Κατηγορίες: Τοπικά

Ηλεκτρονική απάτη με «περιουσία μακαρίτη»… για να πάρουν χρήματα από Πηλιορείτη “Θ”

Απατεώνες εφευρίσκουν ακόμη και «νεκρούς συγγενείς» κληρονόμων και απευθυνόμενοι στους δεύτερους, τους ζητούν χρήματα, προκειμένου να τους μεταφερθεί η «περιουσία», που άφησε ο «μακαρίτης»…

Δεν έχουν όριο οι απατεωνιές, που σκαρφίζονται ορισμένοι, προκειμένου να βγάλουν χρήματα. Εφευρίσκουν ακόμη και «νεκρούς συγγενείς» κληρονόμων και απευθυνόμενοι στους δεύτερους, τους ζητούν χρήματα, προκειμένου να τους μεταφερθεί η «περιουσία», που άφησε ο «μακαρίτης»… Μάλιστα η απατεωνιά λαμβάνει ευρύτερη διάσταση, όταν αφορά κληρονομιές από το εξωτερικό και οι δράστες είναι αλλοδαποί…

Στις εννιά του «μακαρίτη», απάτη… Κάπως έτσι ξεκινάει η υπόθεση με φερόμενους ως δράστες τέσσερις αλλοδαπούς, που κατηγορούνται ότι πήραν παράνομα χρήματα από Πηλιορείτη, προκειμένου να του μεταβιβαστεί κληρονομιά 5.500.000 ευρώ…

Σύμφωνα με υπόθεση που πρόκειται να εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον ερχόμενο Οκτώβριο, πρόκειται για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού…

Κατηγορούμενοι είναι τέσσερις Ισπανοί, κάτοικοι της περιοχής Βίγκο της ευρωπαϊκής χώρας, που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν 54χρονο σήμερα αγρότη από περιοχή του Νοτίου Πηλίου, από τον οποίο και έλαβαν ποσό 15.600 ευρώ, προκειμένου να του μεταβιβαστεί «κληρονομιά» «νεκρού συγγενούς του», αξίας 5.500.000 ευρώ.

Η απάτη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έγινε το διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τις 28 Μαρτίου 2012, δηλαδή πριν τέσσερα χρόνια περίπου.

Οι τέσσερις Ισπανοί κατηγορούνται ότι από κοινού και με περισσότερες πράξεις, που αποτελούν εξακολούθηση ενός και του αυτού εγκλήματος, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, έβλαψαν ξένη περιουσία, πείθοντας κάποιον σε πράξη, με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών, η δε προκληθείσα ζημία είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις Ισπανοί με τη χρήση του διαδικτύου και του τηλεφώνου, παρέστησαν ψευδώς στον παθόντα, τον οποίο αρχικά κάλεσαν τηλεφωνικά και κατόπιν μέσω αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι συγγενικό του πρόσωπο πέθανε, αφήνοντάς του περιουσία περί τα 5.500.000 ευρώ. Περαιτέρω εναλλασσόμενοι στα τηλέφωνα και το διαδίκτυο, του παρέστησαν ότι επρόκειτο για δικηγόρους και εκτελεστές της διαθήκης με ψευδή στοιχεία, του παρέστησαν ότι είναι αναγκαίο να αποστείλει χρήματα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιέλθει στην κατοχή του το ανωτέρω ποσό. Ωστόσο η αλήθεια, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, την οποία οι κατηγορούμενοι γνώριζαν, ήταν ότι δεν υπήρχε καμία κληρονομιά και κανένας συγγενής του παθόντα που είχε αποβιώσει στην Ισπανία. Με την εν γνώσει του παράσταση των παραπάνω ψευδών γεγονότων σαν αληθινών, έπεισαν τον εγκαλούντα να αποστείλει σε αυτούς μέσω γνωστής διεθνούς εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, το συνολικό ποσό των 15.600 ευρώ, πλέον εξόδων, προκειμένου να λάβει ο παθών τα 5.500.000 ευρώ της κληρονομιάς…

Μάλιστα η αποστολή των χρημάτων από τον 54χρονο σήμερα αγρότη είχε γίνει ως εξής: Στις 9 Νοεμβρίου 2011 είχε αποστείλει το ποσό των 2.800 ευρώ, στις 22 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους 2.500 ευρώ και επίσης 2.500 ευρώ την ίδια ημέρα, συνολικά δηλαδή σε μία ημέρα είχε αποστείλει 5.000 ευρώ, στις 11 Ιανουαρίου 2012 3.000 ευρώ, στις 20 Φεβρουαρίου 2012 3.000 ευρώ επίσης και στις 29 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους 1.800 ευρώ στο όνομα των τεσσάρων κατηγορουμένων και πάντα με τη διεθνή εταιρεία μεταφοράς χρημάτων.

Το κατηγορητήριο καταλήγει με την επισήμανση ότι οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες της απάτης αποκόμισαν παράνομα τελικά το ποσό των 15.600 ευρώ, κατά το οποίο ωφελήθηκαν, με αντίστοιχη βλάβη της περιουσίας του παθόντα και εγκαλούντα.

Στη δικογραφία παρατίθενται έγγραφο από την εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, που αποδεικνύει ότι έγινε η μεταφορά από τον παθόντα στους τέσσερις κατηγορούμενους, έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διαδικτυακή επικοινωνία των τεσσάρων με τον παθόντα, μαζί με εννιά εκτυπώσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και αποδείξεις των εμβασμάτων μέσω συγκεκριμένης τράπεζας.

Ο εγκαλών προτείνει εξάλλου να καταθέσουν στο δικαστήριο και τρεις μάρτυρες.

Οι τέσσερις Ισπανοί κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές από μια σειρά άρθρων του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα των άρθρων 1, 12, 14, 16, 18, 26 παρ. 1α, 27 παρ. 1, 45, 51, 53, 98 και 386 παρ. 1β.

Προσοχή συστήνει η Αστυνομία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

* Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

* Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

* Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

* Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

* Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

* Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

* Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

* Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός»

΄Ηταν η νύχτα της ειρήνης, εκεί κάτω σε μια ήρεμη γωνιά της γης, στη Βηθλεέμ,…

2 Δεκεμβρίου 2023

Αυτή είναι η ιδανική ημερομηνία για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Οι ειδικοί εξηγούν τον λόγο

Πολλοί εάν όχι όλοι θα έχετε στολίσει ήδη τα σπίτια σας ή τα στολίσατε χτες,…

2 Δεκεμβρίου 2023

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσε και σκότωσε την μητέρα του, γιατί νόμιζε ότι τον δηλητηρίαζε

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στο Bay Ridge του Μπρούκλιν το βράδυ της Παρασκευής, όταν 30χρονος…

2 Δεκεμβρίου 2023

Συστάσεις από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την επιδείνωση του καιρού

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης…

2 Δεκεμβρίου 2023

Παρίστανε τον πελάτη και ξάφριζε κινητά και smart watch: Τα μεταπωλούσε και έβγαλε πάνω από 30.000 ευρώ

Ένας 30χρονος συνελήφθη, στους Αγίους Αναργύρους από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της…

2 Δεκεμβρίου 2023

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Φόρεμα που φόρεσε την τελετή των Όσκαρ το 1961 πωλείται σε δημοπρασία

Το φόρεμα Christian Dior του Marc Bohan που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην 33η τελετή…

2 Δεκεμβρίου 2023