Τοπικά

Η Φαίη Τζανετουλάκου και ο Β. Ψαθάς με τον Κ. Ματσιόλη – Προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τις ανάγκες του φαρμακευτικού κλάδου

Η υποψήφια βουλεύτρια του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Φαίη Τζανετουλάκου μαζί με τον υποψήφιο βουλευτή, Βασίλη Ψαθά, και μέλη του κόμματος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνο Ματσιόλη και αντάλλαξαν απόψεις για τις ανάγκες του φαρμακευτικού κλάδου.
Από τη μεριά του Συλλόγου επισημάνθηκε ότι οι φαρμακοποιοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους που άπτονται της κοινωνικής φροντίδας- όπως είδαμε και στην πρόσφατη πανδημία – χωρίς να αναγνωρίζεται αυτή τους η πολυεπίπεδη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης η απελευθέρωση του επαγγέλματος, η καταστρατήγηση του ωραρίου και οι διαφορές στις τιμές των συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων όπως και η έλλειψή τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο.
Από την μεριά του το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη αναφέρθηκε σε αυτή την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων της οποίας η αιτία αποδίδεται στις φαρμακαποθήκες οι οποίες αγοράζουν τα φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες και τα εξάγουν στην Ευρώπη καθώς εκεί στοιχίζουν παραπάνω. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που το φάρμακο πουλιέται πιο φτηνά, αλλά ταυτόχρονα βάσει της τιμής που θα δοθεί εδώ καθορίζεται η τιμή άλλων κρατών. Τονίστηκε ότι ο έλεγχος για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς στηρίζεται στα στοιχεία που παρέχει ιδιωτική εταιρεία, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται τα στοιχεία αυτά από την ΗΔΙΚΑ, ως πιο αξιόπιστη πηγή. Ακόμη, υπάρχει καθυστέρηση στην έγκριση και εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων λόγω γραφειοκρατίας. Το ΜέΡΑ25 προτείνει:
Πάγια λύση στο ζήτημα της έλλειψης βασικών φαρμάκων με την υποχρέωση αύξησης του διατηρούμενου στοκ, αυστηροποίηση της νομοθεσίας κάλυψης κατά προτεραιότητα των αναγκών των Ελλήνων ασφαλισμένων με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.
Απλούστευση διαδικασιών εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων.
Επανεξέταση προς μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε συνδυασμό με αυστηροποίηση του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης και την καθολική ενεργοποίηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στην κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ, θέσπιση διαρκούς διαδικασίας επαναξιολόγησης και επικαιροποίηση του καταλόγου τους, επιστημονική αξιολόγηση των διαφημίσεων προς το κοινό, πλαίσιο ελέγχου των ηλεκτρονικών πωλήσεων, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια και τη διόρθωση στρεβλώσεων.
Επανασύσταση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών φαρμάκων, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης προς κάλυψη απρόβλεπτων έκτακτων αναγκών (π.χ. πανδημία). Ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ). Στόχος είναι να καλύπτουν τις ανάγκες σε βασικά φάρμακα, όπως και να λειτουργούν ως εξυγιαντικοί παρεμβατικοί μοχλοί σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τιμολόγησης, ποιοτικού ελέγχου και επάρκειας των αναγκαίων φαρμάκων. Εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής στα φάρμακα, που θα στηρίζεται στον έλεγχο του πραγματικού κόστους παραγωγής, και των αυθαίρετων ανατιμήσεων ή υπερ-υποτιμολογήσεων των πολυεθνικών.
Και κυρίως προστασία και στήριξη των φαρμακείων στο πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προτείνει το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το