Τοπικά

Η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ για την Κίτρινη Αποθήκη

Η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ για την Κίτρινη Αποθήκη αναφέρει σε ανακοίνωση:

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το σταμάτημα των εργασιών και το μέλλον της Κίτρινης Αποθήκης, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Ο πραγματικός και ουσιαστικός κίνδυνος για το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης είναι μέσα από πέρασμα του χρόνου να μετατραπεί σε ένα «ουδέτερο» κτίριο, το οποίο θα εξυπηρετεί μέσω του «πανεπιστημίου της αγοράς» επιχειρηματικά συμφέροντα, (κέντρο καινοτομίας Technopolis Ιάσων) για να παρέχει τζάμπα τεχνογνωσία στους βιομήχανους.
Το έχουν σχεδιάσει από κοινού Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και στηρίζεται από όλα τα αστικά κόμματα (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Η αγωνία που εκφράσθηκε πρόσφατα λόγω του σταματήματος των εργασιών, αυτή την λογική έρχεται να εξυπηρετήσει. Οι ίδιοι κύκλοι ήταν που πριν μερικά χρόνια προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα παρόμοιο σχέδιο και αφού εξάντλησαν τις όποιες πιστώσεις το παράτησαν το κτίριο. Επανήλθαν όταν ξαναβρήκαν λεφτά μέσω ΕΣΠΑ και τώρα, αφού εξάντλησαν και την νέα χρηματοδότηση, «ανησυχούν» για την τύχη του ιστορικού αυτού χώρου που φυλάσσει μέσα του, τις πιο ηρωικές σελίδες της Αντίστασης του Βολιώτικου λαού, απέναντι στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τα ΕΑΣΑΔ. Μιας δοσιλογικής οργάνωσης, υπενθυμίζουμε, που χρηματοδοτήθηκε και καθοδηγήθηκε από τους βιομηχάνους του Βόλου και εκπροσώπους των αστικών κομμάτων της εποχής
Η Κίτρινη Αποθήκη, δεν είναι ένα από τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια, γιατί κάποτε ήταν καπναποθήκη, αλλά γιατί στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44), χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και στο κτίριο φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν Έλληνες πατριώτες, μέλη και στελέχη, άνδρες και γυναίκες του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στα υπόγεια του κτιρίου υπάρχουν ακόμη οι ειδικοί χώροι βασανιστηρίων και εκτελέσεων.
Η Κίτρινη Αποθήκη αποτελεί την τοπική έκφραση των υπογείων της Μέρλιν και δεκάδων άλλων τόπων μαρτυρίων όπως οι κρεμάλες της Πλατείας Ελευθερίας και οι εκτελεσμένοι στο Καζανάκι που αποδεικνύουν τη μαζικότητα και τον ηρωισμό του εργατικού-λαϊκού κινήματος της περιόδου.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, από που και έως που εξασφαλίζεται η ιστορική μνήμη του χώρου μέσα από το έργο «Technopolis Ιάσων: Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», όπως μας πληροφορεί ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος μέσα από την επιστολή του, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει «η φύση και η λειτουργικότητα της προτεινόμενης νέας χρήσης συνάδει απόλυτα με τη υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου». Το μόνο που εξασφαλίζεται μέσα από αυτό το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο υπερθεματίζει ο βουλευτής του, είναι η είσοδος επιχειρηματικών ομίλων στο Πανεπιστήμιο και η παροχή σε αυτούς τζάμπα τεχνογνωσίας.
Από πότε και γιατί η είσοδος των επιχειρηματιών στα Πανεπιστήμια αποτελεί γι’ αυτά πνοή και ουσιαστική αναβάθμισή τους ; Και μάλιστα όπως μας ενημερώνει στην ίδια επιστολή του ο βουλευτής, το συγκεκριμένο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ «θα αναβαθμίσει ολόκληρη την Θεσσαλική Περιφέρεια γιατί θα της προσδώσει νέα δυναμική ικανή να παράγει σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Μάλιστα!! Το ότι δεν υπάρχει καμία σταθερή θέση εργασίας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, διαλυμένες σχέσεις εργασίας των νέων επιστημόνων και όχι μόνον, φαίνεται ότι δεν απασχολεί καθόλου τον κ. βουλευτή. Σε τρία μνημόνια με 470 τουλάχιστον προαπαιτούμενα σήκωσε το χέρι του και ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τίποτα δεν κατάλαβε; Αλλά έτσι είναι όταν είσαι ταγμένος να υπηρετείς την αποκαλούμενη «υγιή επιχειρηματικότητα». Βέβαια ότι επανέρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Αλ. Μεϊκόπουλου την περίοδο της έναρξης των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μόνον τυχαία δεν είναι.
Με βάση όλα τα παραπάνω ως παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θεωρούμε ότι το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης θα πρέπει να διατηρήσει και να διαφυλάξει αυτό τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του και την ιστορική του μνήμη.
Η ιστορικότητα του κτιρίου, δεμένη με το αίμα των αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της πάλης ενάντια στο φασισμό δε χωρά στις εφήμερες ανάγκες της ονομαζόμενης καινοτομίας, στα πλαίσια της σημερινής οικονομίας. Το αντίθετο.
Για όλα τα παραπάνω δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη δημιουργία «Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνα» στο χώρο της Κίτρινης Αποθήκης.
Εκφράζουμε τις έντονες αμφισβητήσεις μας για το αν με βάση την απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93 με την οποία χαρακτηρίσθηκε ως Ιστορικό και Διατηρητέο κτίριο, μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή του χαρακτήρα της Κίτρινης Αποθήκης τον οποίο και επιχειρούν να αλλοιώσουν.

Ζητάμε και διεκδικούμε:
– Η αξιοποίηση του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης, δεν μπορεί να αλλοιώνει το χαρακτήρα του ως Ιστορικού μνημείου της πόλης μας. Σε κάθε γωνιά του υπάρχουν τεκμήρια της θυσίας των εκατοντάδων βασανισμένων και δολοφονημένων αγωνιστών από τους ναζί.
– Να αναδειχτούν όλα τα ιστορικά σημεία του κτιρίου σύμφωνα με την μελέτη της 5ης εφορίας νεωτέρων μνημείων, με τον τρόπο που αρμόζει και με την αντίστοιχη λειτουργικότητα ώστε να είναι προσβάσιμοι σε σχολεία, φοιτητές, περιηγητές και να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη. Να αξιοποιηθούν χώροι για κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών των φοιτητών και γενικότερα των νέων της πόλης μας.
– Να διατεθεί χώρος για τη δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης της πόλης μας, ώστε να μπορούν να εκτεθούν και να διαφυλαχθούν όλα τα διάσπαρτα ιστορικά αρχεία και τεκμήρια και να δοθεί η δυνατότητα σε συμπολίτες μας να εκθέσουν τα υλικά που διαθέτουν.

 

Share
Ετικέτες: Κίτρινη Αποθήκη

Πρόσφατα άρθρα

Νέο περιστατικό με αεροσκάφος της Boeing: Έχασε εξωτερικό πάνελ κατά τη διάρκεια της πτήσης

Δεν έχει τέλος η αλυσίδα των προβλημάτων σε αεροσκάφη της Boeing τους τελευταίους μήνες, καθώς…

16 Μαρτίου 2024

Καταδίωξη γυναίκας από τον σύζυγό της

Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το βράδυ της Παρασκευής (15/3) αστυνομικοί στο Πέραμα. Λίγο…

16 Μαρτίου 2024

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Πανεπιστημιούπολη μετά τις καταδρομικές επιθέσεις

Επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ μετά…

16 Μαρτίου 2024

Στη Β’ Φάση του Πανθεσσαλικού Πρωταθλήματος Παίδων ΕΣΚΑΘ ο Γ.Σ. Σκιάθου και η Πρότυπη Ακαδημία

Στη Β’ Φάση του Πανθεσσαλικού Πρωταθλήματος Παίδων ΕΣΚΑΘ συμμετέχουν ο ΓΣ Σκιάθου και η Πρότυπη…

16 Μαρτίου 2024

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι διαιτητές στην ΕΠΣΘ

Από την ΕΠΣ Θεσσαλίας έγινε γνωστό ότι σήμερα θα ανακοινωθούν οι διαιτητική τριάδα του αγώνα…

16 Μαρτίου 2024

Μαγνησία:Βαθιά πληγή για αγροτική οικονομία από «ελληνοποιήσεις» προϊόντων

Οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων εμφανίζονται ως πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ακουμπά διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες…

16 Μαρτίου 2024