Θ Plus

Γύρος: Είναι το 2ο καλύτερο τυλιχτό του κόσμου – «Έρχεται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Είναι γεγονός: Ο γύρος ανακηρύχθηκε ως το δεύτερο καλύτερο σάντουιτς/τυλιχτό του κόσμου, και μάλιστα δικαιολογημένα.

Οι ψηφοφόροι του Taste Atlas «μίλησαν» και έκριναν τον ελληνικό γύρο ως το δεύτερο καλύτερο είδος σάντουιτς ανάμεσα σε 100 διαφορετικά είδη από όλο τον κόσμο. Έχασε όμως την πρωτιά από το τουρκικό Tombik Döner που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «παραλλαγή» του αγαπημένου ελληνικού street food.

Η πρώτη τριάδα
Ο ελληνικός Γύρος χάνει οριακά την πρωτιά από το τουρκικό Tombik Döner, με αποτέλεσμα αυτό να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ο γύρος να έρχεται δεύτερος. Την πρώτη τριάδα έρχεται να συμπληρώσει το αραβικό Σουαρμά.

Το Taste Atlas στην περιγραφή του αποθεώνει τον ελληνικό γύρο χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, αναφέροντας πως πολλές χώρες έχουν αντιγράψει τη συνταγή του πεντανόστιμου ελληνικού τυλιχτού με μικρές παραλλαγές στο κρέας που χρησιμοποιούν.

Μάλιστα, δεδομένου ότι υπάρχει η γνωστή διαμάχη σχετικά με το αν ο γύρος είναι ελληνικής ή τουρκικής προέλευσης, ο διαδικτυακός οδηγός που συγκεντρώνει τα καλύτερα πιάτα από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει την ελληνική προέλευση του γύρου, καθώς αναπαράγει τη θεωρία περί δημιουργίας του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αναλυτικά η περιγραφή:

«Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, που αποτελείται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες), μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στην κάθετη σούβλα που περιστρέφεται συνεχώς στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά».

Πηγή: in.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Boeing 737 Max: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του βρήκε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ

Έλεγχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) στη διαδικασία παραγωγής του επιβατικού αεροσκάφους 737 Max…

12 Μαρτίου 2024

Γυναίκα πρώην μπόντι-μπίλντερ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της

Ένα ακόμα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλλει μία γυναίκα στο protothema.gr. Η νεαρή γυναίκα, πρώην μπόντι-μπιλντερ…

12 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τρίτης 12/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 22.00 Λεπτό προς…

12 Μαρτίου 2024

Στη γραμμή των Σποράδων επιστρέφει το SUPERSTAR

Πλώρη για το λιμάνι του Βόλου αναμένεται να βάλει μέσα στις επόμενες ώρες, το SUPERSTAR,…

12 Μαρτίου 2024

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ- παράδοση απινιδωτών σήμερα στο Γυμνάσιο- Λ.Τ. Ευξεινούπολης

  Το 6o Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση…

12 Μαρτίου 2024

“Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε” στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας οι μαθητές και οι μαθήτριες…

12 Μαρτίου 2024