Άρθρα

Η σιωπή είναι ενοχή

Του Λευτέρη Βιολέττα

Η απάντηση του κ. Τζούμα προς τη Βουλευτή κα. Ζ. Μακρή και προς τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ Α.Ε. κ. Αντώνη Μπέζα, ήταν ότι απλώς έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο-απάντηση της Εταιρίας, στο οποία λέει το αυτονόητο που δεν χρειαζόταν καν μια σοβαρή Δημοτική Αρχή να ρωτήσει. Όπως πάντοτε, στη δημοσιοποίηση της απάντησης στο Facebook ο κ. Τζούμας έκανε tag δημόσια πρόσωπα, όπως τον Υπουργό Οικονομίας, τον Γραμματέα του Υπουργείου και άλλους, για να κάνει «έγκυρη» και βαρυσήμαντη την απάντησή του. Φτηνή, πολύ φτηνή επικοινωνία, στα όρια της χειραγώγησης.
Η Δημοτική Αρχή λοιπόν έστειλε ερώτημα στην ΕΤΑΔ Α.Ε., σχετικά με το αν εφαρμόζεται η ΚΥΑ για τη μείωση μισθωμάτων στην περίπτωση της Εταιρίας (η ΚΥΑ φυσικά αναφέρει ξεκάθαρα ότι εξαιρείται η Εταιρία, καθώς και άλλοι οργανισμοί). Όχι, δεν εφαρμόζεται, όπως ήταν γνωστό -και για νομικούς πολύ απλό. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται στο έγγραφο-απάντηση της ΕΤΑΔ ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση μισθώματος από την πλευρά του Δήμου. Αυτό το ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή γιατί έτσι τη βόλευε (ή γιατί έτσι κατάλαβε). Η ΕΤΑΔ παίρνει ποσοστό 20% και όχι συγκεκριμένο ποσό από κάθε μίσθωμα. Είτε ο Δήμος εισπράττει πέντε είτε δεκαπέντε, το ποσοστό παραμένει. Το μίσθωμα το καθορίζει ο Δήμος με τους επιχειρηματίες, μέσω δημοπρασίας ή τώρα μέσω της μείωσης που μπορεί να κάνει και δεν έκανε.
Γιατί άραγε κάποιος ρωτάει εγγράφως κάτι που είναι τόσο γνωστό και ξεκάθαρο; Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν: α) θέλει να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι, άρα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή β) όντως αυτός που ρωτάει δεν καταλαβαίνει τι λένε οι νόμοι. Η Δημοτική Αρχή στο έγγραφο που εμφανίζει ρωτάει την ΕΤΑΔ αν ισχύει η ΚΥΑ, μα όχι αν υπάρχει κάποια αντίρρηση (που δεν θα μπορούσε) στο να γίνει μείωση μισθώματος στους επιχειρηματίες. Σήμερα λοιπόν, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΔ κυρίως μα και η κα. Μακρή, εκθέτουν τον κ. Τζούμα λέγοντας δημόσια και ξεκάθαρα ότι ο Δήμος μπορούσε -και μπορεί- να κάνει μείωση μισθωμάτων και η Εταιρία δεν είχε -ούτε έχει- καμία αντίρρηση. Ήταν δηλαδή μια ξεκάθαρη απόφαση του Δήμου, την οποία όπως φαίνεται την πήρε…
Η πολιτική του κ. Τζούμα είναι άλλωστε πια γνωστή. Διώκει την ντόπια επιχειρηματικότητα κλείνοντας καταστήματα, διαλύει την ιδιωτική συγκοινωνία του νησιού, δεν μειώνει μισθώματα σε επιχειρήσεις, δεν βοηθά τους επιχειρηματίες της Σκιάθου, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τραγικές οικονομικές συνθήκες. Στόχος του είναι να κάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ οικείων, δημοτικά καφενεία, δημοτική συγκοινωνία, ίσως και άμεση χρήση των παραλιών από το Δήμο ώστε να προσλάβει κι εκεί κάποιους εκλεκτούς του. Δημοτική εξάρτηση της τοπικής οικονομίας και νομέας της εξουσίας αποκλειστικά εκείνος.
Απαντήσεις όμως δεν παίρνουμε εμείς οι «δημότες του». Και τις θέλουμε τώρα από τον κ. Τζούμα, τις δικαιούμαστε, τις απαιτούμε.
Τι γίνεται με τη ναυαγοσωστική; Γιατί δεν απαντάει; Περιμένει να ξεχαστεί; όχι, τα σκάνδαλα δεν ξεχνιούνται.
Τι γίνεται με το έγγραφο που ζητάει ο Εισαγγελέας; Γιατί δεν το εμφανίζει; όχι, ο Εισαγγελέας δεν είναι ψηφοφόρος.
Τι γίνεται με την παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής επιτροπής; Γιατί δεν την αντικρούει; να είναι σίγουρος ότι ούτε αυτή θα ξεχαστεί.
Τι απαντάει στην Κτηματική Υπηρεσία που τον διέσυρε δημοσίως με το έγγραφό της; Περιμένει μήπως να το ανακαλέσει; όχι, ευτυχώς υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι στο δημόσιο βίο της χώρας.
Η σιωπή είναι ενοχή, θέλουμε απαντήσεις …

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βόλος:«Βαριά καμπάνα» σε μεθυσμένο οδηγό

  Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, επέβαλε χθες το Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 40χρονο οδηγό,…

14 Μαρτίου 2024

Ποινή φυλάκισης για «σερί» κλοπών από καταστήματα του Βόλου

  Ποινή φυλάκισης 12 μηνών χωρίς αναστολή, αλλά με την έφεση να διατηρεί το ανασταλτικό…

14 Μαρτίου 2024

Βόλος:«Πλήρωσε ακριβά» για τις απειλές στη νύφη του

  Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή με όρο να διατηρεί ανά πάσα στιγμή απόσταση…

14 Μαρτίου 2024

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024