Άρθρα

Η σιωπή είναι ενοχή

Του Λευτέρη Βιολέττα

Η απάντηση του κ. Τζούμα προς τη Βουλευτή κα. Ζ. Μακρή και προς τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ Α.Ε. κ. Αντώνη Μπέζα, ήταν ότι απλώς έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο-απάντηση της Εταιρίας, στο οποία λέει το αυτονόητο που δεν χρειαζόταν καν μια σοβαρή Δημοτική Αρχή να ρωτήσει. Όπως πάντοτε, στη δημοσιοποίηση της απάντησης στο Facebook ο κ. Τζούμας έκανε tag δημόσια πρόσωπα, όπως τον Υπουργό Οικονομίας, τον Γραμματέα του Υπουργείου και άλλους, για να κάνει «έγκυρη» και βαρυσήμαντη την απάντησή του. Φτηνή, πολύ φτηνή επικοινωνία, στα όρια της χειραγώγησης.
Η Δημοτική Αρχή λοιπόν έστειλε ερώτημα στην ΕΤΑΔ Α.Ε., σχετικά με το αν εφαρμόζεται η ΚΥΑ για τη μείωση μισθωμάτων στην περίπτωση της Εταιρίας (η ΚΥΑ φυσικά αναφέρει ξεκάθαρα ότι εξαιρείται η Εταιρία, καθώς και άλλοι οργανισμοί). Όχι, δεν εφαρμόζεται, όπως ήταν γνωστό -και για νομικούς πολύ απλό. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται στο έγγραφο-απάντηση της ΕΤΑΔ ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση μισθώματος από την πλευρά του Δήμου. Αυτό το ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή γιατί έτσι τη βόλευε (ή γιατί έτσι κατάλαβε). Η ΕΤΑΔ παίρνει ποσοστό 20% και όχι συγκεκριμένο ποσό από κάθε μίσθωμα. Είτε ο Δήμος εισπράττει πέντε είτε δεκαπέντε, το ποσοστό παραμένει. Το μίσθωμα το καθορίζει ο Δήμος με τους επιχειρηματίες, μέσω δημοπρασίας ή τώρα μέσω της μείωσης που μπορεί να κάνει και δεν έκανε.
Γιατί άραγε κάποιος ρωτάει εγγράφως κάτι που είναι τόσο γνωστό και ξεκάθαρο; Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν: α) θέλει να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι, άρα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή β) όντως αυτός που ρωτάει δεν καταλαβαίνει τι λένε οι νόμοι. Η Δημοτική Αρχή στο έγγραφο που εμφανίζει ρωτάει την ΕΤΑΔ αν ισχύει η ΚΥΑ, μα όχι αν υπάρχει κάποια αντίρρηση (που δεν θα μπορούσε) στο να γίνει μείωση μισθώματος στους επιχειρηματίες. Σήμερα λοιπόν, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΔ κυρίως μα και η κα. Μακρή, εκθέτουν τον κ. Τζούμα λέγοντας δημόσια και ξεκάθαρα ότι ο Δήμος μπορούσε -και μπορεί- να κάνει μείωση μισθωμάτων και η Εταιρία δεν είχε -ούτε έχει- καμία αντίρρηση. Ήταν δηλαδή μια ξεκάθαρη απόφαση του Δήμου, την οποία όπως φαίνεται την πήρε…
Η πολιτική του κ. Τζούμα είναι άλλωστε πια γνωστή. Διώκει την ντόπια επιχειρηματικότητα κλείνοντας καταστήματα, διαλύει την ιδιωτική συγκοινωνία του νησιού, δεν μειώνει μισθώματα σε επιχειρήσεις, δεν βοηθά τους επιχειρηματίες της Σκιάθου, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τραγικές οικονομικές συνθήκες. Στόχος του είναι να κάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ οικείων, δημοτικά καφενεία, δημοτική συγκοινωνία, ίσως και άμεση χρήση των παραλιών από το Δήμο ώστε να προσλάβει κι εκεί κάποιους εκλεκτούς του. Δημοτική εξάρτηση της τοπικής οικονομίας και νομέας της εξουσίας αποκλειστικά εκείνος.
Απαντήσεις όμως δεν παίρνουμε εμείς οι «δημότες του». Και τις θέλουμε τώρα από τον κ. Τζούμα, τις δικαιούμαστε, τις απαιτούμε.
Τι γίνεται με τη ναυαγοσωστική; Γιατί δεν απαντάει; Περιμένει να ξεχαστεί; όχι, τα σκάνδαλα δεν ξεχνιούνται.
Τι γίνεται με το έγγραφο που ζητάει ο Εισαγγελέας; Γιατί δεν το εμφανίζει; όχι, ο Εισαγγελέας δεν είναι ψηφοφόρος.
Τι γίνεται με την παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής επιτροπής; Γιατί δεν την αντικρούει; να είναι σίγουρος ότι ούτε αυτή θα ξεχαστεί.
Τι απαντάει στην Κτηματική Υπηρεσία που τον διέσυρε δημοσίως με το έγγραφό της; Περιμένει μήπως να το ανακαλέσει; όχι, ευτυχώς υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι στο δημόσιο βίο της χώρας.
Η σιωπή είναι ενοχή, θέλουμε απαντήσεις …

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το