Κατηγορίες: Τοπικά

Κ. Δελημήτρος: Επείγει η μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου-Ακατάλληλο το κτίριο στην Ιωλκού

Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου επισκέφτηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κ. Δελημήτρος και είχε συναντήσεις με τα Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων νομού Μαγνησίας. Το θέμα που κυριάρχησε στην ατζέντα, ήταν αυτό της μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου σε άλλο κτήριο ή της καταρχήν αποσυμφόρησής του από ορισμένες υπηρεσίες, καθώς το υπάρχον κτήριο κρίνεται παντελώς ακατάλληλο για μια σειρά λόγους (λειτουργικούς, στατικότητας, χώρων, ασφάλειας, υγιεινής).

Σαν απολύτως θετικό καταγράφεται το γεγονός της ομοθυμίας στη βούληση και της ταύτισης των απόψεων απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία του (δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους).

Συνάντηση με ΔΣ Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Μαγνησίας

Διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα προς χρήση του υπάρχοντος κτηρίου από κάθε άποψη και, καθώς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και δεν επιδέχεται καμιάς παρέμβασης, αναζητήθηκαν χώροι και τρόποι μετεγκατάστασής του.

 Ο τρόπος χρηματοδότησης μπορεί να αναζητηθεί είτε μέσω ΕΣΠΑ (ήδη έχουν προτεραιότητα τα δικαστικά μέγαρα Χανίων, Ηρακλείου και Βόλου) είτε μέσω ΣΔΙΤ, ενώ ο Κ. Δελημήτρος διαβεβαίωσε και για την πρόθεση της κυβέρνησης να συσταθεί σύντομα Οργανισμός ανέγερσης δημοσίων κτηρίων υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας.

Εξετάστηκε επίσης και το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης ορισμένων υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου προς αποσυμφόρηση του υπάρχοντος, με την υποσημείωση ότι μια τέτοια λύση μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στην προοπτική ενός νεόδμητου δικαστικού Μεγάρου, καθώς..”ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Τέλος, αναδείχτηκαν θεσμικά και μισθολογικά αιτήματα του κλάδου.Οι δικαστικοί υπάλληλοι τάσσονται υπέρ της πλήρους εφαρμογής του ενιαίου μισθολόγιου- βαθμολόγιου προς όλες τις κατευθύνσεις και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη κάλυψης των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό.

Συνάντηση με ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Με το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Βόλου συναντήθηκε ο Κ. Δελημήτρος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Στη συζήτηση με τον Πρόεδρο, τον Α’ και Β’ Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ.κ. Γαϊτάνη, Χατζησταματίου και Μαρδέλη, επισημάνθηκε η απόλυτη ταύτιση απόψεων στο θέμα της μετεγκατατάστασης του δικαστικού μεγάρου σε άλλο χώρο καθώς ο υπάρχων κρίνεται ακατάλληλος να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες και τονίστηκε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου αγωνίζεται τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Εξετάστηκε η δυνατότητα μεταφοράς κάποιων υπηρεσιών (λχ αρχείο) προς αποσυμφόρηση του υπάρχοντος ώστε αυτό να “αναπνεύσει” λειτουργικά μέχρι την οριστική του μετεγκατάσταση, η οποία σε κάθε περίπτωση, θα απαιτήσει εύλογο χρονικό διάστημα ετών μέχρι να ολοκληρωθεί.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να έχει ήδη αποφασιστεί η μελλοντική χρήση του υπάρχοντος κτηρίου όταν θα πάψει να λειτουργεί σαν δικαστικό μέγαρο, καθώς δεν μπορεί να ερημώσει από κίνηση μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, οι δικηγόροι του Βόλου ανέδειξαν προβλήματα όπως τη μεγάλη ανεργία και υποαπασχόληση που μαστίζει τον κλάδο και αγγίζει περίπου το 45% των δικηγόρων οι οποίοι χειμαζονται κυριολεκτικά.

Ζητήθηκε η επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ που σήμερα βρίσκεται στο 23% σε χαμηλότερο συντελεστή.

Τονίστηκε με έμφαση ότι η οικονομική κρίση, ο ιδιαίτερα αυξημένος ΦΠΑ που ανεβάζει σημαντικά το κόστος των περεχόμενων υπηρεσιών και η μεγάλη αύξηση των παραβόλων, είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν (έως και αποκλείουν) την πρόσβαση των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να πλήττεται μια από τις θεμελιώδεις λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να καυχιέται ότι λειτουργεί αποτελεσματικά όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οικογενειακός φίλος της 17χρονης: Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτοκτονία, ίσως κρύβονται κι άλλα πράγματα

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία στον Μοχό της Κρήτης μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Πέτρας…

26 Μαΐου 2024

Ημερίδα για τα έργα της Άλκης Ζέης και της Ζωρζ Σαρί

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Μαγνησίας και το τμήμα Σχολικών δραστηριοτήτων, σε…

26 Μαΐου 2024

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πτήση της Qatar Airways ύστερα από αναταράξεις

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από νέο περιστατικό με αναταράξεις. Αυτή την φορά, πτήση της Qatar…

26 Μαΐου 2024

Ιερέας δάγκωσε γυναίκα που ήθελε να κοινωνήσει – Η ιστορία πίσω από το απίστευτο περιστατικό

Έναν ιερέα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο συλληφθείς φέρεται να δάγκωσε…

26 Μαΐου 2024

Οργή για την απόφαση της Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Οργισμένη είναι η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας από την Κρήτη, η οποία πέθανε έπειτα από…

26 Μαΐου 2024

Άνδρας με μηχανάκι έχασε τον έλεγχο και τραυματίστηκε έξω από τον Βρυότοπο

Τροχαίο ατύχημα καταγράφηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, έξω από τον Βρυότοπο του Δήμου…

26 Μαΐου 2024