Τοπικά

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια κατάληψη στο Τμήμα Γεωπονίας

Δύο μήνες σχεδόν μετρούν πλέον οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια της χώρας, ως μέτρο αντίδρασης των φοιτητών στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Οργασμός» γενικών συνελεύσεων, αποφάσεων, διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων από την πλευρά των φοιτητών, που δεν έχουν άλλο μέτρο αντίδρασης από αυτόν. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων, για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση, και το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την προηγούμενη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη γενική συνέλευση των φοιτητών, με μεγαλύτερη απαρτία, όπου ψηφίστηκε η συνέχιση της κατάληψης για δεύτερη εβδομάδα, με ψήφους 75-30. Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί και στο τμήμα Ιχθυολογίας, ώστε να αποφασιστεί εάν θα ξεκινήσουν κι εκεί κατάληψη.
Οι φοιτητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και αφορά στη νομοθεσία περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Ήδη, οι δύο πρώτες νίκες για τους φοιτητές, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, έχουν επιτευχθεί, αφού το νομοσχέδιο που επρόκειτο να κατατεθεί τον περασμένο Ιανουάριο, τελικά μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια για τις 8 Μαρτίου.

«Οι καταλήψεις δουλεύουν, ασκούν πίεση» λέει στη «Θ» κ. Μάριος Ψιλόπουλος, φοιτητής στο τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ. και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου. «Δεν είναι ότι απλά… υπάρχουμε. Γίνεται δουλειά», προσθέτει, παραδέχεται, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο με τους φοιτητές, όπως και οι πρυτανικές Αρχές, παρ’ όλο που οι ίδιοι το έχουν ζητήσει. «Εμείς εκφράζουμε πόσο κακό θα κάνει στη δημόσια Παιδεία το νομοσχέδιο, όμως, δυστυχώς η δική μας άποψη φαίνεται να είναι μείζονος σημασίας», σημειώνει.
Παρ’ όλα αυτά, οι φοιτητές δεν πτοούνται. Διοργανώνουν καταλήψεις, πορείες, συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και δράσεις, όπως αυτή που πραγματοποίησαν στις 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της θλιβερής επετείου από τον ένα χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών, όπου έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι. Οι φοιτητές της Γεωπονίας ανήρτησαν πανό στην πεζογέφυρα, όπου αναγραφόταν: «Στείλε όταν φτάσεις – δεν έφτασε ποτέ. Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

Στο «γιατί» που προκύπτει και τι έχουν να κερδίσουν, ο κ. Ψιλόπουλος σημειώνει: «Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η λαϊκή οικογένεια στο θέμα του σπιτιού και των διδάκτρων. Επίσης, θα υποβαθμιστούν τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών». «Εμείς ρωτάμε γιατί να υπάρχουν τα ιδιωτικά; Θέλουν εταιρείες να μπουν στα πανεπιστήμια, να βγάλουν κέρδος από την Παιδεία. Την ίδια ώρα, υπάρχουν τόσα προβλήματα στην κοινωνία, με την υγεία, τα νοσοκομεία, τη μέριμνα, τις φοιτητικές εστίες. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν μόνο 40 δωμάτια για τους πρωτοετείς, που κι εκεί τα κριτήρια για να μπει κάποιος είναι πολύ αυστηρά», συνεχίζει.
Τι πρέπει να γίνει; «Να αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, ώστε να προσφέρει πραγματικά δωρεάν παιδεία. Να δημιουργηθούν σωστές υποδομές. Για παράδειγμα, εδώ στη Γεωπονία, υπάρχουν τρύπια ταβάνια, αίθουσες εκτός λειτουργίας, ζημιές από τις πλημμύρες για τις οποίες υποσχέθηκαν αποκατάσταση, όμως, μέχρι τώρα δεν έχει έρθει κανένα κονδύλι», αναφέρει ο κ. Ψιλόπουλος.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο»
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου, κι αφού έχει προηγηθεί 10ήμερη διαβούλευση, στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν 1.506 σχόλια. Το τελικό κείμενο θα περιέχει πάνω από 200 άρθρα.
«Μέχρι την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Η ψήφιση δεν θα μας βρει αδρανείς» δηλώνει ο κ. Ψιλόπουλος, προσθέτοντας πως «όταν και αν ψηφιστεί, θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε».

Πώς αντιδρούν οι φοιτητές
Κι αν ο αγώνας των Συλλόγων δίνεται εδώ και δύο μήνες σχεδόν, αφορά άραγε το σύνολο των φοιτητών; Για το τμήμα Γεωπονίας, ο κ. Μάριος Ψιλόπουλος αναφέρει: «Υπάρχουν φοιτητές που είναι κατά του νομοσχεδίου και μένουν σε αυτό, χωρίς να κινητοποιούνται. Κάποιοι λίγοι είναι υπέρ. Άλλοι φοιτητές έρχονται στις συνελεύσεις, αλλά δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, βλέπουμε να υπάρχει κινητικότητα κι εμείς προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Βλέπουν πια και οι ίδιοι ότι κάτι πάει να γίνει και στο δικό μας Τμήμα». Να σημειωθεί ότι η κατάληψη στη Γεωπονία είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γίνει μέχρι τώρα στη συγκεκριμένη σχολή, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να γίνει γενική συνέλευση αυτή τη φορά στο τμήμα Ιχθυολογίας, ώστε να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχει στην κατάληψη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το