Πολιτισμός

Ιστορίες από μετανάστες σε εφήμερη έκθεση στον Βόλο (photos)

Άρχισε χθες στον Βόλο η εφήμερη έκθεση με τίτλο «(Σ)τα βήματα των ανθρώπων», από το ερευνητικό έργο 100memories του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η αρχή γίνεται από το τσαγκαράδικο του Δαμιανού Παυλιόγλου στη Στρ. Μακρυγιάννη 145, όπου ακολουθούνται τα ίχνη από τα βήματα των ανθρώπων που έφτασαν και έφυγαν από τις συνοικίες της Νέας Ιωνίας και της Ιωλκού, βήματα που διασταυρώνονται στον χώρο και τον χρόνο. 

Η κοινωνική γεωγράφος και μέλος του ερευνητικού έργου 100memories κ. Όλγα Λαφαζάνη τόνισε πως «η ιδέα της έκθεσης ήταν να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε ένα κομμάτι της ιστορίας των μετακινήσεων του τελευταίου αιώνα με έναν τρόπο που να απευθυνθεί στη γειτονιά, την πόλη, δηλαδή σε μια μικρή κλίμακα. Έτσι δοκιμάζουμε έναν άλλον χώρο που βρίσκεται σε μια προσφυγική γειτονιά και είναι κομμάτι της προσφυγικής και αστικής εμπειρίας».

Στα τέλη της άνοιξης θα ακολουθήσει μια μεγάλη έκθεση στη Νίκαια του Πειραιά, η οποία θα αρχίζει από το μετρό και θα συνοψίζει όλη την έρευνα, ενώ ταυτόχρονα στα σχέδια των διοργανωτών είναι να εκδοθεί ένα βιβλίο που να περιέχει «θραύσματα» αυτής της ιστορίας. 

«Για αρχή επιλέχθηκε το τσαγκαράδικο του Δαμιανού Παυλιόγλου, ο οποίος ήταν πρόσφυγας. Δούλεψε σε μικρή ηλικία ως λούστρος, μετά έμαθε την τέχνη σε έναν μάστορα, στον Καραβασίλη, αργότερα είχε ένα πάγκο σε πεζοδρόμιο φτιάχνοντας παπούτσια, πήγαινε στα παζάρια και κάποια στιγμή έφτιαξε το μαγαζί του περίπου το 1950 ως προέκταση προσφυγικού σπιτιού, στο οποίο έμενε με την οικογένειά του» εξηγεί η κ. Όλγα Λαφαζάνη.

Ξεναγώντας τη «Θ» στο τσαγκάρικο του Δαμιανού Παυλιόγλου η κοινωνική γεωγράφος επισήμανε πως «προσπαθήσαμε να μην παρέμβουμε στον χώρο», συνεχίζοντας: «Κάθε επισκέπτης μπορεί να ανοίγει τα κουτιά, που είναι αριθμημένα έως το 10, όπου σε κάθε ένα θα βλέπει μια άλλη ιστορία, μια άλλη αφήγηση και μια διαφορετική εμπειρία. Ιστορίες από μετανάστες που έφυγαν στη Γερμανία, από πρόσφυγες που έφτασαν το ’22 στην Ελλάδα, από μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το ’90 κ.λπ.». 

Το μέλος του ερευνητικού έργου 100memories σημείωσε πως «επιλέξαμε μέσα από αυτό το τσαγκάρικο να μιλήσουμε και για την εργασία στον αστικό χώρο. Πολλές φορές η προσφυγική ιστορία είναι πολύ συνδεδεμένη με τη βιομηχανική εργασία. Τα μικρά μαγαζιά, τα ραφτάδικα, ο καθαρισμός των σπιτιών, η φύλαξη των παιδιών, όπως και πολλά ακόμη μικρά αστικά επαγγέλματα, υποστήριξαν την επιβίωση πάρα πολλών προσφυγικών οικογενειών».    

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 5 Νοεμβρίου, στη διεύθυνση Υποδήματα Δαμιανού Παυλιόγλου, Στρατηγού Μακρυγιάννη 145, με ώρες επίσκεψης 10.00-14.00 και 18.00-21.00. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το