευθύνοντας ευχές για το μέλλον και την πνευματική προκοπή του Βόλου. 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το