Ροή

Ινδία: Ακτιβίστρια διέκοψε απεργία πείνας μετά από 16 χρόνια

Μια ινδή αγωνίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Ιρόμ Σαρμίλα, έβαλε τέλος στην απεργία πείνας που διεξάγει εδώ και 16 χρόνια και η οποία θεωρείται η πιο μακροχρόνια στον κόσμο, δηλώνοντας πως αποφάσισε να συνεχίσει τη μάχη της κατεβαίνοντας στις τοπικές εκλογές.

Η Ιρόμ Σαρμίλα, την οποία επονομάζουν “σιδηρά κυρία του Μανιπούρ”, του κρατιδίου της στο βορειοανατολική Ινδία, εξαιτίας της στράτευσής της εναντίον των καταχρήσεων που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, απελευθερώθηκε έναντι εγγύησης 10.000 ρουπιών (135 ευρώ) αφού δεσμεύθηκε γραπτώς ενώπιον δικαστηρίου ότι θα τερματίσει την απεργία πείνας της.
Η 44χρονη αγωνίστρια βρισκόταν υπό δικαστικό έλεγχο από την αρχή της απεργίας πείνας, την οποία ξεκίνησε το 2000 ζητώντας να τερματιστούν οι ειδικές εξουσίες που έχουν χορηγηθεί στις δυνάμεις ασφαλείας σ’ αυτή την περιοχή όπου διεξάγεται μια αυτονομιστική εξέγερση.
Ήταν περιορισμένη σ’ ένα δωμάτιο νοσοκομείου της κύριας πόλης του Μανιπούρ, της Ιμπχάλ, με την κατηγορία της απόπειρας αυτοκτονίας –που εξακολουθεί να τιμωρείται από τον νόμο στην Ινδία– και τρεφόταν δια της βίας πολλές φορές την ημέρα μέσω ρινικού σωλήνα.

 
Μπροστά στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το δικαστήριο της Ιμπχάλ, παραδέχθηκε δακρυσμένη πως η μακροχρόνια απεργία πείνας της δεν είχε αποτέλεσμα και έσπασε τη νηστεία της αφήνοντας να στάξει λίγο μέλι στο στόμα της.
“Νήστεψα επί σχεδόν 16 χρόνια, πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να αλλάξω το σύστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιώ πως αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα”, είπε.
“Έτσι αποφάσισα να βάλω ένα τέλος στη νηστεία μου, να μπω στην πολιτική και να δώσω μάχη (…) για τη δικαιοσύνη”, δήλωσε η Ιρόμ Σαρμίλα, η οποία φαινόταν αδύναμη, αλλά αποφασισμένη, ενώ ένας πλαστικός σωλήνας ήταν ακόμη προσαρμοσμένος στη μύτη της.

 
Η Σαρμίλα είχε πάψει να τρώει και να πίνει αφού παρακολούθησε τον θάνατο 10 αμάχων σε στάση λεωφορείου κοντά στο σπίτι της. Οι άμαχοι αυτοί σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, έπειτα από επίθεση ανταρτών σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.
Η Διεθνής Αμνηστία την είχε χαρακτηρίσει το 2013 “κρατούμενη συνείδησης” ενώ είχε επίσης τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία. Στη βορειοανατολική Ινδία και το Κασμίρ μια ειδική νομοθεσία δίνει στις ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να εισβάλλουν σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες και να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση, κάτι που επικρίνεται από τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που θεωρούν ότι πρόκειται για συγκάλυψη παραβιάσεων.
Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτή τη νομοθεσία επικαλούμενη την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι ποικίλες ανταρτικές οργανώσεις που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία και αυξημένα δικαιώματα για τις κοινότητες των φυλών.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πάνω από 5.500 μαστογραφίες στο «Αχιλλοπούλειο» κατά την 12ετία 2012 – 2023

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση με αναμφισβήτητη αξία, καθώς μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον…

11 Φεβρουαρίου 2024

Το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων Καρδίτσας Δήμου Μουζακίου (1976 – 2024)

Έκλεισαν 50 σχεδόν χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το «Ιστορικό και Λαογραφικό» Μουσείο στη γενέτειρα…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κάρολος πήγε σήμερα εκκλησία: Το συγκινητικό νεύμα και το ευχαριστώ προς τον βρετανικό λαό

Ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε ευδιάθετος σήμερα το πρωί, καθώς παρευρέθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ιδιοκτήτης διαγνωστικού κέντρου παρενόχλησε 29χρονη στη διάρκεια εξέτασης

Στη σύλληψη ενός 69χρονου ιδιοκτήτη διαγνωστικού κέντρου προχώρησε την Παρασκευή η αστυνομία της Καλαμάτας, έπειτα…

11 Φεβρουαρίου 2024

Διεθνές Κέντρο Κεραμικής Οικογένειας Βασιλείου Ανετόπουλου

  Του Βαγγέλη Ανετόπουλου Την οικογένεια Βασιλείου Ανετόπουλου τη βρίσκουμε το έτος 1790 στην Απείρανθο…

11 Φεβρουαρίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης από Βόλο “Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε την πόλη να ακμάσει και πάλι” – videos – photos

Στη Μαγνησία και στον Βόλο ,βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.…

11 Φεβρουαρίου 2024