Πολιτισμός

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Το εντυπωσιακό Ντουμπάι είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Εμιράτου και η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, ένα από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μπορεί να είναι το μικρότερο σε έκταση, αλλά αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό κόμβο του Κόλπου. Ιδρύθηκε μόλις τον 18ο αιώνα και ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, αλλά πολύ γρήγορα αναπτύχτηκε λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αφού βρίσκεται στην αραβική χερσόνησο, στον περσικό κόλπο και με τη βοήθεια του πετρελαίου τον 20ό αιώνα, σε λιγότερο από εκατό χρόνια, από ένα απομονωμένο μέρος μετατράπηκε σε μια σημαντική μητρόπολη. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εμπόριο, αλλά και στον τουρισμό, απέκτησε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αλλά και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο το Μπουρζ Χαλίφα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δηλώνουν πως ζούσαν άνθρωποι στην περιοχή κατά την εποχή του σιδήρου και πως ήταν γνωστό στους Σουμέριους. Κεραμικά του 3ου και 4ου αιώνα έχουν βρεθεί καθώς και αρκετά τεχνουργήματα από την περίοδο των Ομαγιάδων.

Με την ίδρυσή του υπέγραψε αρκετές συμφωνίες, τη σημαντικότερη με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ανέλαβε την ευθύνη για την ασφάλειά του στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις αρχές του 20ού αιώνα λειτουργεί ως ελεύθερο λιμάνι χωρίς δασμούς κατά τις εισαγωγές και εξαγωγές και γρήγορα μετατράπηκε σε εμπορικό κόμβο. Στα μέσα του 20ού αιώνα γίνεται το αεροδρόμιο και κατασκευάζεται το πρώτο ξενοδοχείο. Ο Πόλεμος του Κόλπου στις αρχές του 1991 είχε επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά αργότερα ανέκαμψε και αναπτύχτηκε. Είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της χώρας. Έχει χαρακτηριστεί ως την «Εμπορική Πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής». Εδώ έχει την έδρα της η Emirates Airlines, μία από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως. Διαθέτει περισσότερα από 70 εμπορικά κέντρα και το μεγαλύτερο στον κόσμο, το Dubai Mall. Έχει χαρακτηριστεί και ως «η πόλη του χρυσού», καθώς υπάρχουν περίπου 250 καταστήματα πώλησης χρυσού.

Από τα εκθέματα στο μουσείο

Θα επισκεφτούμε τις ιστορικές παραδοσιακές αγορές του ανοιχτές ή κλειστές, τα λεγόμενα σουκς στην περιοχή Ντέρια, πλάι στα καραβάκια που βρίσκονται εκατέρωθεν του κόλπου του, που έχουν προταθεί να καταγραφούν ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από την άλλη η μεγάλη αντίθεση, το σύγχρονο Ντουμπάι με τους γυάλινους, υπερσύγχρονους, πολυτελείς ουρανοξύστες, μοναδικής αρχιτεκτονικής, τη χλιδή, τα τεράστια πάρκα και τις δημοφιλείς παραλίες.
Το Ντουμπάι είναι γνωστό και για τα τεχνικά νησιωτικά συγκροτήματά του, το νησί των Φοινίκων και του αρχιπελάγους «The World». Τα νησιά του κόσμου είναι μικρά τεχνητά νησιά που κατασκευάζονται στο σχήμα του παγκόσμιου χάρτη. Η κατασκευή των 300 αυτών νησιών άρχισε το 2003 από τον Σεΐχη Μοχάμεντ. Δυστυχώς όμως σήμερα μαθαίνω πως αρχίζουν κάποια να βυθίζονται…

Θα αρχίσουμε την περιήγησή μας από το Μουσείο του Ντουμπάι, που στεγάζεται στο οχυρό Al Fahidi που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελεί το παλαιότερο κτίριο της πόλης. Για πολλά χρόνια στεγάζονταν σε αυτό η έδρα της κυβέρνησης και αποτελούσε την κατοικία των διοικητών του. Την κύρια πύλη τη φρουρούν δυο κανόνια και κοσμείται με σημαίες του Ντουμπάι και των Αραβικών Εμιράτων. Άνοιξε τις πύλες του το 1971 για να παρουσιάσει στον κόσμο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του Εμιράτου. Στην είσοδο μια σειρά από φωτογραφίες φανερώνουν τη γρήγορα ανάπτυξη και εξέλιξη που είχε με τα χρόνια. Στο εσωτερικό του έχει αρκετές αναπαραστάσεις από τη ζωή των προηγούμενων αιώνων, των διαφόρων παραδοσιακών επαγγελμάτων, καταστήματα με μικροπωλητές, τεχνίτες που εργάζονται και αγοραστές να τους πλαισιώνουν, όλα σε φυσικό μέγεθος που δίνουν την εντύπωση ενός πραγματικού σουκ. Θα δούμε και μια σκηνή Βεδουίνων με καθημερινά αντικείμενα.

Ένας από τους πολλούς ουρανοξύστες

Θα ξεναγηθούμε στις αίθουσες όπου θα παρατηρήσουμε διάφορα αντικείμενα από τις ανασκαφές στις γύρω περιοχές καθώς και κοσμήματα.
Στη συνέχεια θα βρεθούμε στην κεντρική αυλή που έχει ένα μπρούτζινο κανόνι, ένα πηγάδι και αρκετά είδη μικρών σκαφών. Θα συναντήσουμε και ένα μικρό παραδοσιακό σπίτι το Arish, που είναι πλεγμένο εξ’ ολοκλήρου από φύλλα φοίνικα. Θα δούμε το καθιστικό, την κρεβατοκάμαρα, την κουζίνα, τα έπιπλα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή. Θα παρακολουθήσουμε αρκετά βίντεο για την ιστορία του, τους παραδοσιακούς χορούς, τα μουσικά παραδοσιακά όργανα, αλλά και τα όπλα που χρησιμοποιούσαν. Στους τοίχους εκθέτονται παλαιότεροι χάρτες της πόλης και της γύρω περιοχής.
Στη συνέχεια μια συλλογή ναυτικού εξοπλισμού και σκηνές θαλάσσιας ζωής. Υπάρχουν ακόμη τάφοι και σκελετοί του 3.000 π.Χ., καθώς και αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου και 8ου αιώνα π.Χ., που ανακαλύφτηκαν κατά τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή. Τέλος θα φτάσουμε και στο κατάστημα με είδη δώρων.

Ουρανοξύστες μοντέρνας αρχιτεκτονικής

Συνεχίζεται…
Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το