Τοπικά

Κ. Παπανάτσιου : Πολιτική αλλαγή για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, για να μπορούν οι πολίτες να ζουν και όχι απλά να επιβιώνουν.

Στην συζήτηση για την κύρωση του Ισολογισμού και του Απολογισμού του Προϋπολογισμού του 2020 τοποθετήθηκε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία της στην συζήτηση για την κύρωση του Ισολογισμού και του Απολογισμού του Προϋπολογισμού του 2020 απαντώντας στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης περί ΕΝΦΙΑ και ανέδειξε παλαιότερα στοιχεία της περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι νόμος του 2013, που αντικατέστησε τον εξίσου βαρύ ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ. Ο ΕΕΤΗΔΕ / ΕΕΤΑ είχε συνολική βεβαίωση από το 2011 έως το 2014 περίπου στα 7.1 δις!! Την επόμενη χρονιά η ΝΔ εφάρμοσε τον ΕΝΦΙΑ με βεβαίωση 3,7 δις το 2014 και 3,3 το 2015. Από εκεί κι έπειτα, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η βεβαίωση βαίνει μειούμενη, 3,288δις το 2016, 3,273 το 2017 και 3,238 το 2018.

Συνεχίζοντας η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι στα τέλη του 2018 και το Μάιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία διπλή νομοθετική τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ. Διασφάλισε για το 2019 μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, με έμφαση στις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 € στο 30% και με σταδιακό περιορισμό του ποσοστού αυτού για μεγαλύτερες περιουσίες μέχρι λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ. Η πρώην Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό έφτανε τα 270 εκ ευρώ και ότι η Νέα Δημοκρατία πρόσθεσε 200 εκ επιπλέον για να αφήσει ίδια τη ρύθμιση, απλά δίνοντας μερίδιο της έκπτωσης 10% στις περιούσιες άνω του 1 εκ ευρώ που αφορούσε 14.000 συμπολίτες μας! «Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2019, συνέχισε η κ. Παπανάτσιου “αποτέλεσε το πρώτο έτος εφαρμογής οικονομικής πολιτικής εκτός προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2009, καθώς και έτος σταδιακής μετάβασης σε μια περίοδο ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών”. Κατά τη διάρκεια του έτους κατατέθηκαν 6 συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, με το ελεγκτικό συνέδριο να προσθέτει σειρά σοβαρών ερωτηματικών. Η Βουλευτής τόνισε πως τέσσερις συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί δεν πέρασαν από ελεγκτικό συνέδριο. Σ’ έναν από αυτούς ποσά που ο έκτακτος προϋπολογισμός προόριζε για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, δαπανήθηκαν αλλού. Περιμένουμε μία απάντηση σε αυτό από την Κυβέρνηση, ανέφερε η Βουλευτής, όπως επίσης και στο γιατί δεν υπήρχε εξαρχής πρόβλεψη για τις συντάξεις ή τι έγιναν εκείνες οι πιστώσεις, αλλά και τα ποσά για το ταμείο αρωγής των πληγέντων από τον Ιανό. Παράλληλα, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για το ειδικό αποθεματικό, καθώς ποσά του έκτακτου προϋπολογισμού κατευθύνθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν δαπανήθηκαν σε δράσεις που όπως ορίζει το ειδικό αποθεματικό, δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν. Αντίθετα ανακατευθύνθηκαν σε άλλες δαπάνες, όπως η επιχορήγηση παρόχου ταχυδρομικής υπηρεσίας. Ποιος ήταν και γιατί του δόθηκαν χρήματα; «Περιμένουμε δε και εξηγήσεις για τη διαγραφή των 69δις από τη ΔΟΥ Πειραιά.», υπογράμμισε η κ.Παπανάτσιου.

Η Βουλευτής συνέχισε τονίζοντας ότι με τον προϋπολογισμό του 2020, επιδίωξε μία επέκταση περίπου, στα 1,2 δις δηλαδή 0,6% του ΑΕΠ. Με μείωση του φόρου των κερδών και των μερισμάτων των νομικών προσώπων, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πιστή στην ταξική της πολιτική, ξόδεψε δημοσιονομικό χώρο πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να μειώσει τους φόρους κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις (μείωση φόρου από το 28% στο 24%) και τα μερίσματα που αυτές διανέμουν (μείωση φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%). Εκ του αποτελέσματος, το 80% του οφέλους της μείωσης του συντελεστή από το 28% στο 24%, το καρπώνονται περίπου 6.000 επιχειρήσεις ή το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ το σχεδόντπ 40% από το όφελος το καρπώνεται περίπου 200 επιχειρήσεις (0,07% του συνόλου), με ετήσια κέρδη πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πριν την κατάθεση του τότε προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση είχε καταθέσει το φορολογικό της νομοσχέδιο γεμάτο φοροαπαλλαγές για τους λίγους. Τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την έξοδό της από τα μνημόνια και η διαρκής ανάπτυξη επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα, που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξανεμίστηκαν το 2020, πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία στην Ελλάδα.

Η κ.Παπανάτσιου υπογράμμισε πως στον προϋπολογισμό του 2020 βλέπαμε το πιο επιθετικό ετήσιο πλάνο αποκρατικοποιήσεων, δημόσιας περιουσίας, από το ΤΑΙΠΕΔ. Είδαμε υπέρμετρη μείωση της κατηγορίας «αγορές αγαθών και υπηρεσιών», μεταξύ άλλων και οι αγορές φαρμάκων και εμβολίων, οι αγορές συγγραμμάτων για σπουδαστές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι αγορές καυσίμων θέρμανσης. Είδαμε μείωση των δαπανών για την πρόνοια (- €61 εκ). Εντοπίζαμε μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ, ενώ στην Προεδρία της Κυβέρνησης στο Μαξίμου το συνολικό κόστος είναι υπερτριπλάσιο του κόστους όλων των υπηρεσιών και των μονάδων που υπάγονταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού, το 2019.

Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως αυτά που δεν είδαμε είναι οι αυξήσεις στον βασικό μισθό στο διπλάσιο της ανάπτυξης, η στήριξη των ασθενέστερων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά είδαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τις απλήρωτες υπερωρίες και συνολικά την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η διαχείριση της Πανδημίας, σημείωσε η Βουλευτής, ήταν και είναι καταστροφική. Ψεύδη για τις υπάρχουσες ΜΕΘ, απόκρυψη μελετών που έδειχναν τα υψηλά ποσοστά θανάτων εκτός ΜΕΘ, πριμοδότηση της λίστας Πέτσα, ανεπαρκής στήριξη των εισοδημάτων με το πρόσχημα της ενίσχυσης των καταθέσεων και σχόλια του τύπου, «τι να τα κάνουν τα λεφτά και τις ενισχύσεις, 300 κιλά θα γίνουν». Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως η Eurostat εμφάνιζε τότε τη χώρα μας να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων, και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων. Κι όμως, συνέχισε η Βουλευτής, «δεν ρυθμίσατε επαρκώς τα χρέη που δημιουργήθηκαν τότε, με αποτέλεσμα σήμερα η καθημερινότητα να είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν ακούσατε την πρότασή μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας που περιλάμβανε μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Όπως στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίστηκαν άνισα και άδικα προς τα λαϊκά στρώματα τη δημοσιονομική κρίση, με τον ίδιο τρόπο διαχειρίστηκαν άνισα και άδικα την πανδημία».

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «Πάλι διασώζετε οικονομικά τα μεγάλα συμφέροντα και αφήνετε στην φτώχεια και την καταστροφή τους υπολοίπους». Ο κόσμος της εργασίας, οι πολίτες αυτού του τόπου, αυτό το τριήμερο μνήμης και αντίστασης για την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου, θα απαιτήσει άλλη μία φορά τη λέξη βάλσαμο που εσείς έχετε ξεχάσει, δημοκρατία», ανέφερε κλείνοντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το