Πολιτισμός

H Βολιώτισσα χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά “συναντά” τους Βορεάδες της στον καιρό της σύγχρονης Βαβέλ

Η Βολιώτισσα χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά με την ομάδα σύγχρονου χορού CREO παρουσιάζει από αύριο στο θέατρο Πόρτα την παράσταση «Βορεάδες». Το ερευνητικό χορογραφικό ιδίωμά της έκανε ξεχωριστή την Πωλίνα Κρεμαστά που όταν σπούδαζε ιατρική στα Ιωάννινα το 2003 έκανε την πρώτη της χορογραφική δουλειά.
Πρότυπό της υπήρξε ο δάσκαλός της Κώστας Παπαθανασίου στη Δημοτική Σχολή Χορού Βόλου.
Όπως λέει η ίδια, της αρέσουν οι άνθρωποι που μετατρέπουν τα καφενεία σε κοιτίδες πολιτισμού, παιδείας και διαλόγου.
Η παράσταση της Πωλίνας Κρεμαστά αποτελεί προϊόν της κινητικής έρευνας «απόγειος», η οποία επιχειρεί τη δημιουργία μιας νέας κινητικής πρότασης μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών και τη σύνδεσή τους με τον σύγχρονο χορό. Η έρευνα «απόγειος» διεξάγεται από το 2014 από τη χορογράφο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι Βορεάδες ήταν άνεμοι στην αρχαία ελληνική μυθολογία, που κατέρχονταν ορμητικοί απ’ τον αιθέρα και κυνηγούσαν τους δαίμονες ανέμους Άρπυιες. Το όνομα της παράστασης αποτελεί μια αναφορά στις περιοχές, από τις οποίες έχει εμπνευστεί η έρευνα, δηλαδή τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Η χορογράφος συνεχίζει την ονοματοδοσία της δουλειάς της εμπνευσμένη από τον αέρα, σε αντίστιξη με τη βασική συνθήκη της «απόγειου» κίνησης που ξεκινά από τη γη.


Οι «Βορεάδες» είναι για την ίδια η αποτύπωση μιας διαδικασίας συν-δημιουργίας, μια προσπάθεια ποίησης στο μαζί. Οι Βορεάδες είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει κοινωνήσει ένα κοινό κώδικα-λεξιλόγιο και προσπαθεί να το μεταμορφώσει σε ζωντανή γλώσσα και να οικοδομήσει μια νέα συνεννόηση, τη νέα πόλη. Η αγωνία του τι κάνουμε τώρα, πώς χτίζουμε την ουτοπία μας; Αν το να μιλάμε έναν κοινό κώδικα, αρκεί για να συνεννοηθούμε… η αναζήτηση των χαρακτηριστικών εκείνων που οδηγούν στη μετάβαση από τις λέξεις στη γλώσσα, από την κίνηση στον χορό, οδήγησαν τους τρόπους και τη μέθοδο της έρευνας «απόγειος» και της παράστασης. Η έρευνα τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και διεξάγεται από το 2014. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και παραμένει ανοιχτή σε επεξεργασία και αποκαλύψεις.
Μελετά τη δημιουργία μιας νέας κινητικής πρότασης μέσα από την αλληλεπίδραση των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων τεχνικών. Έχει εκδοθεί ένα πρώτο μέρος της στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα», από τις εκδόσεις Έρμα.
Οι χορευτές Βορεάδες της Πωλίνας Κρεμαστά, συναντιούνται τον καιρό της σύγχρονης Βαβέλ, τον καιρό που όλοι μιλούν για το τέλος της ιστορίας, για το τέλος κάθε βεβαιότητας. Χαρτογραφούν μια αέναη προσπάθεια συνύπαρξης, αλλά και νέους τρόπους συνεννόησης. Με παλλόμενα πέλματα υφαίνουν τους ρυθμούς των χορών τους και γεννούν την «απόγειο» κίνηση. Την κίνηση που ταξιδεύει ανοδικά από τη γη προς τους κορμούς. Κρατώντας ο ένας το βήμα του άλλου φέρνουν τον χώρο σε περιδίνηση, σωριάζουν το τοπίο και οικοδομούν τη νέα πόλη. Οι Βορεάδες σαν χορός αρχαίας τραγωδίας αποτυπώνουν τη λειτουργία του συνόλου και γίνονται ο καθρέφτης της κοινότητας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βουλγαρία: Νοθευμένο ελαιόλαδο πωλείται ως ελληνικό – Παγίδα οι δελεαστικές τιμές

Νοθευμένα λάδια πωλούνται ως ελληνικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη…

30 Νοεμβρίου 2023

Υπόθεση Μαντλίν: Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της θα δικαστεί στη Γερμανία για άλλες υποθέσεις βιασμών

Ο άνδρας που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της μικρής Βρετανίδας Μαντλίν Μακάν…

30 Νοεμβρίου 2023

Επιστροφή στο σημείο μηδέν στις «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης – συμβολαιογράφων: Παγώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και πλειστηριασμοί

«Παγώνουν» μεταβιβάσεις, αρκετές διαδικασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του Κτηματολογίου, αλλά και οι πλειστηριασμοί…

30 Νοεμβρίου 2023

Επίδομα ανεργίας – Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023 -νωρίτερα από ποτέ- θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης…

30 Νοεμβρίου 2023

Εφιάλτης για τους γονείς τα προϊόντα νικοτίνης που πωλούνται ελεύθερα στην αγορά

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη λιποθύμησαν από στικ νικοτίνης,…

30 Νοεμβρίου 2023

Πλήρης μετάλλαξη ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, λέει η Αχτσιόγλου – Τι είπε για την «ουδετερότητα» Τσίπρα

Την πρώτη της συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου,…

30 Νοεμβρίου 2023