Τοπικά

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου καλεί φορείς και δημότες στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους μαζικούς φορείς της Μαγνησίας απευθύνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου καλώντας τους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο του Βόλου. Η πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών αφορά όλους τους Συλλόγους Υγείας Μαγνησίας (Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Οδοντιατρικό κοκ), ΤΕΕ Μαγνησίας, Συλλόγους/ Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ, Σύλλογο Δασκάλων, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογοι Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Φοιτητικούς Συλλόγους Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 15μελη μαθητικά συμβούλια, εργατικά σωματεία και ΠΑΜΕ Μαγνησίας, Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, αθλητικά σωματεία, περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες.

Στην ανοιχτή πρόσκληση προς τους φορείς η Πρωτοβουλία Πολιτών αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η κοινωνία του Βόλου γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες από τη δραστηριότητα της ΑΓΕΤ-Lafarge στο φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και ειδικά αυτές από τη μαζική καύση σκουπιδιών. Για αυτό έχει δείξει την αντίθεσή της με τον πιο αγωνιστικό τρόπο και έχει υποστεί την επιδεικτική αγνόηση των αιτιάσεών της από Αρχές και Κυβερνήσεις, τη βία και καταστολή από την Ελληνική Αστυνομία – δεν ξεχνάμε τον αδικοχαμένο Βασίλειο Μάγγο, διώξεις κατά αγωνιστών, μηνύσεις από τη δημοτική αρχή Βόλου – και την προκλητική αντιμετώπιση της τσιμεντοβιομηχανίας, που επιδίδεται σε υποκριτικές δωρεές για να την εξαγοράσει.
Και παρά την εκφρασμένη αντίθεση της κοινωνίας του Βόλου, το πρόβλημα οξύνεται και αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις για την περιοχή μας, ενώ διευρύνεται σε όλη την Ελλάδα. Με την ψήφιση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) τον περασμένο Αύγουστο σχεδιάζονται 4 νέες μονάδες καύσης σε άλλες πόλεις και δεκάδες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), σε πολλές από τις οποίες θα συντελείται καύση ή θα προετοιμάζονται πακέτα σκουπιδιών για καύση στις τσιμεντοβιοχανίες.
Με την πρόσφατη αναθεώρηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο, η εταιρεία θα εισάγει φορτία προς καύση με έως και 5 πλοία το μήνα, θα αυξήσει τις παραλαβές σκουπιδιών με νταλίκες οδικώς και θα μπορεί να καίει ως και 120.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων το χρόνο! Με την ξεδιάντροπη δε καπηλεία όρων όπως αυτών της κυκλικής οικονομίας και της μετάβασης σε πράσινες επιχειρηματικές επιλογές (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μείωση χρήσης ορυκτών πόρων και εκπομπών CO2, παραγωγή φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας, παραγωγή eco-friendly τσιμέντου, κ.ά.), αποκαλύπτεται η συγχρονισμένη απάτη εταιρείας – υπουργείου Περιβάλλοντος και το πράσινο φως που έχει ανάψει για απεριόριστη καύση σκουπιδιών και μετατροπή της τσιμεντοβιομηχανίας σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και όσο το πρόβλημα οξύνεται, τόσο η επικαιρότητα και η καθημερινή ειδησεογραφία απομακρύνεται από αυτό, τόσο οι φορείς που θα έπρεπε να πρωτοστατήσουν σε γενικό ξεσηκωμό στην πόλη μας σιωπούν. Τη μόνη πηγή πληροφόρησης των πολιτών για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αποτελούν οι ανακοινώσεις των συλλογικοτήτων που ασχολούνται με αυτό, ενώ κανένας φορέας επαγγελματικός ή κοινωνικός δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση διαμαρτυρίας. Οι τοπικοί βουλευτές προωθούν την τσιμεντοβιομηχανία και λειτουργούν σαν πλασιέ «κλείνοντας δουλειές» για την αναβάθμιση του κοινωνικού προφίλ της ΑΓΕΤ-Lafarge, ενώ οι φορείς των επαγγελματιών που θα καταστραφούν οικονομικά όταν ο Βόλος γίνει αβίωτος και δεν θα μπορεί να παράξει ούτε τοπικά προϊόντα ούτε τουρισμό, είναι απόντες από τη δημόσια συζήτηση!
Οι μαζικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του Βόλου έχουν χρέος να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής των ίδιων των μελών τους! Οφείλουν να φέρουν ψηλά στην ατζέντα τους τις εξελίξεις γύρω από την καύση σκουπιδιών προκειμένου να οργανωθεί ένα κοινό μέτωπο αντίστασης με σκοπό να σώσουμε τον τόπο μας από την καταστροφή περιβάλλοντος και υγείας, από την οικονομική καταστροφή και το μαρασμό.

Καλούμε όλους όσοι λαμβάνετε αυτή την επιστολή να συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών, που πρέπει να δοθεί σε όλα τα επίπεδα:
– στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να λαμβάνουν καθημερινά τόσα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό αλλά κανείς δεν τους προστατεύει από την καθημερινή έκθεση στους τοξικούς ρύπους της τσιμεντοβιοχανίας.
– Στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν ήδη δεχτεί τα πλήγματα της πανδημίας και θα καταστραφούν οριστικά αν ο Βόλος μετατραπεί σε καμίνι αποβλήτων και τόπος προς αποφυγή για τους τουρίστες.
– Στον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης των προϊόντων τους, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα προϊόντα συσσωρεύουν διοξίνες και βαρέα μέταλλα και καθίστανται βλαβερά για κατανάλωση.
– Στον τομέα της δημόσιας υγείας, από όπου πρέπει να ακουστούν δυνατά, ξανά και ξανά, οι συνέπειες της καύσης σκουπιδιών στην υγεία μας και η σχέση της επιβαρυμένης με ρύπους ατμόσφαιρας με την πανδημία και την εξάπλωση του κορωνοϊού.
– Σε κάθε εργασιακό χώρο, όπου η κάθε οργανωμένη αντίσταση μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να ασκήσει πιέσεις στους διοικούντες.

Η Πρωτοβουλία No BURN καλεί όλους τους φορείς και όλους τους συμπολίτες μας στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά και στην επέκτασή της σε άλλες βιομηχανίες εντός και εκτός Μαγνησίας, αγώνα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας.
Σας καλούμε να πάρετε δημόσια θέση και να συμμετέχετε στη μεγάλη πορεία – συλλαλητήριο της 29ης Μαΐου (συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 12.00 – κατάληξη στην Περιφέρεια) στο πλαίσιο της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών, που συνδιοργανώνουμε με πλήθος συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα.
Όλοι μαζί θα νικήσουμε!
fb: VolosNoBurn
e-mail: [email protected]»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το