Επιστήμη, Θ Plus

Ιαπωνία: Εκτοξεύει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στην Ιστορία

Ερευνητές στην Ιαπωνία κατασκεύασαν τον LignoSat, τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο. Ελπίζουν ότι η χρήση ξύλου, ενός βιοδιασπώμενου υλικού, θα αποτρέψει τον σχηματισμό μεταλλικών σωματιδίων όταν εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στην Ιστορία αναμένεται να εκτοξευτεί με πύραυλο SpaceX τον Σεπτέμβριο. Αυτός ο πειραματικός κυβικός δορυφόρος αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και τη δασοπονικής εταιρεία Sumitomo Forestry, κι έχει μήκος μόλις 10 εκατοστά σε κάθε πλευρά του.

Οι δημιουργοί του αναμένουν ότι το ξύλο θα καεί εντελώς κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, αποφεύγοντας έτσι το σχηματισμό μεταλλικών σωματιδίων όταν ο δορυφόρος επιστρέψει στη Γη.

«Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους δορυφόρους που δεν είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο», δήλωσε ο Takao Doi, αστροναύτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

Από ξύλο μανόλιας
Οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να παραδώσουν τον δορυφόρο LignoSat, κατασκευασμένο από ξύλο μανόλιας, στην Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) την επόμενη εβδομάδα.

Ο δορυφόρος θα σταλεί στο διάστημα με έναν πύραυλο SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τον Σεπτέμβριο με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μόλις φτάσει εκεί, ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί από την ιαπωνική πειραματική μονάδα και ο ISS θα δοκιμάσει την αντοχή του στο διάστημα.

Επιπλέον, «τα δεδομένα που θα μεταδίδονται από τον δορυφόρο θα επιτρέψουν στους ερευνητές να προσδιορίσουν εάν μπορεί να αντέξει τις τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο διάστημα», δήλωσε την Τετάρτη μια εκπρόσωπος του Sumitomo Forestry.

Την Τρίτη, ένας άλλος πύραυλος με δορυφόρο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της JAXA, εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια για μια αποστολή με στόχο τη μελέτη του ρόλου που θα μπορούσαν να παίξουν τα σύννεφα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι ο δορυφόρος EarthCARE θα βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη για μια περίοδο τριών ετών.

 

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το