Πολιτισμός

Η «Μποστική» παρωδία στο Θερινό Θέατρο Ν. Ιωνίας

Η καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία, σε συνεργασία με την PeopleEntertainmentGroup, παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά, σε μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την ανατρεπτική σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια» που έχουν ήδη παρακολουθήσει χιλιάδες θεατές, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.
Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η Monika.
Η «Μποστική» παρωδία, που ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, παρουσιάζεται στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, στις 21 Ιουλίου, στις 21.15.
Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας δεν ενσαρκώνει γυναίκα, αλλά ο εξαίρετος και βραβευμένος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου πλαισιωμένος από έναν θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς: Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Γιάννη Καλατζόπουλο, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νικορέστη Χανιωτάκη, Γιάννη Δρακόπουλο, Άννα Φιλιππάκη, Γεράσιμο Σκαφίδα, Άννα Κλάδη και τον Γιάννη Μαθέ στη μουσική διδασκαλία / ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων.
Η παράσταση φιλοδοξεί, με τη σύγχρονη ματιά που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Υπόθεση: Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσονα, που την κεράτωνε από πάνω με μία καλόγρια!
Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Σφάζει όποιον βρει μπροστά της!
Απ’ το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε τον στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με τη μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια – μέχρι δακρύων από τα γέλια – κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».
Διανομή: Μήδεια-Μάκης Παπαδημητρίου, Οιδίποδας-Κώστας Τριανταφυλλόπουλος / Γιάννης Καλατζόπουλος, Ευριπίδης-Γιάννης Δρακόπουλος, Καλόγρια Πόλυ-Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ιάσων-Νικορέστης Χανιωτάκης, Τροφός-Γεράσιμος Σκαφίδας, Αντιγόνη-Άννα Φιλιππάκη, Ψαράς / Εξάγγελος-Άννα Κλάδη.
Συντελεστές: Διασκευή – απόδοση στίχων – σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης, πρωτότυπη μουσική: Monika, σκηνικά: Αρετή Μουστάκα, βοηθός σκηνογράφου: Έμιλυ Ονησιφόρου, κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου, βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Φέξη, χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα.
Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Μουσική διδασκαλία, προσαρμογή και ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο: Γιάννης Μαθές, φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ, διεύθυνση και οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου, παραγωγή: Μυθωδία – PeopleEntertainmentGroup, social media marketing: Social Experience, επικοινωνία – προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 18€, μειωμένο: 14€ (φοιτητικό, άνεργων, ΑμεΑ), προπώληση 14€.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το