Τοπικά

Κάμπιες καταστρέφουν τα πεύκα στο Βόλο – Παγίδες τοποθετήθηκαν στη Γορίτσα

 KAMPIES

Ο Δήμος Βόλου θέλοντας να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα που έχει ανακύψει τελευταία με την προσβολή πολλών πεύκων σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου, όπως σε δημόσια πάρκα, σχολεία, πλατείες και στο λόφο της Γορίτσας από την κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) ήρθε σε επικοινωνία με το εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλία και συγκεκριμένα με  με τον Αν. Kαθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστο Αθανασίου.

Κατά τη συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μίνα Καλογήρου, ο κ. Αθανασίου ανέλυσε το έντονο πρόβλημα που προέκυψε, αναφέροντας την επίδραση της κάμπιας του πεύκου τόσο στην υγεία των δέντρων, όσο και στην υγεία των ανθρώπων, καθώς η παρουσία της κάμπιας και των παραγώγων της προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, τους οφθαλμούς καθώς και αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ενδεικτική και η έξαρση που παρουσιάζεται κατά τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές του Δήμου.

 Επιπλέον κατά τη συνάντηση ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε για τις ενδεδειγμένες μεθόδους καταπολέμησης του εντόμου και πρότεινε ως άμεσο μέσο αντιμετώπισης του προβλήματος την απομάκρυνση των κουκουλιών που δημιουργούν οι προνύμφες και την καταστροφή τους με καύση.

Η κ. Καλογήρου αποφάσισε την προώθηση της άμεσης λύσης που προτάθηκε, καθώς και την περεταίρω συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την μακροχρόνια επίλυση του προβλήματος, στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας των δημοτών, αλλά και την εξυγίανση των πεύκων της περιοχής. Με τη διαδικασία αυτή θα μειωθεί και η προσβολή για την επόμενη χρονιά.

 Η κ. Καλογήρου δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει πρώτα από τα πεύκα που βρίσκονται στα σχολεία και θα συνεχίσει στα υπόλοιπα μέρη, ευελπιστώντας ότι θα μειωθεί η έκταση του προβλήματος της κάμπιας των πεύκων.

Στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υλοποιείται ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία LIFE PISA, με συντονιστή τον κ. Αθανασίου. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίδειξη και βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης και καταπολέμησης του εντόμου με την χρήση μη-χημικών μεθόδων με ελάχιστη οπτική επίδραση στο περιβάλλον, οι οποίες δεν θα διαταράσσουν την δασική πανίδα και χλωρίδα, με απώτερο σκοπό την μείωση των εντόμων στο αστικό αλλά και στο περιαστικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από 7 φορείς σε 4 χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα), ενώ για τη χώρα μας, οι πρώτες παγίδες έχουν ήδη  τοποθετηθεί στο λόφο της Γορίτσας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το