Τοπικά

Η ΔΑΣ ΟΤΑ για την Υπηρεσία Καθαριότητας στο Δήμο Βόλου

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας για την Υπηρεσία Καθαριότητας στο Δήμο Βόλου και αναφέρει:

¨Οι άθλιες συνθήκες εργασίας στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου και η απαράδεκτη, προσβλητική και χυδαία συμπεριφορά του Διευθυντή της προς τους εργαζόμενους δεν έχουν τελειωμό, με την στήριξη της Δημοτικής Αρχής και παρά τις αλλαγές στην αντιδημαρχία Καθαριότητας.

Ας μαζευτούν! Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε υποζύγια. Οι τραμπουκισμοί δεν πιάνουν σε ανθρώπους που από τα χαράματα κάθε μέρα, με κρύο, χιονιά, πλημμύρες ή καύσωνες βρίσκονται πάντα στα πόστα τους, δίνοντας όλες τις σωματικές τους δυνάμεις, την ψυχή τους την ίδια, για να κρατήσουν όρθιες τις λαϊκές γειτονιές της πόλης, το κέντρο και τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου, να τις ξελασπώσουν από αυτούς που τις άφησαν ανοχύρωτες για χρόνια ολόκληρα. Και αυτό την ώρα που η Υπηρεσία Καθαριότητας «στενάζει» από τις μεγάλες ελλείψεις αναγκαίου προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, που οδηγούν στην εντατικοποίηση της δουλειάς και σε εργατικά ατυχήματα.

Τι να πρωτοπιάσει κανείς;
Τις καθημερινές προσβολές προς τους διοικητικούς υπαλλήλους της Καθαριότητας από τον Διευθυντή, την υποτίμηση της δουλειάς τους με τα λεγόμενα του ότι δεν είναι μάχιμοι εργαζόμενοι και το κόψιμο των υπερωριών, που φέρνουν στα όρια της απόγνωσης συναδέλφους με πολύχρονη εμπειρία στην δουλειά και μεγάλες προσωπικές αντοχές; Η αφόρητη πίεση δεν περιορίζεται στους συγκεκριμένους συναδέλφους, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα τμήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Το ότι οφείλονται ακόμη υπερωρίες στους ΙΔΑΧ της Καθαριότητας (συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων – συνοδοί, εργατοτεχνίτες, κτλ) και, με την πρόφαση των ορίων του νόμου, δεν δόθηκαν ακόμα υπερωρίες στους εργαζόμενους της Πολιτικής Προστασίας, που την εποχή των πυρκαγιών δούλευαν 24ωρα δίχως σταματημό; Φυσικά την ίδια στιγμή ο δερβέναγας – Διευθυντής εγκρίνει για τον εαυτό του υπερωρίες, γιατί «δουλεύει πολύ».

Ή να μιλήσουμε για τους συναδέλφους του Τμήματος Οδοκαθαρισμού (12 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες) που καθαρίζουν με τις σκούπες όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και που, για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, βρίσκονται κυριολεκτικά πεταμένοι στο δρόμο; Κάθε χάραμα μαζεύονται στην παραλία του Βόλου, έξω από το κτίριο Παπαστράτου, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δουλειά τους, σήμερα με παγωνιά – αύριο με καύσωνα, κουβαλώντας τις σκούπες και τις σακούλες τους, δίχως έναν εσωτερικό χώρο για να αλλάξουν τα ρούχα τους ή για τις στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής. Τα δε καροτσάκια τους τα αφήνουν μετά το τέλος της δουλειάς σε διάφορα σημεία του κέντρου, «ασφαλίζοντας» τα πάνω σε στύλους. Η «σύγχρονη» Ελλάδα του 21ου αιώνα, με τον εργαζόμενο – λάστιχο, σε όλο της το «μεγαλείο»!

Ως εδώ και μη παρέκει! Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, έχει την ευθύνη να πάρει άμεσα, από αύριο κιόλας, όλα τα αναγκαία μέτρα. Καμία δικαιολογία δεν χωρά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θρηνήσουμε θύματα ανάμεσα στους συναδέλφους μας. Ήδη τον περασμένο Οκτώβρη είχαμε καταγγείλει ότι ένας από τους συναδέλφους στην Υπηρεσία Καθαριότητας, με εγχείριση καρδιάς, αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο εξαιτίας της συνεχούς πίεσης. Κάποιοι όμως δεν πήραν τότε το μάθημα τους, συνέχισαν και συνεχίζουν στην ίδια ρότα. Στα μάτια των εργαζομένων είναι και θα είναι υπόλογοι για οτιδήποτε συμβεί¨.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παντελής Τουτουντζής: Στη Γερμανία αν κάποιος σε πει που… έχει πρόστιμο, εδώ τους χειροκροτάνε

Ο Παντελής Τουτουντζής μίλησε για την οικογένειά του ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και θυμήθηκε…

26 Ιανουαρίου 2024

Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον ναό Αγίου Νικολάου

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου θα λειτουργήσει την Κυριακή 28/1 ο Μητροπολίτης Δημητριάδος…

26 Ιανουαρίου 2024

Στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το “Intensive Course in Sport and Exercise Psychology-2024

Στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2024, θα…

26 Ιανουαρίου 2024

Φούρνος Βενέτη: Έχουμε δικό μας πίνακα και δική μας παροχή ρεύματος από την πρώτη ημέρα λειτουργίας

Ο Φούρνος Βενέτη εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα όσα έχουν δημοσιευθεί σε μέρος του εντύπου και…

26 Ιανουαρίου 2024

40 χρόνια παρουσίας του Χορευτικού Ομίλου Άνω Λεχωνίων

  Ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του το Σάββατο 19 Ιανουαρίου,…

26 Ιανουαρίου 2024

Δόθηκε η παράταση στην προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων και εκπρόθεσμων δηλώσεων του Κτηματολογίου

Θετικά απάντησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο αίτημα που…

26 Ιανουαρίου 2024