Τοπικά

ΚΚΕ Μαγνησίς: Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλους

Το ΚΚΕ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Tο πρόσφατο τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του καρκινοπαθούς στο Ηράκλειο της Κρήτης, μη μπορώντας να αντέξει τον πόνο του καρκίνου και την ταλαιπωρία της υφιστάμενης διαδικασίας για τη θεραπεία του, αναδεικνύει τα τραγικά τα αδιέξοδα που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς εξαιτίας του καπιταλιστικού συστήματος. Εξαιτίας της πολιτικής που θέλει το φάρμακο, όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο στον πολίτη που το έχει ανάγκη, αλλά σαν ένα προϊόν που η πρόσβαση σε αυτό καθορίζεται από το κέρδος.
Μιας πολιτικής που όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, και η ΕΕ υπηρετούν, με τα κέρδη των εταιριών και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα του φαρμάκου, να είναι τεράστια και συνεχώς να αυξάνονται. Σε αυτό το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές και τεχνολογία, δεν χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών και η αναζήτηση των φαρμάκων είναι και αυτή ατομική ευθύνη.
Τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής τις βιώνουν τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και οι ασθενείς στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, όπου η κατάσταση συνεχίζει να είναι οξυμένη, με την «λύση» του υπουργείου να είναι η πρόσληψη μιας γιατρού ογκολόγου με «μπλοκάκι» με σύμβαση έξι μηνών (!). Πρόκειται όχι απλά για ημίμετρο με ημερομηνία λήξης, αλλά για νομιμοποίηση και διαιώνιση της απαράδεκτης κατάστασης που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η στάση της κυβέρνησης είναι ενδεικτική και στην περίπτωση αυτή, στο πως αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή και την προστασία της.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε κυνικά ο υπουργός Υγείας πριν λίγες ημέρες, απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις,
Ενδεικτικό της κυνικότητας και της αναλγησίας της κυβέρνησης, στη βάση της πολιτικής κόστους – οφέλους, είναι το γεγονός ότι οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης, με τους ασθενείς να καλούνται να πληρώσουν από 300 έως και 2.000 ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι νομιμοποιείται το φακελάκι.
Πρόκειται για εξέλιξη ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων». Θα κρίνονται και θα αξιολογούνται από το κατά πόσο καταφέρνουν να βρίσκουν ίδια έσοδα, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς σαν πελάτες, πουλώντας τους υπηρεσίες και περικόπτωντας το «κόστος λειτουργίας», με θύματα και τους υγειονομικούς.
Στόχος δεν είναι άλλος από το να απεμπλακεί ακόμα περισσότερο ο ήδη πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Είναι καθαρό ότι και μ’ αυτήν την απόφαση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η απόσταση που χωρίζει τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας από όσα καταφέρνει να απολαύσει ο άνθρωπος (και) ως ασθενής.
Ο λαός έχει κάθε λόγο να παλέψει και να διεκδικήσει σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό είναι που προτάσσει και το ΚΚΕ, αφού μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων.
Από αυτή την σκοπιά και οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν έναν μόνο δρόμο: Τον δρόμο του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μήνυμα της Υφυπουργού Ζέττας Μ. Μακρή για την Σαρακοστή

Καλά Κούλουμα! Καλή Σαρακοστή από τον τόπο μας, από την πατρογονική γη, από τις ρίζες…

18 Μαρτίου 2024

Long Covid: Mελέτη υποβαθμίζει το σύνδρομο – «Δεν είναι χειρότερο από τη γρίπη»

Το Long Covid μπορεί να μην διαφέρει από άλλα μετα-ιικά σύνδρομα, όπως αυτά που παρουσιάζονται…

18 Μαρτίου 2024

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν – «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό αν συνεχίσει έτσι»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο…

18 Μαρτίου 2024

Τύρναβος: Αναβιώνει το «έθιμο του φαλλού» που κρατά από το 1898 – Τι συμβολίζει και πώς διατηρείται

Οι παραδόσεις στην περιοχή του Τυρνάβου της Λάρισας αναβιώνουν κάθε χρόνο με έθιμα την περίοδο…

18 Μαρτίου 2024

Αλλαγή ώρας σε θερινή – Πότε γυρνάμε τους δείκτες μπροστά

Η ώρα θα αλλάξει σε θερινή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, με τους δείκτες των…

18 Μαρτίου 2024

Δύο συλλήψεις για ηχορύπανση στον Βόλο

Συνελήφθησαν, σήμερα  τις μεταμεσονύχτιες ώρες στον Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, δύο άνδρες,…

18 Μαρτίου 2024