Τοπικά

Η 40χρονη ενεργή παρουσία της ΜΟΤΟΛΕΒ σε Βόλο και Μαγνησία, Ελλάδα και Ευρώπη

Το Φθινόπωρο του 1984 ιδρύεται η Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Βόλου, γνωστή στους περισσότερους, εντός και εκτός χώρας, ως ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. Είναι μια χρονική στιγμή που η θρυλούμενη ελευθερία των μοτοσυκλετιστών απειλούνταν. Η δημιουργία μιας τέτοιας Λέσχης στην Κεντρική Ελλάδα υπήρξε φυσική συνέπεια των πιέσεων και των παράλογων μέτρων, που κάθε μέρα όλο και περισσότερο, την εποχή εκείνη, υφίσταντο οι μοτοσυκλετιστές. Ένας παράλογος Κ.Ο.Κ. με υπερβολικές απαγορεύσεις και η μεροληπτική εφαρμογή του νόμου ήταν καθημερινό θέμα, αφού οι μοτοσυκλετιστές στη συνείδηση της κοινωνίας είχαν περιθωριοποιηθεί.
Να προσθέσουμε ότι η Πολιτεία ήδη από τότε επιβάρυνε παράλογα τη χρήση της μοτοσυκλέτας με τέλη, τεκμήρια κ.λπ.

Οι μοτοσυκλετιστικές παρέες μια χαρά υπήρχαν πριν από 40 χρόνια. Δεν είχαν ανάγκη από προέδρους και ταμίες, όμως εδώ τα πράγματα γίνονταν σοβαρά και η δημιουργία ενός νομικού προσώπου εκπροσώπησης με συγκεκριμένους σκοπούς ήταν αναγκαία. Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. ιδρύθηκε για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που δέχονταν οι μοτοσυκλετιστές μέσα από υπερβολικές και παράλογες απαγορεύσεις, ξεχασμένες ίσως σήμερα. Μπορεί αυτή να ήταν η αφορμή της ίδρυσής της, όμως ποτέ δεν υπήρξε εσωστρεφής ως Λέσχη και έδινε ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική διάσταση της παρουσίας της. Εκτός των άλλων, η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. πρόβαλε πάντα την αλήθεια ότι ο δικυκλιστής όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά λύνει προβλήματα σε μια πόλη, η οποία δεν σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί την κυκλοφορία τόσο μεγάλου αριθμού οχημάτων.
Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. είναι ένας φορέας πολιτών με σκοπούς, που αφορούν στη συγκοινωνιακή, περιηγητική, αθλητική, ψυχαγωγική, συνδικαλιστική, πολιτιστική, κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση της μοτοσυκλέτας.

Στη διαχρονική παρουσία και δράση της ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. περιλαμβάνονται ομάδες άμεσης βοήθειας, εκπαιδευτικά προγράμματα αναβατών, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία της πόλης, ενημερωτικές εκδόσεις, πανελλήνιες συγκεντρώσεις μοτοσυκλετιστών και πολλά άλλα.
Υπήρξαν δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας όπως η συμμετοχή της Λέσχης στο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των ανηλίκων κρατουμένων της Κασσαβέτειας. Η Λέσχη συνεργάστηκε τα έτη 1996 και 1997 με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον σκοπό αυτό.
Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. παρενέβη για να αρθούν περιορισμοί και επιλεκτικές απαγορεύσεις σε βάρος των μοτοσυκλετιστών (Καλά Νερά). Συμμετέχει στη Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας, ώστε να μεταφέρει την άποψη των μοτοσυκλετιστών στο γνωμοδοτικό όργανο του Δήμου. Μέσα στις επιτυχείς κυκλοφοριακές παρεμβάσεις της Λέσχης ήταν και η κάλυψη των σιδηροτροχιών εντός της πόλης. Να θυμίσουμε ότι αρκετά χρόνια πριν οι σιδηροτροχιές της οδού Δημητριάδος ήταν η μόνιμη παγίδα για τους ποδηλάτες και τους μοτοσυκλετιστές.
Οργάνωσε και συμμετείχε το 1996 με τη Νομαρχία Μαγνησίας, τον Δήμο Βόλου και την τοπική ΤΕΔΚ την υποδοχή της πορείας για την Κύπρο «Πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα». Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ήταν μέλος της ΜΟΤΟΛΕΒ.

Τα τελευταία χρόνια η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. στο πλαίσιο της εκπαίδευσης διοργανώνει με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας «Μοτοθέσις» της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικά προγράμματα προηγμένης οδήγησης για μοτοσυκλετιστές που αναζητούν βελτίωση της ασφάλειάς τους σε μετεκπαιδεύσεις. Μετά από πρόσκληση των Λυκείων παρουσιάζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών ηλικίας από 15 έως 17 ετών με τίτλο «Μοτοσυκλετώντας… χαίρομαι» στα σχολεία της Μαγνησίας.
Η γνώμη της ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. για τα κυκλοφοριακά ακούγεται συχνά σε ραδιοφωνικές εκπομπές ως παρέμβαση. Παλαιότερα ακούγονταν συστηματικά στη δική της εκπομπή. Συχνά ο τοπικός Τύπος φιλοξενεί άρθρα-παρεμβάσεις της ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. για κυκλοφοριακά θέματα με γνώμονα πάντα την κοινωνική συνοχή και τη λύση των προβλημάτων.
Μπορεί ο μοτοσυκλετιστής να ταξιδεύει συχνά μόνος ή με ελάχιστη συντροφιά, αλλά το ομαδικό ταξίδι είναι η κουλτούρα του μοτοσυκλετισμού, γι’ αυτό κάθε χρόνο η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. διοργανώνει μικρές ή μεγαλύτερες μοτοσυκλετιστικές αποδράσεις εντός και εκτός της χώρας.
Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. διοργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή αποτέλεσε το κύριο τμήμα της οργανωτικής ομάδας τεσσάρων Πανελληνίων Συγκεντρώσεων Μοτοσυκλετιστών:
• 10η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1991 (Κ. Γατζέα Πηλίου).
• 12η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1993 (Κ. Γατζέα Πηλίου).
• 15η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1996 (Στόμιο Λάρισας).
• 17η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών 1998 (Ηγουμενίτσα).

Επιπλέον, διοργάνωσε την Πανελλήνια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών Βουνού (Enduro) στην Πορταριά το 2003 και τη μοτοσυκλετιστική δράση με τίτλο «Μοτοσυγκέντρωση Κενταύρων». Η δράση άρχισε το 2000 στις κατασκηνώσεις Πορταριάς και συνεχίστηκε μέχρι το 2012 (Πλειάδες – Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου). Σκοπός της ετήσιας εκδήλωσης η ξενάγηση φίλων μοτοσυκλετιστών στις ομορφιές του Πηλίου.
Οι μοτοσυκλετιστές ήταν ανέκαθεν άνθρωποι του ταξιδιού και το είδος αυτό του τουρισμού ελάχιστα έχει προωθηθεί από τις αρχές του Νομού μας.
Η συμμετοχή στα εθνικά και ευρωπαϊκά δρώμενα υπήρξε πάντα αξιόλογη. Αποκορύφωμα υπήρξε η διοργάνωση της τελικής δοκιμασίας του προγράμματος Young Rider of the Year, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έτη 1999 και 2000 στον Βόλο.
Στον τομέα της αθλητικής δραστηριότητας η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. από την ίδρυσή της μέχρι και το 1993 σε ετήσια βάση διοργάνωνε έναν ή δύο αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εναλλακτικού ENDURO και του Επάθλου Βορείου Ελλάδος. Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. διοργάνωσε αγώνες μοτοσυκλέτας, ήτοι αγώνες εναλλακτικού Enduro, σιρκουί ταχύτητας στη ΒΙ.ΠΕ., αγώνες τύπου ΜΧ στο Σέσκλο κ.λπ.
Από το 2004 η ΜΟΤΟΛΕΒ συνέχισε την αθλητική της δράση ως μέλος της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. (Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας) διοργανώνοντας αγώνες των πρωταθλημάτων της.


Μέσα στις δράσεις της Λέσχης είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην μοναδική πίστα αγώνων της χώρας δηλ. στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.
Μοναδική επιτυχία έχουν οι αγώνες Scrable και TRIAL που διοργανώνει η ΜΟΤΟΛΕΒ με πρωτοφανή αριθμό συμμετοχών.
Στις αθλητικές δραστηριότητες της ΜΟΤΟΛΕΒ πρέπει να συμπεριληφθούν και η παρεχόμενη βοήθεια σε αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αγώνες ποδηλασίας, οι αγώνες Αυτοκινήτου «Rally Κένταυρος», η ανάβαση Πορταριάς, το Τρίαθλο, το Ποδηλατικό σιρκουί στο κέντρο της πόλης, οι αγώνες ορεινού ποδηλάτου (Mountain Bike) στην Πορταριά, ο ορεινός μαραθώνιος Πηλίου, η λαμπαδηδρομία, οι αγώνες DownHill κ.ά.
Οι εθελοντές της ΜΟΤΟΛΕΒ βρέθηκαν κοντά σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα όπως είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του παγκοσμίου δικτύου, το RED BULL DONKEY CROSS (Μακρυνίτσα, 2011).
Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. παρέχει στήριξη και βοήθεια στις Λέσχες της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. με τη συμμετοχή κριτών μας στους αγώνες που εκείνες διοργανώνουν.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την πρόταση της ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. για την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας, έχοντας την υποστήριξη 100 σχεδόν φίλων-συλλεκτών σπάνιων μοτοσυκλετών (στην Ελλάδα και το εξωτερικό). Η πρόταση ήταν πλήρης, είχε την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού όμως η πόλη μας δεν φάνηκε να θέλει κάτι τέτοιο.
Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. ήταν παρούσα στο Rock Festival της Ν. Ιωνίας το 2004 αφού κάθε νεανικό γεγονός είναι σημείο αναφοράς μας.
Στις δράσεις της ΜΟΤΟΛΕΒ πρέπει να προστεθούν η οργάνωση τράπεζας αίματος, η υποστήριξη Κοινωνικών Υπηρεσιών (κοινωνικό παντοπωλείο), η διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων Α’ βοηθειών.
Η Λέσχη λειτουργεί το εντευκτήριο μελών της όλο το χρόνο με τη μορφή αναψυκτηρίου εξοπλισμένου με T.V., Internet και Βιβλιοθήκη, στη διεύθυνση Φυτόκου 8, στον Βόλο.
Η ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β. πιστεύει ότι η εθελοντική, αφιλοκερδής και ανιδιοτελής συμμετοχή των πολιτών στα κοινά είναι ο κύριος και μοναδικός μοχλός αλλαγής όσων νοοτροπιών και νομοθεσιών οδηγούν την καθημερινότητά μας στην απελπισία. Ας θυμόμαστε ότι αν δεν έχεις να προσφέρεις στην κοινωνία που ζεις, δεν μπορείς να ζητάς από αυτή, τη θέση που σου ανήκει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Υεμένης: Στους 39 οι νεκροί μετανάστες – 150 οι αγνοούμενοι

Στους 39 αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος…

11 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 2χρονος που κινδύνευσε να πνιγεί – Το χρονικό

Παραμένει η αγωνία για την κατάσταση της υγείας του 2χρονου αγοριού που κινδύνευσε στη θάλασσα…

11 Ιουνίου 2024

Ισπανία: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Πάλμα δε Μαγιόρκα – Εικόνες χάους

Το νερό έπεφτε από το ταβάνι και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στους πλημμυρισμένους διαδρόμους στο αεροδρόμιο…

11 Ιουνίου 2024

High tech σκονάκι: Απαντούσε σε ερωτήσεις εισαγωγικών εξετάσεων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Τουρκία: Υποψήφιος σε εισαγωγικές εξετάσεις πανεπιστημίου, συνελήφθη αφού χρησιμοποιούσε αυτοσχέδια συσκευή,…

11 Ιουνίου 2024

Τζο Μπάιντεν: Ένοχος για οπλοκατοχή ο γιος του

Ένοχος κρίθηκε ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, Χάντερ για οπλοκατοχή από το ομοσπονδιακό…

11 Ιουνίου 2024

Αισθητός και στον Βόλο ο διπλός σεισμός στην Εύβοια

Αισθητός και στον Βόλο έγινε η διπλή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στα…

11 Ιουνίου 2024