Τοπικά

H ΔΕΥΑΜΒ έχει διαπίστευση αλλά δεν προχωρά σε μετρήσεις μικροβιακού φορτίου στο λιμάνι- Επιπλέουν λύματα στη θαλάσσια ζώνη

Ένα εκατομμύριο ολικά κολοβακτηρίδια από αστικά λύματα σε έξοδο αγωγού όμβριων στο λιμάνι του Βόλου κατέγραψαν οι μετρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά η ΔΕΥΑΜΒ που ως εταιρεία ελέγχεται από τις κρατικές υπηρεσίες δηλώνει «αθώα». Δεν κατέθεσε ωστόσο μετρήσεις μικροβιακού φορτίου, παρότι είναι διαπιστευμένη με ISO 9308-1:2014 και ISO 7899-2:2000, γεγονός που προκαλεί απορίες.

Η ύπαρξη όμως της αμμωνίας σε τιμές εφιαλτικές που καταγράφονται ακόμα και στις μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ υποδηλώνουν το τεράστιο πρόβλημα, που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού.

Η απάντηση του Δήμου Βόλου στις μετρήσεις της Περιφέρειας, από τα εργαστήρια Γούναρη, που κατέγραψαν μεγάλο μικροβιακό φόρτο από βοθρολύματα στο λιμάνι εξελίχθηκε σε «επίθεση» στην αντιπεριφερειάρχη Δ. Κολυνδρίνη. Οι μετρήσεις που κατέθεσε η Περιφέρεια δείχνουν ότι το λιμάνι δεν έχει καμία απολύτως επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα και απενοχοποιείται για μόλυνση το σκραπ. Επίσης η ποσότητα του λύματος καταρρίπτει τις θεωρίες περί καϊκιών και καραβιών που απέβαλλαν το φορτίο τους στη θάλασσα. Για τα καράβια ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είναι συμβεβλημένος με εταιρεία πιστοποιημένη από τη Θεσσαλονίκη και παραλαμβάνει το φορτίο των καραβιών, ενώ ελέγχεται κατά την παραλαβή από υπαλλήλους και τη λιμενική αρχή.

Σε αντίθεση με τις μετρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που δείχνουν σοβαρή ρύπανση στην έξοδο του αγωγού όμβριων, με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να επιπλέουν στο λιμάνι, η ΔΕΥΑΜΒ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους δικούς της ελέγχους δεν προκύπτει πηγή ρύπανσης από τους αγωγούς όμβριων.

Η ΔΕΥΑΜΒ ωστόσο δεν πραγματοποίησε ελέγχους για μικροβιακό φορτίο, καθώς χθες αποφασίστηκε διαγωνισμός για ανάθεση σε εργαστήριο, παρότι είναι διαπιστευμένη. Στο μεταξύ, παραδέχεται για μια ακόμη φορά ότι το δείγμα που λήφθηκε από στάσιμα νερά στην προβλήτα του Scrap ήταν επιβαρημένο, αλλά επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του Βιολογικού. Τέλος πετάει το «μπαλάκι» για τον εντοπισμό του ρυπαντή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, δηλώνοντας απλά τη διάθεσή της να βοηθήσει και παραθέτει μετρήσεις που διενήργησε στις 12 και 13 Απριλίου στην προβλήτα του σκραπ, στον αγωγό όμβριων στη Μεταμορφώσεως και στον αγωγό όμβριων στη 2ας Νοεμβρίου. Επισημαίνεται επίσης ότι στις μετρήσεις που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ δεν αναγράφει την ώρα που έλαβε τα δείγματα σε αντίθεση με το εργαστήριο που συνεργάζεται η Περιφέρεια, μετά από διαγωνισμό. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου έλαβαν τα δείγματα παρουσία υπαλλήλων από δύο υπηρεσίες.

 

Η ΔΕΥΑΜΒ χωρίς μετρήσεις μικροβιακού φορτίου

Στις μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ το οργανικό φορτίο BOD εμφανίστηκε από 01 έως 120. Το BOD μετρά άμεσα το κυριότερο ρυπαντικό αποτέλεσμα της οργανικής ύλης, δηλαδή την κατανάλωση διαλυμένου οξυγόνου που πραγματοποιούν οι μικροοργανισμοί κατά την οξείδωσή της.

Τα COD εμφανίστηκαν από 260 (υψηλά στην προβλήτα) έως 11 COD είναι ποσότητα οξυγόνου για τη χημική οξείδωση της οργανικής ύλης σε νερό).

Τα στερεά SS με όριο τα 35 mlg ήταν 32 στην προβλήτα και στα υπόλοιπα δύο σημεία το δείγμα καταγράφεται ως «διαυγές». Ο ολικός φώσφορος με όριο το 2 κυμαίνεται από 0,3 έως 0,1.

Η αμμωνία βρέθηκε σε ασύλληπτες τιμές στην προβλήτα. Η αμμωνία Ν-ΝΗ3 παρουσίασε ασύλληπτες τιμές, αφού με όριο τα 2mlg μετρήθηκε στην προβλήτα στα 18, αλλά σχεδόν ανύπαρκτη στους αγωγούς.

Η ΔΕΥΑΜΒ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«-Από την πρώτη στιγμή (03.04.2017) που ενημερωθήκαμε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου για την εμφάνιση της κηλίδας στον θαλάσσιο χώρο του Λιμένος, αφενός προβήκαμε στη λήψη δειγμάτων από τον θαλάσσιο χώρο αφετέρου ξεκινήσαμε με αρμόδια συνεργεία τον έλεγχο του δικτύου όμβριων.
-Για τα αποτελέσματα των αναλύσεων σύμφωνα με τα οποία δεν διαπιστώθηκε επιβάρυνση έμπροσθεν αγωγού υπερχείλισης Κεντρικού Αντλιοστασίου σε αντίθεση με το δείγμα που λήφθηκε πριν την περιοχή του SCRAP, ενημερώθηκαν όλες οι Αρμόδιες Αρχές με το υπ’ αρ. πρωτ. 4930/07.04.2017 έγγραφό μας.
-Από τον έλεγχο του δικτύου όμβριων που ολοκληρώθηκε στις 12/04/2017, αλλά και από τα αποτελέσματα των αναλύσεων (επί των δειγμάτων που ελήφθησαν εντός των αγωγών όμβριων) δεν προκύπτει πηγή ρύπανσης από τους αγωγούς όμβριων. Αντιθέτως το δείγμα που λήφθηκε από στάσιμα νερά στην προβλήτα του SCRAP ήταν επιβαρημένο.

-Στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου εφαρμόζεται το χωριστικό σύστημα και όχι το παντοροϊκό.
Το δε δίκτυο ακαθάρτων οδηγείται στο Κεντρικό Αντλιοστάσιο και στη συνέχεια προς επεξεργασία στις ΕΕΛ, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ουδεμία σχέση με την εμφάνιση του φαινομένου.
Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι οι Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ αποτελούν συνεπή αρωγό και τίθενται στη διάθεση των Αρμόδιων Αρχών για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών παραβάσεων».

 

Καμία επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα

Καμία επιβάρυνση σε βαρέα μέταλλα δεν προκύπτει στον θαλάσσιο χώρο του λιμένος Βόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στις 12 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε χθες η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Τα αποτελέσματα αυτά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς που διέρρεε η ΔΕΥΑΜΒ ότι η ρύπανση οφείλεται στο σκραπ. Η μόλυνση σύμφωνα με τις μετρήσεις οφείλεται σε βοθρολύματα, καθώς οι μετρήσεις απέδειξαν πως στην έξοδο του αγωγού όμβριων εντοπίστηκαν 1 εκατομμύριο ολικά κολοβακτηρίδια. Ακόμα και 200 πολυκατοικίες να ήταν παράνομα συνδεδεμένες τα νούμερα που καταγράφηκαν σε επίσημες μετρήσεις θα ήταν χαμηλότερα. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό ακόμα και αν κρουαζιερόπλοια έριχναν παράνομα το φορτίο τους δεν θα καταγραφόταν τόσο μεγάλη επιβάρυνση.

Σε αντίθεση με την Περιφέρεια που διενήργησε μετρήσεις με τα εργαστήρια Γούναρη και τις δημοσιοποίησε χθες, η ΔΕΥΑΜΒ δεν έκανε μετρήσεις για μικροβιακό φορτίο, δηλαδή δεν μέτρησε κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους και υποστηρίζει πως δεν ευθύνονται για μόλυνση τα δικά της δίκτυα, καθώς έχει πραγματοποιήσει παντού επιτόπιους ελέγχους. Σημειώνεται ότι μόλις χθες βγήκε διαγωνισμός για να αναδειχθεί εργαστήριο για μικροβιακές μετρήσεις.

Οι αναλύσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για βαρέα μέταλλα διερεύνησαν τον ενδεχόμενο ρύπανσης από σειρά υλικών όπως, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, μόλυβδο, νικέλιο, κάδμιο και ολικό φώσφορο, αλλά δεν προέκυψε καμία επιβάρυνση. Από μετρήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προκύπτει σοβαρή επιβάρυνση της θάλασσας από οργανικό φορτίο στην έξοδο του αγωγού όμβριων, με αποτέλεσμα η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη να ζητήσει ελέγχους.
Η ΔΕΥΑΜΒ, η οποία δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής μετρήσεις για φορτίο από κολοβακτηρίδια, εξέδωσε χθες το πρωί ανακοίνωση, με την οποία αρνείται ότι ευθύνεται για τη ρύπανση και πετάει το μπαλάκι στην Περιφέρεια για τον εντοπισμό του ρυπαντή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαδικτυακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλούστευση των κανόνων της ΚΑΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους αγρότες να λάβουν μέρος σε διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την…

13 Μαρτίου 2024

Kairos: Πύραυλος της Space One εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του – Δείτε βίντεο

Σε αποτυχία κατέληξε η εκτόξευση πυραύλου της Space One στην περιοχή Wakayama της Ιαπωνίας τα…

13 Μαρτίου 2024

Δύο συλλήψεις με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθησαν, χθες (12-03-2024) το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του…

13 Μαρτίου 2024

Προελαύνουν οι Κορασίδες του Γ.Σ. Βόλου στο βόλεϊ

Η προέλαση των Κορασίδων (Κ18) του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου στο αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα της Α2…

13 Μαρτίου 2024

Δήμος Βόλου: Μεγάλη Αποκριάτικη Εκδήλωση στο κέντρο του Βόλου και κούλουμα στο Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου και τη Νέα Αγχίαλο

Μεγάλη Αποκριάτικη Εκδήλωση την Κυριακή 17 Μαρτίου στο κέντρο του Βόλου και ΚΟΥΛΟΥΜΑ από τον Δήμο…

13 Μαρτίου 2024

Εισαγγελείς σε Μπέο: Η στοχοποίηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών

Σκληρή απάντηση έδωσαν οι εισαγγελείς στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε κατά εισαγγελέως του Βόλου με…

13 Μαρτίου 2024