Ελλάδα

Επιστροφή στο σημείο μηδέν στις «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης – συμβολαιογράφων: Παγώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και πλειστηριασμοί

«Παγώνουν» μεταβιβάσεις, αρκετές διαδικασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του Κτηματολογίου, αλλά και οι πλειστηριασμοί καθώς η πολλά υποσχόμενη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των συμβολαιογράφων τινάχτηκε στον αέρα με τους πρώτους να αποφασίζουν στην έκτακτη γενική τους συνέλευση τη συνέχιση της αποχής διαρκείας από τα καθήκοντά τους με πρόθεση να επανεκτιμήσουν τη στάση τους στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι αναταράξεις που προκάλεσε η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου ακινήτων δε σταμάτησαν με αποτέλεσμα να αποφασιστεί με ισχυρή πλειοψηφία η συνέχιση της κινητοποίησης και η αποχή των συμβολαιογράφων από:

Όλα τα μεταβιβαστικά και τα προσύμφωνα συμβόλαια από οποιαδήποτε αιτία καθώς και από την υποβολή των αντιστοίχων σχετικών δηλώσεων φόρου είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας my PROPERTY είτε μέσω οποιοσδήποτε άλλης διαδικασίας.
Τη διενέργεια πλειστηριασμών, τη σύνταξη περιλήψεων κατακυρωτικής έκθεσης κατόπιν δημοσίου αναγκαστικού ή εκουσίου πλειστηριασμού και την υπογραφή πράξεων εξοφλήσεως πλειστηριάσματος, εξαιρούμενων εκ του πλαισίου αποχής της συντάξεως πράξεων συστάσεως ή τροποποίησης διηρημένης ιδιοκτησίας, καθ’ ό μέτρο δεν έχουν μεταβιβαστικά αποτέλεσμα (αναλογική αξία), πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, διαθηκών, πληρεξουσίών, ενόρκων βεβαιώσεων, διαδικαστικών πράξεων κατάθεσης εγγράφων, αναγγελιών απαιτήσεων και λοιπών παγίων πράξεων καθώς επίσης και της υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιάς είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myPROPERTY είτε μέσω οιασδήποτε άλλης διαδικασίας.
Οι συμβολαιογράφοι όλης της Ελλάδας αν και υπήρξε και πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων τους, αποφάσισαν τελικώς τη συνέχισή τους και όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συνέλευσης, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση φαίνεται να έπαιξε η στάση του ίδιου του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και οι δηλώσεις του αμέσως μετά την αρχική συμφωνία των δύο πλευρών και το κλίμα εκτόνωσης που υπήρχε.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν επισημαίνουν πως ο διαγωνισμός για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου παραμένει ενεργός και μάλιστα χωρίς τροποποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Κυρανάκης «εξακολουθεί κι επιμένει να υπερασπίζεται σε δημόσιες παρεμβάσεις του το πρωτότυπο ψηφιακό συμβόλαιο, το συντασσόμενο <άνευ> και εξ αποστάσεως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει», γεγονός το οποίο δημιουργεί στους συμβολαιογράφους «κλίμα απολύτως εύλογης αμφιβολίας, ανησυχίας και καχυποψίας ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις των συναρμόδιων υπουργείων και την πραγματική κατεύθυνση του σχετικού project», καθώς – όπως σημειώνουν – έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με όσα αναφέρονταν στο κοινό ανακοινωθέν της 17ης Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τον εν λόγω διαγωνισμό, τον οποίο είχε παρουσιάσει σε εκτενές ρεπορτάζ του το «Εθνος», οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικων αξιωματούχων «όχι απλώς δεν εναρμονίζονται, αλλά βρισκονται στους αντίποδες των σχετικών κυβερνητικών διαβεβαιώσεων». Προσθέτουν ότι υπό αυτό το πλαίσιο, η συνέχιση επίδειξης καλής πίστης εκ μέρους των συμβολαιογράφων θα ισοδυναμούσε «με ασυγχώρητη επίδειξη αφέλειας».

Τα αιτήματα του κλάδου αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:
Ανάκληση της διακήρυξης του διαγωνισμού για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου ή απαλοιφή του τμήματος για το ψηφιακό συμβόλαιο και την προδιατυπωμένη φόρμα συμβολαίου.
Παύση των αντιφατικών δημοσίων τοποθετήσεων εκ μέρους των αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων που θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη συμφωνίας στη βάση του έγχαρτου συμβολαίου.
Περιορισμό της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας στα όρια της απλής διαβίβασης/αναρτησης εκ μέρους των συμβολαιογράφων σε ηλεκτρονική βάση ψηφιακού αντιγράφου του συμβολαιου και της περίληψής του.
Ευθύνη της Πολιτείας οι ουρές και οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο
Ως προς το ζήτημα των καθυστερήσεων στο έργο του Κτηματολογίου και τις ουρές στα Κτηματολογικά Γραφεία, οι συμβολαιογράφοι τονίζουν για άλλη μια φορά ότι αυτό δεν αποτελεί δική τους ευθύνη αναφέροντας συγκεκριμένα ότι οι αιτίες είναι δύο:

Η δραματική υποστελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων με ευθύνη της Πολιτείας και
το πλημμελέστατο, όπως αποδεικνύεται, έργο της κτηματογράφησης, με ευθύνη των σχετικών αναδόχων δεδομένου ότι έχουν δαμορφωθεί κτηματολογικές βάσεις με απειράριθμα σφάλματα και παραλείψεις.
Στα άκρα φαίνεται όμως ότι έχει φτάσει η κόντρα του κλάδου και με τον ίδιον τον κ. Κυρανάκη, στον οποίον αποδίδουν «συχνά προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά και στάση» συμπληρώνοντας ότι «ουδείς επικαιρικός παράγων της εκτελεστικής εξουσίας δύναται να επιχειρεί να απομειώνει με δημόσιες δηλώσεις του και την εν γένει συμπεριφορα του, το κύρος ενός θεσμού αιώνων, όπως ο συμβολαιογραφικός».

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξεσπά η σύζυγος του θύματος στην Αγία Βαρβάρα: «Σκότωσαν τον άνδρα μου κι αυτή ζητούσε καλλυντικά»

Ξέσπασε η σύζυγος του αδικοχαμένου γιατρού που δολοφονήθηκε στην Αγία Βαρβάρα, από τον πεθερό του…

7 Μαρτίου 2024

Λειτουργεί ξανά το site της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας -Ήταν ανενεργό από το 2011

Τη λειτουργία του ξεκίνησε και πάλι το site της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας, όπως αποκάλυψε…

7 Μαρτίου 2024

Θλιβερό ρεκόρ στη Βραζιλία – Σκότωναν 4 γυναίκες την ημέρα το 2023

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η Βραζιλία που αφορούν δολοφονίες γυναικών το 2023. Σύμφωνα με έρευνα…

7 Μαρτίου 2024

Κάθειρξη σε 27χρονο που εκβίαζε ανήλικη να του στείλει γυμνές φωτογραφίες

Ποινή κάθειρξης 10 ετών επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 27χρονο που κατηγορείται…

7 Μαρτίου 2024

Φρίκη στην Οτάβα: Βρήκαν 6 άτομα νεκρά σε σπίτι – Ανάμεσά τους 4 παιδιά

Έξι άνθρωποι -μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και δύο ενήλικες- βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα…

7 Μαρτίου 2024

Σουηδία: Έγινε και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ – Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ

Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα σήμερα ότι η χώρα θα ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ,…

7 Μαρτίου 2024