Πολιτισμός

Η «Μποστική» παρωδία στο Θερινό Θέατρο Ν. Ιωνίας

Η καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία, σε συνεργασία με την PeopleEntertainmentGroup, παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά, σε μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την ανατρεπτική σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια» που έχουν ήδη παρακολουθήσει χιλιάδες θεατές, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.
Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η Monika.
Η «Μποστική» παρωδία, που ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, παρουσιάζεται στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, στις 21 Ιουλίου, στις 21.15.
Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας δεν ενσαρκώνει γυναίκα, αλλά ο εξαίρετος και βραβευμένος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου πλαισιωμένος από έναν θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς: Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Γιάννη Καλατζόπουλο, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νικορέστη Χανιωτάκη, Γιάννη Δρακόπουλο, Άννα Φιλιππάκη, Γεράσιμο Σκαφίδα, Άννα Κλάδη και τον Γιάννη Μαθέ στη μουσική διδασκαλία / ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων.
Η παράσταση φιλοδοξεί, με τη σύγχρονη ματιά που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Υπόθεση: Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσονα, που την κεράτωνε από πάνω με μία καλόγρια!
Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Σφάζει όποιον βρει μπροστά της!
Απ’ το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε τον στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με τη μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια – μέχρι δακρύων από τα γέλια – κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».
Διανομή: Μήδεια-Μάκης Παπαδημητρίου, Οιδίποδας-Κώστας Τριανταφυλλόπουλος / Γιάννης Καλατζόπουλος, Ευριπίδης-Γιάννης Δρακόπουλος, Καλόγρια Πόλυ-Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ιάσων-Νικορέστης Χανιωτάκης, Τροφός-Γεράσιμος Σκαφίδας, Αντιγόνη-Άννα Φιλιππάκη, Ψαράς / Εξάγγελος-Άννα Κλάδη.
Συντελεστές: Διασκευή – απόδοση στίχων – σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης, πρωτότυπη μουσική: Monika, σκηνικά: Αρετή Μουστάκα, βοηθός σκηνογράφου: Έμιλυ Ονησιφόρου, κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου, βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Φέξη, χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα.
Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Μουσική διδασκαλία, προσαρμογή και ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο: Γιάννης Μαθές, φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ, διεύθυνση και οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου, παραγωγή: Μυθωδία – PeopleEntertainmentGroup, social media marketing: Social Experience, επικοινωνία – προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 18€, μειωμένο: 14€ (φοιτητικό, άνεργων, ΑμεΑ), προπώληση 14€.

Share
Ετικέτες: Μποστικήπαρωδία

Πρόσφατα άρθρα

Νταής μοτοτσικλετιστής έβρισε και γρονθοκόπησε με μανία αστυνομικό

Άγριο επεισόδιο σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τον ξυλοδαρμό ενός αστυνομικού. Δράστης της επίθεσης…

28 Δεκεμβρίου 2023

Σεφ πεντάστερου ξενοδοχείου απολύθηκε για εξευτελιστικό καψόνι

Ένας βραβευμένος σεφ πολυτελούς ξενοδοχείου του Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, απολύθηκε έπειτα από ένα «ανησυχητικό…

28 Δεκεμβρίου 2023

«Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παιδιά μου να θρηνήσω πρώτα» – Συγκλονίζει η μητέρα των δύο αδελφών

Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση δολοφονίας του 16χρονου μαθητή στη Νέα Σμύρνη. Ο 18χρονος αδελφός…

28 Δεκεμβρίου 2023

Politico: Οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική στον πόλεμο της Ουκρανίας – Θέλουν συνομιλίες και συμφωνία με τη Ρωσία

Αλλάζει η στάση της Δύσης για την Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αλλά…

28 Δεκεμβρίου 2023

Αρκούδα παγιδεύτηκε για μία εβδομάδα σε παράνομη συρμάτινη θηλιά στην Αλβανία – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Παγιδευμένη σε παράνομη θηλιά σε ορεινή περιοχή του Πόγραδετς ήταν επί περίπου μία εβδομάδα –…

28 Δεκεμβρίου 2023

Έκρυψε η CIA πληροφορίες για την προέλευση της Covid; Η μαρτυρία και η αγωγή

Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο σήριαλ των συνωμοσιολογικών καταγγελιών για απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης…

28 Δεκεμβρίου 2023