Τοπικά

Πώς θα ανοίξουν πάνω από 200.000 κλειστά σπίτια

Σε πάνω από 200.000 ανέρχονται τα κλειστά σπίτια στα αστικά κέντρα, τα οποία αν άνοιγαν για τη μακροχρόνια μίσθωση, θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, αλλά και στη μείωση των τιμών των ενοικίων.
Πριν λίγες μέρες στον Βόλο βρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) Ακινήτων, κ. Στράτος Παραδιάς, στο πλαίσιο ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με τον τοπικό σύλλογο ιδιοκτητών ακινήτων.
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει καταθέσει πρόταση στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών των ενοικίων. Ο κ. Παραδιάς τόνισε πως «έχουμε μια ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά σπιτιών που διαρκώς μειώνεται και στη ζήτηση. Η προσφορά μειώνεται, γιατί τα παλιά σπίτια χρειάζονται ανακαινίσεις για να μπουν στην αγορά. Πρέπει δηλαδή οι ιδιοκτήτες που είναι κάποιοι σε μεγάλη ηλικία να διαθέσουν ένα κεφάλαιο το οποίο η ελληνική οικογένεια μπορεί να μην το διαθέτει. Επίσης η φορολογία εισοδήματος αποτελεί έναν φραγμό. Εμείς έχουμε προτείνει μια λύση που θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος και η οποία άνετα μπορεί δημοσιονομικά να υποστηριχτεί από το κράτος. Προτείνουμε, λοιπόν σπίτια που το 2023 ήταν κλειστά για οποιοδήποτε λόγο, να ανοίξουν ξανά και να δοθούν σε μακροχρόνια μίσθωση, με την προϋπόθεση ότι για τρία χρόνια που είναι και ο ελάχιστος χρόνος μίσθωσης να μην φορολογηθούν. Τα σπίτια αυτά που ήταν κλειστά το 2023, το πιθανότερο είναι πως το 90-95% αυτών των σπιτιών θα είναι κλειστά και το 2024, το 2025 και το 2026. Επίσης την τριετία την προτείνουμε, γιατί η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης κύριας κατοικίας είναι για τρία χρόνια, ενώ και τα κυβερνητικά μέτρα για τη στέγη για να αποδώσουν θέλουν τρία χρόνια. Προτείνουμε λοιπόν μια δράση άμεσης επίδρασης».

Όσοι θέλουν να φύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση
Ο κ. Παραδιάς προτείνει ακόμη μία δράση αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης. Πιο συγκεκριμένα λέει πως «το 30% όσων ιδιοκτητών επέλεξαν τη βραχυχρόνια μίσθωση, δεν τα πήγαν καθόλου καλά. Κοινώς την πάτησαν είτε γιατί επένδυσαν σε ένα σπίτι που είναι σε λάθος σημείο είτε επένδυσαν οι λάθος άνθρωποι που δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση στην οποία πρέπει να είναι κάποιος σε θέση μάχης διαρκώς, καλύπτοντας τις ανάγκες του κάθε φιλοξενούμενου. Υπάρχουν, λοιπόν, ιδιοκτήτες που θέλουν να φύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση, οπότε και γι’ αυτούς μπορεί να υπάρχει φορολογική απαλλαγή τριών ετών. Μάλιστα πρόκειται για σπίτια που ανακαινίστηκαν για να ενταχθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση».
Ο ίδιος σημείωσε πως «τα κλειστά σπίτια που μας ενδιαφέρουν για μίσθωση και είναι στα αστικά κέντρα ανέρχονται στα 200.000-250.000 και με την πρότασή μας μπορούν να ανοίξουν γρήγορα. Μέσα σε ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν στην αγορά πολλά σπίτια που τώρα είναι κλειστά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα θελήσουν να τα ανοίξουν επωφελούμενοι από την απαλλαγή φορολογίας. Οι κυβερνώντες μελετούν την πρότασή μας, η οποία χρειάζεται μια τροπολογία για να υλοποιηθεί. Ούτε θα χρειαστεί το κράτος να βρει κονδύλια, απλώς θα χαρίσει χρήματα τα οποία βέβαια ποτέ δεν θα λάμβανε, αφού τα σπίτια είναι κλειστά».

Υψηλότερο κίνητρο για την ασφάλιση
Ο κ. Παραδιάς αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ λέγοντας πως από το 2019 μειώθηκε. Ωστόσο μειώθηκαν τα ποσά του ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες και μεγάλωσαν για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Για παράδειγμα, ένας που πλήρωνε προ 2019 200 ευρώ τον χρόνο για ΕΝΦΙΑ, τώρα πληρώνει περίπου 150 ευρώ. Όμως, επειδή αυτοί είναι πολλοί, και για να διατηρηθεί αδιατάρακτο το ποσό που εισπράττεται κάθε χρόνο από το κράτος, επιβαρύνθηκαν οικονομικά αυτοί που έχουν πολλά σπίτια. Δηλαδή κάποιος που πλήρωνε 2.000 ευρώ, τώρα πληρώνει ίσως και 3.000 ευρώ. Βέβαια, όποιος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν σημαίνει ότι έχει και πολλά έσοδα. Κατά κανόνα οι μεγάλες ακίνητες περιουσίες είναι απρόσοδες, σε έναν βαθμό ανενεργές. Και αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση. Κάποιοι εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, σε άλλους ασκήθηκε ποινική δίωξη, ενώ τους έγινε και κατάσχεση λογαριασμών. Κοινώς υπέφεραν από αυτή την ιστορία».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει λογική σχέση με το ποσό που επιβάλει και την ικανότητα του ιδιοκτήτη να πληρώσει. Είναι διαφορετικός δηλαδή από τον φόρο εισοδήματος, όπου φορολογείται κάποιος για όσα έχει εισόδημα.
Μάλιστα σχολίασε για την ασφάλιση κτηρίων και την περαιτέρω μείωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως αυτή η μείωση είναι αρκετή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την ασφάλιση των κτηρίων, αλλά δεν είναι αρκετή για να φέρει καινούριο κόσμο στην ασφάλιση. Αν η μείωση του φόρου ήταν στο 30-40%, τότε θα αποτελούσε ουσιαστικό κίνητρο για να στραφεί πολύς κόσμος στην ασφάλιση των σπιτιών.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το