Κόσμος

Γραβάτα με… ελληνική σημαία φόρεσε ο Βασιλιάς Κάρολος στο Ντουμπάι, λίγες ημέρες μετά το unfair του Σουνάκ

Μια γραβάτα με την ελληνική σημαία φόρεσε ο βασιλιάς Κάρολος τη Βρετανίας κατά την παρουσία του στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, όπου και τοποθετήθηκε.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο βασιλιάς της Βρετανία είχε κατά νου να στείλει μηνύματα, ωστόσο η στυλιστική επιλογή του ήρθε λίγες ημέρες μετά το διπλωματικό unfair του πρωθυπουργού της χώρας Ρίσι Σουνάκ, που ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τις δηλώσεις του δεύτερου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάρολος φορά γραβάτα με ελληνική σημαία.

Τι είπε στη Σύνοδο
«Τα ρεκόρ καταρρίπτονται τόσο συχνά που γινόμαστε απαθείς σε ό,τι ακούμε», είπε κατά την πρώτη του πρώτη του ομιλία ως μονάρχης. «Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά η φετινή COP28 να είναι μία ακόμη αποφασιστική καμπή προς μια πραγματική μεταβολή», καθώς ο κόσμος «δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο» στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και η παγκόσμια οικονομία θα κινδυνεύσει αν δεν υπάρξει ταχεία περιβαλλοντική επανόρθωση, δήλωσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής φέρνοντας ως παραδείγματα τους κυκλώνες που προσκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε νησιωτικές χώρες, όπως το Βανουάτου στις πλημμύρες στην Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν και τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελλάδα.

«Ζούμε μία τρομακτική εμπειρία ταυτόχρονης μεταβολής του συνόλου των οικολογικών συνθηκών, με έναν ρυθμό που ξεπερνά τις δυνατότητες της φύσης», είπε απευθύνοντας έκκληση για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού συστήματος σε όφελος της ενεργειακής μετάβασης.

«Αν δεν επανορθώσουμε και δεν αποκαταστήσουμε γρήγορα την μοναδική οικονομία της Φύσης, που βασίζεται στην αρμονία και την ισορροπία, που είναι το ύστατο στήριγμά μας, η ίδια η οικονομία μας και η επιβίωση μας θα τεθεί σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο βασιλιάς της Αγγλίας μιλώντας για την συμμετοχή στην κλιματική δράση πολυμερών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα, για τον ρόλο του τομέα της ασφάλισης και για την επιτάχυνση της καινοτομίας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.

«Η Γη δεν μας ανήκει, εμείς ανήκουμε στην Γη», κατέληξε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το