Θ Plus

Γλυκό με μάνγκο και καρυκεύματα – Η σημερινή πρόταση από τους Blue Grey Cooks

Αναμφίβολα το εξωτικό μάνγκο, εξωτικό τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που άρχισε να καλλιεργείται στην Κρήτη, παρότι είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και συστατικά εξαιρετικής σημασίας για την υγεία, δεν θα ήταν σωστό να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο επιχείρημα για να καταναλωθεί αυτό το μαλακό και απερίγραπτα γευστικό γλυκό εν ριπή οφθαλμού. Κατανοούμε πως ο πειρασμός είναι μεγάλος, αλλά ας αφήσουμε επίσης να χαρούν τη γεύση του φίλοι και συγγενείς!
Υλικά για το γλυκό: 160 ml. ελαιόλαδο, 170 γρ. καστανή ζάχαρη, 70 γρ. σιρόπι σφενδάμου, 2 μεγάλα αυγά, 270 αλεύρι μαλακό, 1 1/2 κ.κ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.κ. σόδα σε σκόνη, 1/8 κ.κ. πιπερόριζα, 1/8 κ.κ. γαρίφαλο, 1/8 κ.κ. πιπέρι, 1/8 κ.κ. μοσχοκάρυδο, 2 1/2 κ.κ. κανέλα, 273 γρ. πουρέ μάνγκο, 70 γρ. καρύδια πεκάν κονιορτοποιημένα και 50 γρ. καρύδια πεκάν καραμελωμένα.

Υλικά για την κρέμα: 210 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 380 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου, 90 ml. σιρόπι σφενδάμου, 320 γρ. ζάχαρη άχνη.
Η σωστή προθέρμανση του φούρνου είναι ένα από τα μυστικά για την επιτυχία ενός κέικ. Ξεκινήστε λοιπόν με το ανέβασμα της θερμοκρασίας του φούρνου στους 180oC και την προετοιμασία μιας φόρμας μεγέθους 22Χ22 εκατοστών. Βουτυρώστε την καλά και καλύψτε το εσωτερικό της με χαρτί ζαχαροπλαστικής, αφήνοντας μερικά εκατοστά να προεξέχουν από τα τοιχώματα για να μπορέσετε αργότερα να βγάλετε με ευκολία το γλυκό όταν θα έχει ψηθεί.
Κοσκινίστε τα ξηρά υλικά, αυτό πάει να πει το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την πιπερόριζα, το γαρίφαλο, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα για να είναι έτοιμα όταν τα υγρά υλικά θα έχουν αναμιχθεί καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός το λάδι, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου και τα αυγά για 5 περίπου λεπτά, ώσπου το μείγμα να έχει γίνει παχύρευστο και λαμπερό.
Ενώστε τα ξηρά υλικά με το υγρό και ανακατέψτε εκ νέου, τόσο όσο χρειάζεται για να αναμιχθούν καλά όλα μαζί. Τέλος προσθέστε το μάνγκο και τα καρύδια και δουλέψτε αυτή τη φορά το μείγμα με μία σπάτουλα. Για να φτιάξετε τον πουρέ μάνγκο, κόψτε τη σάρκα από δύο μεγάλα και ώριμα φρούτα και πολτοποιήστε την στον πολυκόφτη.
Μεταφέρετε το μείγμα σας στην προετοιμασμένη φόρμα και φουρνίστε για 30-35 λεπτά, μέχρι το κέικ να πάρει το χρώμα της καραμέλας και όταν θα βυθίσετε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγει καθαρή.

Αφήστε το κέικ 5 λεπτά στη φόρμα και κατόπιν τοποθετήστε το σε μία σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Για να καραμελώσετε τα καρύδια, στρώστε ένα χαρτί ζαχαροπλαστικής στον πάτο ενός ταψιού και αφού τα βρέξετε καλά χρησιμοποιώντας ένα τρυπητό, απλώστε τα επάνω και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη. Βάλτε τα στο γκριλ για μερικά λεπτά προσέχοντας μην καούν.
Για την κρέμα χτυπήστε στο μίξερ για 10 λεπτά το βούτυρο, προσθέστε το μαλακό τυρί και χτυπήστε τα μαζί ακόμα 5 λεπτά. Κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη και ενώ το μίξερ είναι σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε την σε δύο δόσεις στο βούτυρο μαζί με το σιρόπι σφενδάμου.
Κόψτε το γλυκό στη μέση που εν τω μεταξύ έχει κρυώσει και αφού στρώσετε στο κάτω κομμάτι τη μισή κρέμα σκεπάστε το με το άλλο. Γαρνίρετε με την υπόλοιπη κρέμα και με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Προετοιμασία 40 λεπτά.
Ψήσιμο 35 λεπτά.
BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σημαντικό “διπλό” του Γ.Σ. Αλμυρού με 80-76 επί του Πιερικού/Αρχέλαου

Νικητής έφυγε από το Κλειστό Σιδηροδρομικού Σταθμού ο ΓΣ Αλμυρού με 76-80 σε βάρος του…

18 Μαρτίου 2024

Μία νεαρή νεκρή και δύο τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα

Μία νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της και δύο άνδρες τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που…

18 Μαρτίου 2024

Λαχτάρησε αλλά κέρδισε 77-73 τον Πιερικό/Αρχέλαο η Ανόρθωση Βόλου

Σε μια ακόμη επιτυχία έφτασε η Ανόρθωση Βόλου κερδίζοντας με 77-73 τον Πιερικό/Αρχέλαο για την…

18 Μαρτίου 2024

Δύο συλλήψεις για τον θάνατο του 33χρονου

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε…

18 Μαρτίου 2024

ΚΚΕ Μαγνησίς: Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλους

Το ΚΚΕ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Tο πρόσφατο τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του καρκινοπαθούς…

18 Μαρτίου 2024

Μήνυμα της Υφυπουργού Ζέττας Μ. Μακρή για την Σαρακοστή

Καλά Κούλουμα! Καλή Σαρακοστή από τον τόπο μας, από την πατρογονική γη, από τις ρίζες…

18 Μαρτίου 2024