Τοπικά

Ίσες ευκαιρίες μάθησης για ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή – Παρουσίαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενόψει αυριανής εκδήλωσης

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Βόλου ζητεί τη συμμετοχή όλων στην εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο αύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Μιλήσαμε με τον κ. Γεώργιο Αλμπανούδη, διευθυντή, ο οποίος μας ενημέρωσε για το εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν οι καθηγητές του σχολείου, τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας ΑμεΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

/ arthalatsis@yahoo.gr

Κύριε Αλμπανούδη, μιλήστε μας για το σχολείο σας

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ Βόλου) είναι ένα δημόσιο σχολείο Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πού καλύπτει την υποχρεωτικότητα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο σχολείο μας φοιτούν 67 έφηβοι και ενήλικοι μαθητές με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στο οποίο παρέχεται και γενική, αλλά και πρακτική εκπαίδευση. Στο σχολείο λειτουργούν τρία εργαστήρια τα οποία είναι «Γεωπονίας-Τροφίμων- Περιβάλλοντος», «Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής – Τουριστικών Επαγγελμάτων», «Ψηφιοδιογραφίας – Αγγειοπλαστικής», επιδιώκοντας την πολύπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων κάθε μαθητή.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του σχολείου σας;

Βασικός στόχος του σχολείου μας είναι να παρέχονται στους μαθητές μας ίσες ευκαιρίες μάθησης και να επιτευχθεί η αλλαγή στάσης και νοοτροπίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για μια ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή ώστε να μπορέσουν ακόμη να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

Υπάρχουν άλλα προγράμματα με τα οποία έρχονται σε επαφή οι μαθητές;

Ναι, βεβαίως υπάρχουν. Στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και ομάδες όπως: Πρόγραμμα «Κοινωνικής Ένταξης», «Ανάπτυξης Κοινωνικών και Συναισθηματικών Δεξιοτήτων», «Ατομικής Υγιεινής και Φροντίδας», «Αγωγής Υγείας», «Θεραπευτικής Ιππασίας», «Κολυμβητήριο», «Κινηματογράφος – Καραόκε», «Βρώσιμη Τέχνη», «Ομάδα Διαμεσολάβησης», «Βότανα και Μπαχαρικά- Οι θησαυροί της φύσης», όπως επίσης και πρόγραμμα Εθελοντισμού και Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Τα προγράμματα έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των μαθητών, την ανάπτυξη της αυτονομίας, συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Δεδομένου ότι η κοινωνία μας δείχνει ευαισθητοποίηση στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και σε ανάλογες δράσεις , θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό που ετοιμάζετε να παρουσιάσετε αύριο;

Πράγματι, αύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, θα τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 3 Δεκεμβρίου. Παίρνοντας αφορμή το γεγονός αυτό και για τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών του Βόλου, που πάντα μας στηρίζει, πραγματοποιούμε εκδήλωση στον προαύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της πόλης μας από τις 9.00 έως τις 12.30 μ.μ. σε συνεργασία με σχολεία του Βόλου.

Η εκδήλωσή μας αυτή θα περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις στο πλαίσιο της καλλιέργειας ευαισθητοποίησης σε θέματα που άπτονται των μορφών αναπηρίας. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν και να εμπλακούν σε αυτές. Έχουμε ανάγκη τη βοήθειά τους, αλλά περισσότερη ανάγκη την έχουν τα παιδιά.

Σαφώς και θα είμαστε δίπλα σας στην αυριανή εκδήλωση και όχι μόνο. Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Ναι, θα ήθελα εφόσον μου δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας. Υπάρχει κτιριακό πρόβλημα στο σχολείο μας. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα εδώ και χρόνια. Έχουμε απευθυνθεί στους αρμοδίους αλλά δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε. Έχουμε δημοσιοποιήσει το πρόβλημα αυτό και στο διαδίκτυο (https://youtu.be/_r8nVOQP4jg). Η ακαταλληλότητα του κτηρίου δυσχεραίνει την πραγματοποίηση όλων αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προανέφερα και το καθιστά επικίνδυνο για τους μαθητές μας! Ελπίζω αυτή τη φορά να είμαστε πιο τυχεροί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«12 χρονών συναίνεσε;» Σφοδρή αντίδραση Ντόρας Μπακογιάννη για την υπόθεση του Κολωνού

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά της προκλητικής απόφασης της εισαγγελέως για την…

14 Μαρτίου 2024

Η τρίτη εκτόξευση του Starship ήταν και φαρμακερή – Χάθηκε ο πύραυλος, αλλά ο Elon Musk είναι ενθουσιασμένος

Ο πύραυλος Starship του Elon Musk της αμερικανικής εταιρείας SpaceX έκανε ένα τεράστιο άλμα προόδου…

14 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη χειριστής λέμβου στο Κεραμίδι με μαχαίρια και φαλτσέτα – Τράπηκε σε φυγή κι αντιστάθηκε στους λιμενικούς

Ένας 32χρονος συνελήφθη σήμερα το πρωί από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού…

14 Μαρτίου 2024

Διάψευση μητέρας Γ. Γεωργιάδη: Δεν καταθέσαμε νέα μήνυση στον Ανακριτή Λάρισας

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο δικηγόρο, δεν έχω συνομιλήσει ποτέ μαζί…

14 Μαρτίου 2024

Στ. Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει τη δημοκρατία

Στην εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό…

14 Μαρτίου 2024

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τους δικηγόρους- Τροπολογίες για φθηνή ενέργεια σε αγρότες και έλεγχο συνταγογράφησης

Με περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και με την…

14 Μαρτίου 2024