Πολιτισμός

Η πλατεία Ναπολεόνε

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στη μεσαιωνική πόλη της Λούκα, ανάμεσα στα στενά σοκάκια που της χαρίζουν μοναδική γοητεία. Συναντάμε εκκλησίες, πλατείες, πύργους, γυρίζει ο χρόνος πίσω σε μια άλλη εποχή…
Συναντάμε τον Πύργο του Γκουινίτζι που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο. Ένας πύργος από τούβλα του 14ου αιώνα, ύψους 45 μέτρων, με 230 σκαλοπάτια που όταν τα ανεβούμε έχουμε καταπληκτική θέα στην πόλη. Βρίσκεται στο κέντρο της παλαιάς πόλης ανάμεσα σε δυο παλάτια του 15ου αιώνα. Το ένα από τα παλάτια στεγάζει το Εθνικό Μουσείο, με συλλογές Ετρουσκικής και ρωμαϊκής γλυπτικής.
Θα βρεθούμε στην κεντρική πλατεία την Piazza Napoleone, όπου ξεχωρίζει το Palazzo Ducale ή αλλιώς Palazzo Pubblico του 16ου αιώνα. Πιο γνωστό όμως είναι ως Palazzo della Provincia. Σήμερα το παλάτι αποτελεί την έδρα της Νομαρχίας και της Επαρχίας της Λούκα. Από το 1925 ένα μέρος του λειτουργεί ως Πολεμικό Μουσείο, αλλά υπάρχουν και συλλογές από πίνακες ζωγραφικής, ενδύματα εποχής και διάφορα αντικείμενα. Εδώ θα συναντήσουμε και την εκκλησία San Romano του 13ου αιώνα. Στην εκκλησία θα δούμε τον τάφο του Αγίου Ρωμανού.
Στην πλατεία Ναπολεόνε κυριαρχεί το άγαλμα της Maria Luisa Borbolia που διατέλεσε δούκισσα της πόλης και που επί των ημερών της προώθησε τα δημόσια έργα, αλλά και τον πολιτισμό με αποτέλεσμα να ακμάσουν οι επιστήμες και να γίνει ανακαίνιση στην εσωτερική διακόσμηση του Πατάτσο Ντουκάλε.

Το Παλάτζο Ντουκάλε πίσω από το μνημείο του Καρράρα

Θα περάσουμε στην εσωτερική αυλή του Παλάτζο Ντουκάλε και θα συναντήσουμε το άγαλμα του Francesco Carrara, που γεννήθηκε στη Λούκα, τελείωσε το σχολείο στην πόλη και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φλωρεντία. Ήταν νομικός και φιλελεύθερος πολιτικός, από τους κορυφαίους μελετητές του ποινικού δικαίου του 19ου αιώνα. Επέστρεψε στη γενέτειρά του, άσκησε τη δικηγορία, εργάστηκε ως καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της πόλης, διατέλεσε βουλευτής και γερουσιαστής. Ήταν υποστηρικτής της ποινικής και δικαστικής μεταρρύθμισης των κανόνων και της κατάργησης της θανατικής ποινής. Το 1845 είχε αναλάβει την υπεράσπιση πέντε κατηγορουμένων, αλλά δεν κατάφερε να τους σώσει. Πέθανε στην πόλη όπου γεννήθηκε, υπηρέτησε και αγάπησε τόσο. Εκτός από το άγαλμα του Καρράρα στο κέντρο της αυλής θα συναντήσουμε και στήλες με πληροφορίες για το παλάτι και μία που αναφέρεται στον Τζουζέπε Ουνγκαρέττι, που ήταν ποιητής, επηρεάστηκε από τον συμβολισμό, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος από τους σημαντικότερους στην ιταλική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Συνέβαλε αποφασιστικά στην απαγκίστρωση της ιταλικής ποίησης από παραδοσιακά στοιχεία, όπως το μέτρο και τις λυρικές υπερβολές. Πέθανε το 1970.
Σε αυτή την πλατεία γίνονται οι συναυλίες του καλοκαιρινού φεστιβάλ της πόλης. Η Λούκα φημίζεται για το φεστιβάλ Comics & Games που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του Μάρτη και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έρχονται πολλοί διεθνούς φήμης καλλιτέχνες για το Lucca Summer Festibal που το παρακολουθούν πολλοί Ιταλοί από όλη τη χώρα.

To άγαλμα του Πουτσίνι στην πλατεία Σιταντέλλα

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου υπάρχει στην πλατεία καρουζέλ για τα μικρά παιδιά και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μάθαμε πως στήνεται το παγοδρόμιο. Επιλέξαμε να καθίσουμε για φαγητό με θέα στην πλατεία, όπου υπήρχαν δεκάδες περιστέρια που έρχονταν κάτω από τα τραπέζια για κάποιο ψίχουλο. Δε χάσαμε την ευκαιρία να τα ταΐσουμε. Μάλιστα έρχονταν κατά δεκάδες όταν αντιλήφθηκαν ότι θα έβρισκαν φαγητό. Για περίπου μισή ώρα τα ταΐζαμε, αφού έδειχναν τόσο πεινασμένα τα κακόμοιρα. Κάποια στιγμή όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουμε, μας ενημέρωσαν πως ήμασταν πολύ τυχεροί που δεν ήρθε κάποιος από τη δημοτική αστυνομία. Το πρόστιμο ήταν 5.000 ευρώ για όποιον τάιζε τα περιστέρια! Καθώς φαίνεται όμως δε τα φρόντιζε κανείς και από την πόλη!
Κοντά στην πλατεία Ναπολεόνε βρίσκεται και η πλατεία del Giglio όπου θα συναντήσουμε το μαρμάρινο άγαλμα Garibaldi του 19ου αιώνα και πίσω του το Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Στην πλατεία υπάρχουν και προτομές, καθώς και το Μνημείο των Πεσόντων στις μάχες που έδωσε η Λούκα. Κοντά στην πλατεία και μία πρώην εκκλησία που χρησιμοποιείται ως αίθουσα θέατρου. Είναι μία μικρή θεατρική σκηνή δίπλα στο θέατρο Giglio. Χαρακτηριστικός ο τρούλος που παρέμεινε από την εκκλησία.
Όλη η πόλη έχει υπέροχα και μοναδικά κτίρια, όπως και το Palazzo Garzoni του 17ου αιώνα, με όμορφο κήπο με αγάλματα.
Η Λούκα είναι η γενέτειρα πόλη του Πουτσίνι. Για τον λόγο αυτόν υπάρχει και το ομώνυμο μικρό Μουσείο, που περιέχει έπιπλα, γράμματα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, μέρος της δουλειά του. Στην πλατεία έξω από το σπίτι που φέρει το όνομά του θα συναντήσουμε και το άγαλμά του.
Σε κεντρικό σημείο και το Palazzo delle Esposizioni που είναι το εκθεσιακό κέντρο της πόλης. Διαθέτει ένα αμφιθέατρο και αίθουσες εκθέσεων σε τρεις ορόφους, όπου συχνά φιλοξενούνται εκθέσεις καλλιτεχνών ατομικές ή ομαδικές. Από την όψη του καταλαβαίνουμε πως ήταν παλαιότερα εκκλησία, του Αγίου Πνεύματος συγκεκριμένα, που η λειτουργικότητά της άλλαξε τα τελευταία χρόνια.

Το άγαλμα του Γκαριμπάλδι

Ανάμεσα στους πύργους ξεχωρίζει ο πύργος του ρολογιού, του 13ου αιώνα, ενώ το ρολόι του τοποθετήθηκε τον επόμενο αιώνα.
Η Λούκα είναι μια πραγματικά όμορφη πόλη, που χαίρεσαι να περιφέρεσαι στα στενά σοκάκια παρατηρώντας τα μεσαιωνικά κτίρια και τα καλοδιατηρημένα παλάτια που υψώνονται, τις εκκλησίες, τους πύργους και τα αγάλματα που βρίσκονται σε κάθε σημείο της πόλης. Πεντακάθαρη πόλη με όμορφα μαγαζάκια με αναμνηστικά και πλανόδιους να πουλούν υπέροχα χειροποίητα προϊόντα. Αναφέρεται και στην αρχή του λογοτεχνικού έργου «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντα Τολστόι. Μια όμορφη μεσαιωνική πόλη που αξίζει να την επισκεφτεί κανείς και να την περπατήσει.
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη και του Γιώργου Σεμιλιέτωφ

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το