Παραπολιτικά

Η αξία κάποιων ονομάτων

 

Του
Γ. Καπουρνιώτη

H νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, η τρίτη για την οποία υπάρχει ένδειξη ποσοτήτων ανεβάζοντας τα συνολικά αποθέματα υδρογονανθράκων στα 12-15 τρισ. κυβικά πόδια, αποτελεί αναμφίβολα μία ευνοϊκή συγκυρία μεσούσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
H νέα ανακάλυψη της κοινοπραξίας Eni-TotalEnergies με την επωνυμία «Κρόνος» στο Τεμάχιο 6, καλλιεργεί νέες δυναμικές για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν ολίγοις, όσο περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου ανακαλύπτονται, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για τη βιώσιμη αξιοποίησή τους. Η ανακάλυψη στον στόχο «Κρόνος-1» ήλθε σε μία εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για εξεύρεση νέων πηγών φυσικού αερίου για να απαλύνουν τις συνέπειες της οξείας ενεργειακής κρίσης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Τώρα, ως γνωστόν, ο Κρόνος, κατά τη μυθολογία, τρώει τα παιδιά του. Ήταν ο αρχηγός των πρώτων Τιτάνων, απόγονων του Ουρανού και της Γαίας, που, αφού πρώτα νίκησε τον πατέρα του, κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της μυθικής «χρυσής εποχής», μέχρι που νικήθηκε από τον δικό του γιο, τον Δία. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον ότι στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακοίνωσε η ιταλογαλλική κοινοπραξία στο κυπριακό οικόπεδο 6, έτυχε το όνομα «Cronus». Αν στην Κύπρο με το όνομα θέλουν να πουν κάτι, θα ήταν πιο εύστοχο να ονόμαζαν το κοίτασμα «Δίας». Αλλά μάλλον δεν θέλουν να πουν τίποτα… Απλώς ακούγεται ωραία.
Στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως, δεν θα του αρέσει καθόλου. Ούτε αυτό ούτε τα 70 δισ. κυβικά μέτρα αερίου εξαιρετικής ποιότητας που ανακοίνωσε η Eni-TotalEnergies ούτε επίσης η εκτίμηση ότι το κοίτασμα είναι ένα γιγαντιαίο κοίτασμα – άποψη του κ. Μπαλτζώη – που θεωρείται κολοσσιαίο και θα βοηθήσει την Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Στον Τούρκο Πρόεδρο αρέσει ο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, γιατί υπήρξε θεμελιωτής της συμμαχίας με τη Γερμανία, μέγας σφαγέας των Αρμενίων, αλλά και μεταρρυθμιστής, που έφερε τα προσωνύμια «Μέγας Χαν», αλλά και «Ερυθρός Σουλτάνος» ή ο «Αιμοσταγής Σουλτάνος». Του αρέσει επειδή θεωρεί τη Δημοκρατία της Τουρκίας συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Η ιστορία δεν είναι μόνον το παρελθόν ενός λαού, αλλά κι η πυξίδα για το μέλλον του», λέει. Κι όπως ο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, επέρριπτε στη Δύση ο,τιδήποτε θεωρούσε ότι έβλαπτε τη χώρα του, έτσι κι ο Τούρκος Πρόεδρος ξιφουλκεί με κάθε ευκαιρία κατά των «ξένων» δυνάμεων. Δεν είναι τυχαίο πως, καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από το θάνατό του, έδωσε αυτό το όνομα στο νέο τουρκικό ερευνητικό πλωτό γεωτρύπανο για να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο. Επομένως, και η εμφάνιση του Αβδούλ Χαμίτ Χαν δεν είναι τυχαία από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν, μια κυβέρνηση που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και βασίζεται στη διάβρωση των κοσμικών, δημοκρατικών αρχών.
Τελικά, η κοινοπραξία πρόλαβε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του έδωσε και μία έμπρακτη απάντηση σε μία πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση, όταν είπε ότι όταν το «Αbdulhamid Han» βρει φυσικό αέριο θα αλλάξουν τα πάντα για την Τουρκία, η οποία, όπως έχει δηλώσει αμέτρητες φορές: «Θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς ούτε σφετεριζόμαστε τα δικαιώματα κανενός ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες. Ποτέ δεν επιτρέψαμε να καπηλευτούν κάτι που είναι δικό μας με βία ή απειλές. Βλέπουμε την ενέργεια όχι ως στοιχείο έντασης και σύγκρουση, αλλά ως το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες της περιοχής. Τα αποτελέσματα των επαφών μας, θα τα δούμε το επόμενο διάστημα. Ως χώρα, της οποίας τα περίχωρα είναι γεμάτα με πλούσιους πόρους υδρογονανθράκων, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτο ούτε λιθαράκι». Από τα λεγόμενά του όποιος φαντάζεται ότι ο Ερντογάν θα καθίσει βουβός απέναντι σε αυτή την εξέλιξη πρέπει να είναι εκτός πραγματικότητας!
Παρεμπιπτόντως, για την Τουρκία τα πράγματα γίνονται τώρα πολύ δύσκολα. Η ενεργειακή κρίση που έφερε στην Ευρώπη η εισβολή του Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν στην Ουκρανία ανέτρεψε τα πάντα. Αυτή τη στιγμή, η προστιθέμενη αξία ενός τέτοιου κοιτάσματος στα χέρια των Ιταλών και των Γάλλων, είναι κάτι σαν το Γκράαλ – πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο. Ίσως το Γκράαλ να μην υπήρξε ποτέ… Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πως η πραγματική δύναμή του είναι ακριβώς πως πρόκειται για ένα άδειο κύπελλο που ο καθένας μπορεί να το γεμίσει αν επιστρατεύσει την πίστη του. Μπορεί επομένως να το μετατρέψει σε σύμβολο του στόχου που επιθυμεί να επιτύχει που χωρίς υπερβολή, η Ευρώπη ευχαρίστως θα οργανώσει ακόμα και… σταυροφορίες για να το προστατεύσει. Είναι ο παράγοντας που μπορεί να αλλάξει, εκ νέου, τα πάντα.
Τώρα, όλοι προσεύχονται στο οικόπεδο 6, το οποίο γεννά αισιοδοξία σε Κύπρο και Ευρώπη. Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία; Το πιθανότερο είναι να απειλήσει την Κύπρο με τη λογική ότι δεν μπορεί να κλείνει συμφωνίες μόνη της, χωρίς τους Τουρκοκύπριους, γιατί αμφισβητήσεις επί των θαλασσίων ορίων υπό τη λογική της δικής της, δήθεν, συνδικαιοδοσίας δεν μπορεί να προβάλει. Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν πρέπει πλέον να εκπλαγούμε αν δούμε ξαφνικά, με καθυστέρηση μόλις… μισού αιώνα, την ΕΕ να γίνεται έξαλλη με την Άγκυρα που κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ιστορία έχει αρχίσει πια να γυρίζει…

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημήτρης Κόκοτας: Βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Ευχάριστα τα νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα, καθώς δυο μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και…

30 Μαΐου 2024

Στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας αερολέσχες και ραδιοερασιτέχνες – Επισημοποίηση της συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τις αερολέσχες και τους ραδιοερασιτέχνες της…

30 Μαΐου 2024

Διαδικτυακή διάλεξη «Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση: Εφαρμογές και Παραδείγματα»

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» σας προσκαλεί σε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης…

30 Μαΐου 2024

Φοιτήτριες/τές 4ου έτους του Π.Τ.Π.Ε. επιμορφώνονται στις πρώτες βοήθειες με την υποστήριξη του Ε.Ε.Σ. (Παράρτημα Βόλου)

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας…

30 Μαΐου 2024

“Προσέχω – Μαθαίνω – Νοιάζομαι” στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου παρευρέθηκαν στο χώρο του 10ου…

30 Μαΐου 2024