Τοπικά

Μαγνησία:Βαθιά πληγή για αγροτική οικονομία από «ελληνοποιήσεις» προϊόντων

Οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων εμφανίζονται ως πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ακουμπά διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες και αγαθά ευρείας κατανάλωσης, όπως το γάλα, το τυρί, το κρέας, το μέλι, όπως και τα φρούτα.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι εξηγούν πως κυκλώματα νοθείας πλήττουν επαγγελματίες και την τοπική οικονομία, κάνουν λόγο για τεχνάσματα που χρησιμοποιούν και για τα θέματα υγείας που προκύπτουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Όπως τονίζεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου «Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται ευρεία συζήτηση, για άλλη μια φορά στη χώρα, ως προς τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και την οικονομική επίδραση που έχουν αυτές και στο εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών αλλά και στην εξαπάτηση των καταναλωτών της ελληνικής αγοράς. Το ζήτημα ήταν από τα κεντρικά αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων και δικαίως βρίσκεται στη κορυφή των απαιτήσεων του παραγωγικού κόσμου της χώρας μας.
Οι ελληνοποιήσεις πράγματι αποτελούν «βαθιά πληγή» για την αγροτική οικονομία της πατρίδας μας, πόσο μάλλον, όταν αναμειγνύονται προϊόντα άγνωστης προέλευσης με προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. Τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, λόγω της εξαιρετικής γεύσης τους και μέσω διαχρονικών προσπαθειών ανάδειξής τους, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη. Διαπιστώνεται τακτικά η προσπάθεια παραπλάνησης καταναλωτών σε αγορές, που ενώ πιστεύουν ότι αγοράζουν μήλα Ζαγοράς, εν τέλει δεν αγοράζουν ούτε καν ελληνικά. Άραγε πόσες φορές έχει παρατηρηθεί σε ράφι να αναφέρεται ότι τα μήλα είναι προέλευσης Βορείου Μακεδονίας; Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη «Καθημερινή» πρόσφατα, για το διάστημα 01.09.2023-08.02.2024 οι εισαγωγές μήλων ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από το αντίστοιχο διάστημα του 2022-2023, καθώς ανήλθαν σε 14.412 τόνους έναντι 3.899 πέρυσι. Εξ’ αυτών οι 8.098 εισήχθησαν από τη Βόρεια Μακεδονία.
Η μεγάλη ανησυχία για τις ελληνοποιήσεις έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν, διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις, όπως εκφράζεται και σήμερα. Ωστόσο, πλέον, πέραν των φυσικών ελέγχων, τα τεχνολογικά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν διασταυρωτικοί έλεγχοι για τις εισαγωγές, τη κατάληξή τους, τις πωλήσεις στο ράφι, αλλά και τις χονδρεμπορικές πωλήσεις εγχώριων αγροτικών προϊόντων».

Μέλια που «βαπτίζονται» ελληνικά από
κυκλώματα νοθείας – Τα αιτήματα των μελισσοπαραγωγών

Το μέλι αυτή η πολύτιμη για τον οργανισμό μας τροφή και το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο να νοθευτεί με καραμελόχρωμα και λοιπές αναμείξεις μελιού άλλων χωρών που «βαπτίζονται» ελληνικά κατά παράβαση των διατάξεων του Δ.Ι.Ε.Π.Π.Υ /2017 που αφορά τα τρόφιμα, καθώς και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι «ελληνοποιήσεις» είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει το κλάδο των μελισσοκόμων. Αυτό είναι μέρος του εμπορίου δυστυχώς, επισημαίνει ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων Θεσσαλίας κ. Θεοδόσιος Κατσαρός που μιλά για τα προβλήματα του κλάδου στη «Θ»
Υπάρχουν εισαγωγές μελιών από Ουκρανία, Κίνα και άλλες χώρες. Γίνονται προσμείξεις με καραμελόχρωμα η σιρόπι γλυκόζης, αλλά και με μέλια άλλων χωρών μαζί με μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και «βαπτίζονται» ελληνικά. Το ζητούμενο είναι να μην μπαίνει μόνο μια ετικέτα με μικρά γράμματα προέλευσης εντός η εκτός Ε.Ε., αλλά να υπάρχει καθαρά σε ευδιάκριτη ετικέτα το όνομα της χώρας προέλευσης, αλλά και η περιεκτικότητα σε ξένα και ελληνικά μέλια έτσι ώστε να μην υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτή και ως προς την ποιότητα αλλά και την τιμή.
Τα αιτήματα του κλάδου:
1. Θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα από το Τελωνείο
2. Να υπάρχει συχνός έλεγχος από τον ΕΦΕΤ για δείγματα που θα δείξουν προσμείξεις μελιών για την σύνθεση των μελιών που καταναλώνει ο καταναλωτής.
3. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σηματοδότησης στη συσκευασία για τη σήμανση»ελληνικό μέλι 100% και να γίνεται έλεγχος σε όσους παραγωγούς διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που παράγουν και να επιβάλλονται πρόστιμα σε όλους (παραγωγούς και εμπόρους) εάν εμφανίζουν παραβατικη συμπεριφορά .
4. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό και μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα με λίγη καλή θέληση και πολιτική πρωτοβουλία.
5. Μείωση των ασφαλίστρων ανά μελίσσι. Έχει γίνει μια προσπάθεια από τις ασφαλιστικές να μειωθεί το ασφάλιστρο από τα 70 στα 53 ευρώ αλλά πάλι η αποζημίωση λόγω φυσικών καταστροφών δεν καλύπτεται σε ποσοστό 100%.
6. Ζητούν πρόσβαση στα δάση αλλά και στους παραδρόμους για την μεταφορά και την κάλυψη αγροτικών εκτάσεων με τα μελίσσια .
Εν κατακλείδι, είναι καθήκον και ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τον καταναλωτή και την υγεία του από αμφιβόλου ποιότητας μέλια, αλλά και να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια που παρατηρείται στον κλάδο.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων μετά τις πλημμύρες –
-η εξαίρεση των Β. Σποράδων από την επιπλέον επιδότηση

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων Θεσσαλίας αναλύει τα προβλήματα, που μεγάλωσαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει:
«Μετά τις πλημμύρες του «Daniel” και «Elias” συστάθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας με τη συμμετοχή των 4 πόλεων της περιοχής, αλλά και με τη συμμετοχή της Λαμίας συντονιστική επιτροπή, η οποία συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο. Σε εκείνη τη συνάντηση δόθηκε η υπόσχεση από το υπουργείο για επιδότηση μέσω ΕΛΓΑ 84 ευρώ ανά μελίσσι που καταστράφηκε εξαιτίας των πλημμυρών. Τελικά η απόφαση μιλά για 75 ευρώ ανά μελίσσι και περίπου 37,50 ευρώ για όσα μελίσσια χάθηκαν στις λάσπες ή δεν βρέθηκαν ποτέ. Για κάποια μελίσσια δόθηκε προκαταβολή 60 ευρώ και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος των ελέγχων από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΛΓΑ».
Μας εντάσσει στο μέτρο 3.1, λέει ο κ. Κατσαρός, που μιλά για την αντικατάσταση των κυψελών στο 10% για όσους επλήγησαν αυτό το μέτρο και ανεβάζει το ποσοστό 50%. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν είναι δίκαιο, καθώς όσοι είχαν λίγα μελίσσια και επιδοτούνται για 50%, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κερδίζουν περισσότερο από άλλους.
Κερδίσαμε μέσα από πιέσεις επίσης τονίζει, την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τις μετακινήσεις μας στο διπλάσιο.
Τονίζεται επίσης το γεγονός πως αυτή τη στιγμή το Ηλεκτρονικό Μητρώο που τηρείται για τη υποχρέωση όλων των μελισσοκόμων έχει σταματήσει στο 2022 και δεν συμπεριλαμβάνει το 2023, γεγονός θετικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι για κάθε απώλεια μελισσιού υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης και αφαίρεσης του από το Μητρώο.
Επιπλέον μέτρο που πέτυχε η επιτροπή είναι να συμπεριλαμβάνεται στην επιπλέον επιδότηση ποσού 15 ευρώ και ο Έβρος, ο Δομοκός και η Βόρεια Εύβοια, αλλά και η Ρόδος που κάηκαν το καλοκαίρι, αλλά εξαιρέθηκαν οι Β. Σποράδες με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε αυτά τα νησιά. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, είναι άδικο διότι επλήγησαν σημαντικά η Αλόννησος και η Σκιάθος και θα έπρεπε να επιδοτηθούν και αυτά με αυτό το επίδομα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση.
Βασικό αίτημα του κλάδου είναι να ενταχθούν στο 5.2 για επιπλέον επιδότηση για τη δημιουργία μελισσιών δίνοντας επιδότηση 60 ευρώ. Όμως εάν κάποιος δεν έχει κεφάλαιο θα πρέπει να απευθυνθεί στο τραπεζικό σύστημα για δανεισμό με ένα σχετικά μικρό επιτόκιο 6% που θεωρείται μια επώδυνη λύση, διότι η επιδότηση θα δοθεί με καθυστέρηση και στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να καταβάλλονται οι τόκοι και οι δόσεις των δανείων. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έπρεπε να έχει ανοίξει από την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει.

Share
Ετικέτες: ελληνοποιήσεις

Πρόσφατα άρθρα

H διαδικασία της εισαγωγής μαθητών στο 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 22 Μαρτίου2024. Η δοκιμασία δεξιοτήτων…

16 Μαρτίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ

Τη λατρευτή μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ Ετών 93 που πέθανε,…

16 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΑΠΑΛΟΥ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού…

16 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και…

16 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΚΟΤΖΑΓΙΩΤΗ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού…

16 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΩΑΝΝΑΣ ΑΡΧΟΛΕΚΑ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια της πολυαγαπημένης μας κόρης, συζύγου, μητέρας, αδελφής…

16 Μαρτίου 2024